Waarom heb je een slechte adem en hoe behandel je het natuurlijk?

Lees hier enkele oorzaken van en eenvoudige natuurlijke tips tegen een slechte adem
Waarom heb je een slechte adem en hoe behandel je het natuurlijk?
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 16 januari, 2019

Een slechte adem of halitose komt zeer vaak voor, vooral ‘s morgens, omdat je tijdens de nacht weinig speeksel produceert. Sommige mensen lijden er echter veel vaker onder en gedurende de hele dag. Hieronder geven we een overzicht van de oorzaken en reiken we enkele natuurlijke remedies, geneeskrachtige planten, supplementen en tips aan om een slecht geurende adem te vermijden.

Mogelijke oorzaken van slechte adem

Wanneer een slechte adem vaak voorkomt en niet beter wordt met bepaalde remedies of een verandering van gewoontes of als je de oorzaak niet kan achterhalen, raadpleeg dan je arts. Er zijn namelijk enkele ernstige aandoeningen, die een slecht geurende adem kunnen veroorzaken, zoals longkanker.

Om halitose te behandelen moeten we dus eerst de mogelijke oorzaken elimineren. Wanneer de oorzaak ligt bij de spijsvertering of problemen met de lever, wat de meest voorkomende oorzaken zijn, dan kunnen we een aantal natuurlijke remedies proberen.

Salades met bladgroen

Een heerlijke, natuurlijke remedie is dagelijks verse salades te eten met peterselie, selderij, munt en avocado. Voeg daarbij nog wat olijfolie als dressing en een beetje zeezout als afwerking toe. Deze salades zijn erg zuiverend en helpen ook de lever. Zorg vooral voor veel groene groenten, die onder andere veel chlorofyl bevatten. Het bladgroen helpt namelijk slechte geurtjes te neutraliseren en reinigt en verfrist onze hele mond.

Jeneverbes

De jeneverbes is een Europese inheemse bes, die groeit in vochtige, koude bossen. We vinden ze echter ook terug in Noordelijk Azië en Noord-Amerika.

Deze natuurlijke remedie is makkelijk toe te passen, maar het is belangrijk dat de instructies nauw opgevolgd worden. De behandeling bestaat uit het kauwen van de jeneverbes gedurende een half uur voor de maaltijd met de volgende frequentie:

 • Dag 1, 2 en 3: één jeneverbes voor elke maaltijd
 • Dagen 4, 5 en 6: twee jeneverbessen voor elke maaltijd
 • Dag 7 en verder: vijf jeneverbessen voor elke maaltijd

Je dient dit vijftien dagen vol te houden op verschillende momenten van het jaar.

adem 2

Chlorella-algen

Deze micro-algen bestaan voor 60% uit plantaardige albumine, wat zeer waardevol is en negentien aminozuren bevat. Acht daarvan moeten we met onze voeding innemen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Chlorella is ook een natuurlijke bron van mineralen en vitaminen (voornamelijk vitamine B12).

Als bestrijding tegen een slechte adem heeft Chlorella een antibacterieel effect en neutraliseert als gevolg daarvan slechte geuren. Bovendien helpt het ook nog eens ons lichaam te reinigen van zware metalen en andere toxische substanties. Je kan het als pillen kopen, maar volg wel aandachtig de voorschriften van het product.

Geactiveerde houtskool

Geactiveerde houtskool of actieve kool is populair voor het bestrijden van winderigheid en diarree. Het is evengoed ook zeer nuttig tegen halitose, aangezien het ontsmettend en absorberend werkt en niet bederft. Een theelepel in een glas water na de maaltijd is al voldoende. Het is daarnaast ook te koop als pil. Wanneer je echter last hebt van constipatie, is het beter één van onderstaande remedies te volgen.

Geneeskrachtige planten

Er zijn verschillende geneeskrachtige planten tot onze beschikking om een slecht geurende adem tegen te gaan en het spijsverteringssysteem te verbeteren. Bereid daartoe een liter thee met de volgende kruiden en drink het op gedurende de dag.

 • Munt
 • Anijs
 • Rozemarijn
 • Alsem

Je kan de drank ook zoeter maken met stevia of je kan het sap van een halve citroen toevoegen.

adem 3

Tips voor een goede tandhygiëne

Je mond reinigen is van groot belang. Niet enkel om voedselresten die vastzitten te verwijderen, maar ook omdat ons voedsel tegenwoordig veel toxische bestanddelen bevat. We raden je daarom aan onderstaande simpele aanbevelingen te volgen om een slecht geurende adem te vermijden en de gezondheid van je gehele mond te verbeteren:

 • Flos elke dag
 • Poets je tanden minstens twee minuten lang
 • Gebruik natuurlijke tandpasta die geen natriumlaurylsulfaat bevat. Deze stof is veel te agressief voor de pH van onze mond.
 • Gorgel met natuurlijke thee van salie, tijm, kaneel, munt etc.
 • Gorgel dagelijks met olie

Foto’s: far closer en wicked


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.