Het is echt waar dat pruimen bijdragen aan onze gezondheid

Pruimen worden vooral gebruikt als laxeermiddel. Ze bevatten namelijk veel vezels en sorbitol, hoewel ze ook bekend staan om hun hoge energiewaarde.
Het is echt waar dat pruimen bijdragen aan onze gezondheid
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Men spreekt over gedroogde pruimen als ze het grootste deel van hun water verloren hebben. Er blijft dan een uitgedroogd stuk fruit over dat gerimpeld en zwart is. Maar schijn bedriegt: in dit artikel wordt duidelijk dat pruimen bijdragen aan onze gezondheid.

Hoewel ze er misschien niet direct smakelijk uitzien, is het een zoet soort fruit. Dit is dan ook de reden dat ze veel gebruikt worden in recepten en gebak.

Hoe pruimen bijdragen aan onze gezondheid

Deze kleine vruchten bevat veel voedingsstoffen zoals:

 • Vezels
 • Vitaminen (E, foliumzuur, K en C)
 • Sorbitol

Juist deze bestanddelen zorgen voor fantastische voordelen voor ons lichaam en dat pruimen bijdragen aan onze gezondheid. Hieronder noemen we een aantal van deze voordelen.

Pruimen als natuurlijk laxeermiddel

De eerste manier waarop pruimen bijdragen aan onze gezondheid is door ons verteringsstelsel te stimuleren. Deze laxerende werking van pruimen is misschien wel de bekendste eigenschap en zij is te danken aan de hoeveelheden vezels en sorbitol in pruimen.

Sorbitol veroorzaakt een laxerende actie die beweging van de darmen stimuleert. Dit is waarom het een goede remedie is tegen constipatie.

Het is vooral ideaal voor vrouwen. Hun darmkanaal raakt namelijk eerder verstopt.

 • Acht gedroogde pruimen eten is voldoende en is makkelijker om te eten dan verse pruimen. Je kunt ook of een glas pruimensap drinken. Pruimensap heeft hetzelfde effect als het rauwe fruit en is makkelijker om in te nemen.

Je kan op de volgende manier een pruimensap maken:

Ingrediënten

 • Acht gedroogde pruimen
 • Vier koppen water
 • Een of twee eetlepels honing
Een geconstipeerde darm voelt als een knoop in je buik

Bereiding

 • Plaats de pruimen in het water en laat ze ‘s nachts weken.
 • Plaats ze de volgende ochtend in de blender en zorg ervoor dat ze vloeibaar worden door ze gedurende een of twee minuten te mixen.
 • Hierna kan je nog meer water toevoegen als je dat wilt, en voeg je naar smaak een of twee eetlepels honing toe om het zoeter te maken.

Pruimen als natuurlijke energiebron

Ook voor atleten zijn pruimen fantastisch, ze vormen namelijk een goede natuurlijke energiebron. In het pulp zit namelijk veel geconcentreerde suiker.

Je kan ze prima eten als tussendoortje wanneer je je eventjes moe voelt, mentaal of fysiek.

Antioxidant masker voor de huid

Rimpels verdwijnen bij het eten van pruimen

Pruimen bevatten veel vitamine E, wat goed is voor de huid en rimpels voorkomt.

 • Als je een aantal pruimen per dag eet, geeft dat voldoende antioxidanten om de huid te verzorgen. Bovendien vult een masker dat gebaseerd is op pruimen, je routine van huidverzorging prima aan.

Hieronder geven we een voorbeeld van een gezichtsmasker:

Ingrediënten

 • Twee of drie pruimen
 • Melk (indien nodig)

Aanwijzingen

 • Meng twee of drie pruimen met een klein beetje melk om een romige vloeistof te maken.
 • Brengt de crème voorzichtig aan op je gezicht met katoenbolletjes en laat het 15 minuutjes zitten.
 • Was je gezicht met warm water.

Dit masker zal je helpen af te komen van puistjes, rimpels en vlekjes en vermindert de effecten van een olieachtige huid.

Afvallen

Verse pruimen bevatten veel vezels en weinig calorieën. Dit, gecombineerd met het laxerende effect, maakt pruimen het ideale voedsel om af te vallen.

Wanneer je pruimen eet, krijg je snel een verzadigd gevoel. Op deze manier voorkom je dat je te veel calorieën binnenkrijgt of te veel koolhydraten eet.

Daarnaast helpen ze om het lichaam te reinigen en op een effectievere manier suikers en vetten te verteren.

Aanwijzingen

Eet elke dag zo’n 100 gram verse pruimen gedurende twee weken. Dit zal het afvallen positief beïnvloeden.

Gaatjes en tandvleesontsteking

Mondverzorging met tandpasta, mondwater en tandartsbezoek

Bacteriën en ziektekiemen komen makkelijk de mond in.

Naast het poetsen van je tanden en het spoelen van je mond zijn er bepaalde soorten voedsel die gaatjes en andere kwalen zoals een tandvleesontsteking kunnen voorkomen.

Pruimen houden de groei van gaatjes tegen, evenals de groei van bacteriën dankzij een verbinding van triterpenoïde die de tanden beschermt.

Al deze redenen maken duidelijk dat pruimen in je dieet opgenomen zouden moeten worden. Ze beschermen het lichaam, maken de mond schoon en dragen bij aan huidverzorging.

Overmatig gebruik

Pruimen zijn fantastisch, maar je moet ze niet te veel eten.

Het beste is om een diëtist te raadplegen, want ieder persoon is anders en kan op een andere manier reageren op veranderingen in het dieet.

Als je te veel pruimen eet, kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Diarree
 • Te hoge bloedsuikers
 • Zwellingen
 • Je wordt afhankelijk van laxeermiddelen

Dus, vergeet niet: hoewel pruimen bijdragen aan onze gezondheid, kunnen ze ook schadelijk zijn als we er te veel van eten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Igwe, E. O., & Charlton, K. E. (2016, May 1). A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5581
 • Lever, E., Cole, J., Scott, S. M., Emery, P. W., & Whelan, K. (2014). Systematic review: The effect of prunes on gastrointestinal function. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/apt.12913
 • Hooshmand, S., & Arjmandi, B. H. (2009, April). Viewpoint: Dried plum, an emerging functional food that may effectively improve bone health. Ageing Research Reviews. https://doi.org/10.1016/j.arr.2009.01.002
 • Tinker, L. F., Schneeman, B. O., Davis, P. A., Gallaher, D. D., & Waggoner, C. R. (1991). Consumption of prunes as a source of dietary fiber in men with mild hypercholesterolemia. American Journal of Clinical Nutrition53(5), 1259–1265. https://doi.org/10.1093/ajcn/53.5.1259
 • Furchner-Evanson, A., Petrisko, Y., Howarth, L., Nemoseck, T., & Kern, M. (2010). Type of snack influences satiety responses in adult women. Appetite54(3), 564–569. https://doi.org/10.1016/j.appet.2010.02.015
 • McDonald J, Pirhonen D, Rangam MA. High fiber diets: their role in gastrointestinal disorders. Can Fam Physician. 1983;29:1632–1638.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.