Sinusitis behandelen met natuurlijke middelen

Sinusitis is vervelend, vermoeiend, maar wees niet getreurd: er bestaan goede natuurlijke huismiddeltjes die je zeker zullen helpen!
Sinusitis behandelen met natuurlijke middelen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 28 juli, 2022

Sinusitis is van alle seizoenen en is een veel voorkomende aandoening. Duizenden mensen over de hele wereld hebben er dagelijks last van. Sinusitis is vervelend, vermoeiend en wordt vaak over het hoofd gezien tijdens een diagnose bij de dokter. Daardoor genezen we vaak nooit volledig van deze kwaal. Gelukkig kan je sinusitis behandelen met natuurlijke middelen en opnieuw vrij en oneindig veel beter ademen en ruiken.

Feiten over sinusitis op een rijtje

In de traditionele geneeskunde wordt sinusitis over het algemeen behandeld met antibiotica, pijnstillers, geneesmiddelen tegen allergische reacties en ontzwellende neussprays. In sommige gevallen kiest een arts ook voor operatie. Er zijn echter andere alternatieven om je sinussen vrij te houden. Daarnaast is preventief ingrijpen altijd beter.

sinusitis2

De symptomen van sinusitis lijken op die van een zware verkoudheid. Denk aan hoofdpijn, lopende of verstopte rode neus, pijn ter hoogte van de neusbrug, en koorts. Daarnaast heb je last van algemene malaise met vermoeidheid, waterige ogen, hoest, halitose, en vermindering van reuk en smaak. Ten slotte hebben veel mensen ook pijn aan hun gezicht en ogen of tijdens slikken en kauwen.

Sinusitis voorkomen

Er bestaan tal van natuurlijke huismiddeltjes om sinusitis te voorkomen of de vervelende gevolgen ervan te verzachten. Maar je kunt eveneens een aantal eenvoudige, dagelijkse leefregels invoeren.

Gebruik luchtbevochtigers en lucht dagelijks elke kamer in huis, open de ramen en houd je huis stofvrij. Sinussen blijven gezond als de ingeademde lucht geventileerd en bevochtigd is. De verschillende bacteriën die deze aandoening veroorzaken houden immers helemaal niet van een schoon en droog klimaat.

Je kan je sinussen daarnaast op verschillende manieren vrijmaken met stoom en eucalyptusblaadjes. Er zijn gespecialiseerde machines te koop, maar stomen kan ook door een lange, warme douche te nemen met gesloten badkamerdeur. Adem goed de hete dampen in, want die maken de sinussen vrij.

Een andere en meer doeltreffende techniek is dampen met een kom kokend water. Houd je hoofd boven de kom, sluit af met een handdoek over je hoofd en adem goed alle dampen in. Probeer het zo lang mogelijk vol te houden boven de hete kom, maar let op dat je je niet verbrandt.

Om de symptomen van deze aandoening snel te verlichten kun je een mengsel van eucalyptusolie met water rechtstreeks aanbrengen op het voorhoofd en de jukbeenderen. Houd hier wel je lichaamstemperatuur in de gaten. Breng zo’n mengsel ook nooit aan bij koorts.

Vermijd verder irriterende producten in huis, zoals bijtende schoonmaakproducten, sigarettenrook, zware parfums en allerlei sprays die geuren of dampen verspreiden.

Sinusitis behandelen met natuurlijke middelen

Hieronder geven we je een lijstje met verschillende alternatieven om je sinussen vrij te houden. Sinusitis behandelen met deze middelen is eenvoudig, en werkt ook op lange termijn.

 • Eucalyptus vermindert ontsteking in de voorhoofdsholtes. De plant verwijdert tegelijkertijd overtollig slijm. Kook een handjevol eucalyptusbladeren in water. Adem de stoom vervolgens goed in door je hoofd over de kom water met eucalyptus te houden, afgedekt met een handdoek.
 • Infusie. Stokroos doodt bacteriën die sinusitis veroorzaken. Voeg een eetlepel stokroos toe aan een kop water, kook 10 minuten en drink tot vier kopjes per dag van deze infusie.
Kamille
 • Kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en werkt ontsmettend. Daardoor vermindert kamille niet alleen de ontsteking in de voorhoofdsholtes, maar verwijdert de plant eveneens de ziektekiemen die sinusitis veroorzaken. Los enkele druppels essentiële kamilleolie op in enkele liters heet water en adem de dampen diep in. Het aroma dat je inademt, helpt je sinussen vrij te maken en te houden.
 • Zonnehoed versterkt het immuunsysteem en is te koop als voedingssupplement. De aanbevolen dosis is 1000 mg, en je neemt het 5 keer per dag in.
 • Kattenklauw bevat een sterke antioxidant die het immuunsysteem versterkt. Daardoor krijgen ziektekiemen en virussen de kans niet om ons lichaam binnen te dringen. Bereid een infusie door een eetlepel van de gedroogde plant toe te voegen aan een kop water en kook 10 minuten. Kattenklauw is eveneens verkrijgbaar als voedingssupplement.
 • Agrimonie behoort tot de rozenfamilie. Sinusitis behandelen met deze plant is ideaal. Meng 60 druppels extract in 1 liter water, druppel in elk neusgat tot het de mondholte bereikt en spuw uit.

Nog meer natuurlijke middelen tegen sinusitis

Gember
 • Gemberwortel heeft heel wat eigenschappen die goed zijn voor ons immuunsysteem. Drink twee kopjes heerlijke gemberthee per dag. Voeg 1 theelepel gedroogde gemberwortel toe aan een kop kokend water en drink bij voorkeur met citroen voor het beste effect.
 • Citroen bestrijdt ziektekiemen op natuurlijke wijze. In een warme thee verlicht de vrucht de druk in de voorhoofdsholtes. Citroen helpt tegelijkertijd koorts te verlagen. Drink met een eetlepel honing en voeg zoals hierboven vermeld, gember toe voor het beste resultaat.
 • Cypres wordt net als eucalyptus gebruikt bij het dampen en vermindert ontsteking in de sinussen. Ook is cypres goed om overtollig slijm op te lsosen. Gebruik een kom kokend water met 10 druppels essentiële olie van cypres.
 • Jeneverbes is uitstekend tegen slijm, ontstekingen, en spasmes. Daarom is sinusitis behandelen met jeneverbes dan ook een prima idee. Bereid een infusie door een eetlepel bessen toe te voegen aan water en kook gedurende 15 minuten. Zoet met honing en geniet enkele keren per dag van dit heerlijk kopje bessenthee.
 • Den gaat ontsteking tegen wanneer je dampt. Voeg essentiële olie van den of enkele dennentakjes toe aan een kom kokend water. Gebruik daarna de damptechniek die we je al hierboven uitlegden.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rosenfeld, R. M., Piccirillo, J. F., Chandrasekhar, S. S., Brook, I., Ashok Kumar, K., Kramper, M., … Corrigan, M. D. (2015). Clinical practice guideline (update): Adult sinusitis executive summary. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599815574247
 • Rosenfeld, R. M. (2007). Clinical practice guideline on adult sinusitis. Otolaryngology – Head and Neck Surgery. https://doi.org/10.1016/j.otohns.2007.07.021
 • Dykewicz, M. S., & Hamilos, D. L. (2010). Rhinitis and sinusitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2009.12.989
 • Slavin, R. G., Spector, S. L., Bernstein, I. L., Kaliner, M. A., Kennedy, D. W., Virant, F. S., … Vandewalker, M. L. (2005). The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2005.09.048

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.