Hoe sinusitis natuurlijk behandelen

16 mei 2015

Sinusitis is van alle seizoenen en is een veel voorkomende aandoening, die duizenden mensen wereldwijd dagelijks treft. Sinusitis is vervelend, vermoeiend en wordt vaak over het hoofd gezien tijdens een diagnose bij de dokter, waardoor we vaak nooit volledig van deze kwaal genezen. Gelukkig kan je sinusitis ook op natuurlijke wijze genezen en opnieuw vrij en oneindig veel beter ademen en ruiken.

Feiten over sinusitis op een rijtje

In de traditionele geneeskunde wordt sinusitis over het algemeen behandeld met antibiotica, pijnstillers, antihistaminica en ontzwellende neussprays. In sommige gevallen volgt ook operatief ingrijpen. Er zijn echter andere alternatieven om je sinussen vrij te houden en het beste kan je natuurlijk preventief ingrijpen.

sinusitis2

De symptomen van sinusitis lijken op die van een zware verkoudheid: hoofdpijn, lopende of verstopte rode neus, pijn ter hoogte van de neusbrug, koorts en algemene malaise met vermoeidheid, waterige ogen, hoest, halitose of slecht ruikende adem, vermindering van geur en smaak en pijn aan het aangezicht en ogen of tijdens slikken en kauwen.

Natuurlijk voorkomen van sinusitis

Naast tal van natuurlijke huismiddeltjes om sinusitis te voorkomen of de vervelende gevolgen ervan te verzachten, kun je eveneens een aantal eenvoudige, dagelijkse leefregels invoeren. Gebruik luchtbevochtigers en lucht dagelijks elke kamer in huis, open de ramen en houd je huis stofvrij.  Sinussen blijven gezond als de ingeademde lucht geventileerd en bevochtigd wordt en de verschillende bacteriën die deze aandoening veroorzaken houden helemaal niet van een schoon en droog klimaat.

Je kan je sinussen eveneens op verschillende manieren vrijmaken met stoom en eucaliptusblaadjes. Er zijn gespecialiseerde machines te koop, maar stomen kan ook door een lange, warme douche te nemen met gesloten badkamerdeur. Adem goed de hete dampen in, want deze maken de sinussen vrij. Een andere en meer doeltreffende techniek is het dampen met een kom kokend water. Houd je hoofd boven de kom, sluit af met een handdoek over je hoofd en adem goed alle dampen in. Probeer het zo lang mogelijk vol te houden boven de hete kom, maar wees alert op verbranding.

Voor een snelle verlichting van sinusitissymptomen kun je een mengsel van eucalyptusolie met water rechtstreeks aanbrengen op het voorhoofd en de jukbeenderen. Houd hier wel je lichaamstemperatuur in de gaten en breng een dergelijk mengsel niet aan bij koorts.

Vermijd verder irriterende producten in huis, zoals bijtende reinigingsproducten, sigarettenrook, zware parfums en allerhande sprays die geuren of dampen verspreiden.

Sinusitis op natuurlijke wijze genezen

Hieronder geven we je een lijstje met verschillende alternatieven om je sinussen vrij te houden en symptomen van sinusitis op natuurlijke manier te bestrijden en ze geruime tijd op afstand te houden!

 • Eucalyptus vermindert ontsteking in de voorhoofdsholtes en zorgt tegelijkertijd voor het verwijderen van overtollig slijm. Kook een handjevol eucalyptusbladeren in water en adem de stoom goed in door je hoofd over de kom water met eucalyptus te houden, afgedekt met een handdoek.
 • Stokroos-infusie. De stokroos beschikt over bacteriedodende eigenschappen en elimineert de bacteriën die sinusitis veroorzaken. Voeg een eetlepel stokroos toe aan een kop water, kook 10 minuten en drink tot vier kopjes per dag van deze infusie.

Kamille

 • Kamille heeft ontstekingswerende eigenschappen en werkt ontsmettend. Daardoor zorgt kamille niet enkel voor het verminderen van de ontsteking in de voorhoofdsholtes, maar verwijdert het eveneens de ziektekiemen die sinusitis veroorzaken. Los enkele druppels essentiële kamille-olie op in enkele liters heet water en adem de dampen diep in. Het aroma dat je inademt, helpt je sinussen vrij te maken en te houden.
 • Echinacea versterkt het immuunsysteem en is te koop als voedingssupplement. Aanbevolen dosis is 1000 mg verspreid over 5 innames per dag.
 • De plant Cat’s Claw of kattenklauw bevat een sterke anti-oxidant, die het immuunsysteem versterkt, waardoor ziektekiemen en virussen de kans niet krijgen ons lichaam binnen te dringen. Bereid een infusie door een eetlepel van de gedroogde plant toe te voegen aan een kop water en kook 10 minuten. Kattenklauw is eveneens verkrijgbaar als voedingssupplement.
 • Agrimonie behoort tot de rozenfamilie en beschikt over uitstekende eigenschappen om sinusitis op natuurlijke wijze te genezen. Meng 60 druppels agrimonie-extract in 1 liter water, druppel in elk neusgat tot het de mondholte bereikt en spuug uit.

Gember

 • De gemberwortel heeft tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen, die voornamelijk inwerken op het immuniteitssysteem van ons lichaam. Drink twee kopjes per dag van een heerlijke gemberthee. Voeg 1 theelepel gedroogde gemberwortel toe aan een kop kokend water en drink bij voorkeur met citroen voor een hoger ziektebestrijdend effect.
 • Citroen bestrijdt ziektekiemen op natuurlijke wijze en indien warm gedronken in thee verlicht het de druk in de voorhoofdsholtes en helpt tegelijkertijd koorts te verlagen. Drink met een eetlepel honing en voeg, zoals hierboven vermeld, gember toe om het ziektebestrijdende resultaat te verhogen.
 • Cypres wordt net als eucalyptus gebruikt bij het dampen en vermindert ontsteking in de sinussen, terwijl het ook zorgt voor het verwijderen van vastzittend slijm. Gebruik een kom kokend water met 10 druppels essentiële cypresolie.
 • De jeneverbes heeft uitstekende slijmoplossende, ontsmettende en spasmevoorkomende eigenschappen, waardoor dit een natuurlijk middel bij uitstek is voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, zoals sinusitis. Bereid een infusie door een eetlepel bessen toe te voegen aan water en kook gedurende 15 minuten. Zoet met honing en geniet enkele keren per dag van dit heerlijk kopje bessenthee.
 • Den vermindert ontsteking tijdens het dampen. Voeg essentiële olie van den of enkele dennentakjes toe aan een kom kokend water en gebruik de damptechniek zoals hierboven beschreven.

 

Bekijk Ook