14 redenen waarom je last hebt van bloedend tandvlees

Bloedt je tandvlees wanneer je je tanden poetst? In dit artikel leggen we uit waarom dit gebeurt. We geven je 14 mogelijke oorzaken van bloedend tandvlees.
14 redenen waarom je last hebt van bloedend tandvlees

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Merk je plotseling dat je tandvlees bloedt wanneer je je tanden poetst? Dat is heel gewoon. Als je er nu nog geen last van hebt, weet dan dat bloedend tandvlees elk moment kan optreden.

Er zijn vele redenen waarom het tandvlees begint te bloeden, maar de voornaamste reden is dat je onvoldoende zorg draagt voor je tanden.

De mond is gewoonlijk een grote verzamelplaats van ziektekiemen en bacteriën. Het is dus aanbevolen dat je:

  • Regelmatig verandert van tandenborstel.
  • Flosdraad gebruikt om restjes te verwijderen die tussen de tanden blijven zitten.
  • Minstens twee keer per jaar naar de tandarts gaat.

Toch is bloedend tandvlees redelijk gewoon, zelfs al lijkt het niet zo. Maar wanneer je merkt dat het bloedt wanneer je in iets bijt of wanneer je bloed ziet wanneer je spuugt na het tandenpoetsen, dan moet je dit wel als een waarschuwing zien, want dan is er iets mis.

Gezond tandvlees bloedt niet. We hebben wel de neiging om dit symptoom te negeren en te bagatelliseren. Spijtig genoeg kan je daardoor uiteindelijk een paar tanden verliezen. Je moet dus meer aandacht besteden aan je tandvlees.

We geven je nu een overzicht van de belangrijkste redenen waarom je tandvlees bloedt.

1. Bloedend tandvlees door een tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking of gingivitis is een van de voornaamste en meest voorkomende redenen waarom je tandvlees bloedt. Bij deze aandoening verzwakt het tandvlees en raakt het ontstoken. Dat is te wijten aan de ophoping van tandplak.

De meest doeltreffende remedie voor dit probleem is een betere mondhygiëne.

2. Een tekort aan vitamine K

Een tekort aan vitamine K kan bloedend tandvlees verergeren. Deze vitamine is namelijk essentieel voor de eiwitten die bijdragen tot een goede werking van het bloedstollingsproces.

3. Roken

Roken kan bloedend tandvlees veroorzaken

Buitensporig gebruik van tabak veroorzaakt schade aan de tanden en zorgt ervoor dat orale behandelingen niet goed werken. Als je rookt, dan is er meer kans dat je tandvlees begint te bloeden wanneer je harde voeding eet of wanneer je je tanden poetst.

Merk je dat er problemen beginnen op te treden, weet dan dat ze het signaal kunnen zijn van toekomstige problemen.

4. Leeftijd

In dit geval is bloedend tandvlees in zekere mate normaal. Hoe ouder je bent, hoe meer kans dat je last zal krijgen van bloedend tandvlees.

5. Diabetes

Diabetes kan bloedend tandvlees veroorzaken

Wanneer je diabetes hebt, dan is het normaal dat je tandvlees bloedt (tot op zekere hoogte). Dit gebeurt gewoonlijk wanneer je je tanden heel agressief poetst of wanneer je een tandenborstel gebruikt met erg harde haartjes.

Zorg er dus voor dat je je tanden zachtjes poetst. Gebruik ook een tandenborstel met zachte haren. Als je nog vragen hebt, raadpleeg dan je tandarts.

6. Slechte voeding

Dit is een andere mogelijke reden waarom je tandvlees verzwakt en bijgevolg begint te bloeden: een gebrek aan de nodige voedingsstoffen in het lichaam en de afwezigheid van belangrijke vitaminen zoals vitamine A, B en C.

Het is dus belangrijk dat je zeker zorgt voor een gevarieerd en gezond dieet. Als je dieet op dit moment volgens jou onvoldoende gezond is, dan is het tijd om meer fruit en groenten te eten.

7. Bepaalde medicatie

Medicatie kan bloedend tandvlees veroorzaken

Wanneer je voortdurend medicatie moet nemen, dan kan het af en toe gebeuren dat je tandvlees bloedt. Dat komt omdat sommige medicatie een daling in de speekselafscheiding veroorzaakt. Het gevolg daarvan is dat bepaalde bacteriën zich meer gaan vermenigvuldigen.

  • Merk je dat je tandvlees bloedt en ben je pas gestart met het nemen van bepaalde medicatie, vraag dan informatie aan je arts of aan je tandarts. Zij kunnen je zeggen of die twee factoren met elkaar verband hebben.
  • Is er een verband, vraag dan om andere medicatie als je een erg lange behandeling moet volgen. Wanneer je je huidige medicatie slechts gedurende enkele dagen moet innemen, stop dan niet.

8. Stress

Misschien kan je dit niet geloven, maar stress veroorzaakt een verzwakking van het tandvlees en van de weefsels in de mond. Omdat je afweermechanismen verminderd zijn, beginnen ze te bloeden.

Wat doe je als je voelt dat stress je tot het uiterste drijft? De ideale oplossing is dat je zoekt naar alternatieven om te ontspannen.

9. Het ontbreken van tandstukken

Wanneer je tanden mist, dan bijt je niet goed. Dit veroorzaakt een ongelijke wrijving van de tanden tegen het tandvlees. Daardoor begint het tandvlees te bloeden.

Heb jij dit probleem? Vraag dan aan je tandarts om de ontbrekende tand te vervangen door gomhars of door een materiaal van jouw keuze.

10. Een lage weerstand

Bloedend tandvlees kan komen door een lage weerstand

Wanneer het lichaam onvoldoende beschermd wordt, dan zal het aan verschillende ziekten bezwijken. Sommige gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede kunnen dus de reden zijn waarom je tandvlees bloedt (dat komt door een verhoogde verspreiding van bacteriën).

11. Onvoldoende consultaties bij de tandarts

Als je de mond niet regelmatig laat controleren, dan kan er niet vlug genoeg een diagnose gesteld worden. Het is erg belangrijk voor je algemene gezondheid dat je naar de tandarts gaat om tandplak te verwijderen.

12. Mondinfecties

Vergeet niet dat bacteriën via het speeksel overgedragen worden. Wees dus voorzichtig met wie je kust. Zo vermijd je bacteriële problemen die ontstekingen en aandoeningen van het tandvlees veroorzaken.

13. Zwangerschap

Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap komt vaak voor

Zwangerschap is een van de mogelijke redenen waarom het tandvlees bloedt. Hoewel het een erg normale situatie is, kan het toch grote veranderingen veroorzaken. Je arts zal je zeggen wat je moet doen.

14. Gebrekkige tandheelkunde

Ben je voor een behandeling bij de tandarts geweest en is je tandvlees daarna begonnen met bloeden? Dit kan gebeuren wanneer de tandarts slecht werk geleverd heeft of wanneer tandvullingen op een slechte manier zijn aangebracht. Het kan ook het gevolg zijn van een erg agressieve tandreiniging.

Vraag je tandarts om het probleem op te lossen of vraag een second opinion.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chow AW. Infections of the oral cavity, neck, and head. In: Bennett JE, Dolin R, Blaser MJ, eds. Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, Updated Edition. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 65.
    • Hayward CPM. Clinical approach to the patient with bleeding or bruising. In: Hoffman R, Benz EJ, Silberstein LE, et al, eds. Hematology: Basic Principles and Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 128.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.