De spijsvertering bevorderen met behulp van vruchten en kruiden

Veel spijsverteringsproblemen kunnen op natuurlijke wijze behandeld worden door bepaalde vruchten te eten of speciale kruideninfusies te drinken. Wanneer we deze vruchten en kruiden aan ons eetpatroon toevoegen dan zullen we bovendien allerlei problemen helpen te voorkomen.
De spijsvertering bevorderen met behulp van vruchten en kruiden
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Mensen die spijsverteringsproblemen ervaren zoals flatulentie, maagpijn, indigestie of krampen. Zij wenden zich vaak tot geneesmiddelen. Er zijn echter allerlei vruchten en kruiden die erom bekend staan dat ze bij dergelijke problemen kunnen helpen. Infusies bijvoorbeeld gaan perfect samen met maaltijden, maar ze kunnen ook de spijsvertering bevorderen.

Mensen die regelmatig kruidenthee drinken maken vaak melding van de vele voordelen voor de gezondheid die ze ervaren. Veel daarvan hebben ook te maken met de spijsvertering. Er zijn allerlei zaken die een slechte spijsvertering kunnen veroorzaken. Denk maar aan te veel eten, te snel eten, te veel vette producten eten, te veel alcohol of cafeïne consumeren. Ook zenuwachtigheid of zelfs een emotioneel trauma kunnen de spijsvertering verstoren.

In dit artikel behandelen we enkele vruchten en kruiden die de spijsvertering kunnen helpen.

Kruiden die de spijsvertering bevorderen

Probeer om deze vruchten en kruiden in je geheugen op te slaan. Lees verder om te zien wat ze doen voor de spijsvertering en voor de rest van het lichaam.

1. Pruimen

De spijsvertering bevorderen: pruimen

Bij problemen van de spijsvertering moet je vooral vezels innemen. Dit geldt zowel voor oplosbare als onoplosbare vezels. Pruimen zijn de perfecte remedie tegen constipatie. Dit komt vanwege het hoge gehalte aan vezels (7,6 gram per kopje) en sorbitol. Sorbitol is een natuurlijke suiker die zorgt voor meer vocht in de darmen.

2. Papaja

Papaja’s zijn rijk aan papaïne. Dit enzym helpt het lichaam om eiwitten om te zetten, waardoor de spijsvertering versnelt. Een middelgrote papaja bevat bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Vezels staan er ook om bekend dat ze de werking van de darmen ondersteunen.

3. Vlas

Vlas, ook wel bekend als lijnzaad, wordt reeds lang gebruikt bij een verstoorde spijsvertering. Dit komt door de vele onoplosbare vezels die het bevat. Een eetlepel bevat ongeveer 3 gram vezels en veel slijmstoffen. Beide staan erom bekend dat ze de stoelgang verzachten. Meel van lijnzaad is zeer geschikt voor het bakken van brood en zoetigheden. Lijnzaadolie wordt dan weer gebruikt als voedingssupplement.

4. Anijs

De spijsvertering bevorderen: steranijs

Anijs is vooral bekend vanwege de krampstillende werking. Bovendien vermindert het flatulentie.

5. Gember

Gember heeft talrijke medicinale eigenschappen. De meeste richten zich op de spijsvertering. Deze wortel heeft verzachtende eigenschappen die buikpijn kunnen verlichten en ontsteking tegengaan. Gember is ook krampstillend en kan helpen wanneer je je misselijk voelt. Dit komt omdat het een invloed heeft op histamine. Deze voordelen zorgen ervoor dat dit een van de beste remedies is voor problemen van de spijsvertering.

6. Rozemarijn

De spijsvertering bevorderen: rozemarijn

Rozemarijn kan door middel van aromatherapie ingezet worden bij constipatie. De etherische olie van rozemarijn zou bij massages van de onderbuik helpen om de spijsvertering te bevorderen. Het effect kan tot twee weken na de behandeling blijven voortduren.

7. Oregano

Oregano is zeer rijk aan vezels. Twee theelepels bevatten ongeveer 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Regelmatig oregano consumeren zal de spijsvertering bevorderen doordat er meer gal zal worden geproduceerd. De krampstillende werking zal de volgende klachten tegengaan:

  • flatulentie
  • zwelling
  • indigestie
  • algemene buikpijn

Deze problemen kunnen immers allemaal ontstaan door een ontregelde spijsvertering.

8. Kamille

De spijsvertering bevorderen: kamillethee

Mensen met een slechte spijsvertering gebruiken deze plant om er een lekkere thee van te zetten. Dit kruid staat er immers om bekend dat het problemen met de spijsvertering oplost. Bovendien hebben de wortels van kamille een laxerende werking. Hierdoor zal je de spijsvertering bevorderen.

Overige aanbevelingen

Naast het eten van vruchten en kruiden is het belangrijk om regelmatig te sporten. Zo kan je immers problemen voorkomen en verhelpen.

Weet ook dat grote veranderingen problemen van de spijsvertering kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan een zwangerschap of ouder worden. Wanneer dit het geval is dan moet je proberen om meer vezels te consumeren. Hierdoor vermindert immers de kans dat je spijsvertering het moeilijk krijgt.

Laxerende medicijnen zou je eigenlijk alleen maar mogen innemen nadat je deze plantaardige remedies hebt geprobeerd.

Voordat je een kruidenremedie probeert moet je er echter voor zorgen dat deze geen bijwerkingen zal veroorzaken. Ook is het belangrijk dat er geen reactie optreedt met andere geneesmiddelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hongratanaworakit, Tapanee. (2009). Simultaneous Aromatherapy Massage with Rosemary Oil on Humans. Sci Pharm. 77. 375-387. 10.3797/scipharm.0903-12.
  • Habtemariam, Solomon. “The Therapeutic Potential of Rosemary (Rosmarinus officinalis) Diterpenes for Alzheimer’s Disease” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2016 (2016): 2680409.
  • Srivastava, Janmejai K et al. “Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future” Molecular medicine reports vol. 3,6 (2010): 895-901.
  • Coccimiglio, John et al. “Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2016 (2016): 1404505.
  • Stanisiere, Julien et al. “How Safe Is Ginger Rhizome for Decreasing Nausea and Vomiting in Women during Early Pregnancy?” Foods (Basel, Switzerland)vol. 7,4 50. 1 Apr. 2018, doi:10.3390/foods7040050

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.