Stress? Herstel je innerlijke balans met deze voeding

Heb je een paar hectische dagen achter de rug? Vergen je werk en je gezin elke dag steeds meer van je en weet je niet wat je moet doen? Laat even alles voor wat het is en haal diep adem. Je bent gestrest en het wordt tijd dat je dat erkent. Je lichaam ondergaat een aantal biochemische veranderingen die je gezondheid beïnvloeden. Je moet dus maatregelen nemen voordat het te laat is.

Het is belangrijk om je bewust van te zijn van wanneer je stress ervaart en je tot het uiterste wordt geduwd. Ook is het belangrijk om betere strategieën te leren om met deze stress om te gaan. Onthoud dat het niet alleen belangrijk is om goed met negatieve emoties om te leren gaan en goed prioriteiten te leren stellen, maar dat je daarnaast ook goed ‘voor je innerlijke zelf moet zorgen’ en een innerlijke balans moet ontwikkelen.

Om je te helpen een innerlijke balans te ontwikkelen en stress op natuurlijke wijze te verlichten, bespreken we in dit artikel een aantal voedingsmiddelen die vanaf vandaag nooit meer in je dieet zouden moeten ontbreken. Let goed op!

1. Zeg maar ‘ja’ tegen noten

Walnoten

Eén ding moet je nooit vergeten: wanneer je stress ervaart, kunnen er biochemische veranderingen plaatsvinden in je hersenen. Dit kan verklaren waarom we soms geobsedeerd raken door iets, dingen vanuit een negatief standpunt bekijken en zelfs waarom langdurige stressvolle periodes soms kunnen leiden tot depressie.

Er bestaan enkele voedingsmiddelen die deze biochemische veranderingen die je innerlijke balans belemmeren kunnen tegengaan en noten zijn een van de beste bondgenoten om dit te bewerkstelligen. Wil je weten welke noten je hiervoor het beste kunt eten?

Amandelen, walnoten en hazelnoten: deze noten zijn zeer rijk aan vitamine B, dat het geweldige vermogen heeft om je gemoedstoestand te verbeteren. Vitamine B reguleert de secretie van serotonine in onze hersenen, een uiterst belangrijke neurotransmitter die kan helpen de communicatie tussen de neuronen in ons lichaam te verbeteren.

Als er sprake is van een tekort of een onbalans, angst, nervositeit of slaapproblemen, zou je per dag twee walnoten, drie amandelen en vijf hazelnoten moeten eten. Je kunt de noten het beste in de ochtend eten.

2. Bananen

Volgens doktoren en voedingsdeskundigen is de banaan de beste vrucht om stress tegen te gaan. Bananen zijn ideaal om die dagelijkse angst waar we vaak last van hebben tegen te gaan. Hieronder bespreken we belangrijkste eigenschappen van bananen, die de innerlijke balans bevorderen:

  • Bananen zijn rijk aan vitamine A en B, die veel van de neurotransmitters in ons lichaam (zoals serotonine, dat ervoor zorgt dat je gestrest wordt) in balans helpen te brengen.
  • Bananen zijn zeer rijk aan calcium en magnesium, maar ze bevatten bovendien ook super veel kalium. Dit element zorgt ervoor dat de elektrische lading van neuronen gereguleerd wordt, waardoor voorkomen wordt dat er wijzigingen plaatsvinden die nervositeit verergeren en ervoor zorgen dat de hartslag omhoog gaat of dat het lichaam gevoeliger wordt voor bepaalde stimulansen.
  • Bananen zijn rijk aan tryptofaan, een aminozuur dat de synthese van proteïnen bevordert, het serotoninegehalte helpt te reguleren en vooral het melotoninegehalte helpt te balanceren. Het hormoon melatonine is zeer belangrijk om het slaap- en waakritme te synchroniseren.

3. Pure chocolade

Hoopte je al dat chocolade in dit lijstje zou staan? Nou, dan heb je geluk! Het is echter wel belangrijk te vermelden dat we het natuurlijk hebben over pure chocolade die geen suiker bevat.

Onthoud dat het ideaal is om altijd één of twee blokjes pure chocolade bij je te hebben wanneer je vaak last hebt van stress. Pure chocolade is niet alleen heerlijk en vullend, maar kan ook helpen je innerlijke balans te herstellen en wel door deze aspecten:

  • Pure chocolade is rijk aan magnesium en fenylethylamine, een voorloper van serotonine dat, zoals je inmiddels weet, kan helpen de chemie van de hersenen te stimuleren die angstige en negatieve gedachtes stimuleert die worden veroorzaakt door stress.
  • En onthoud: de pure chocolade dient altijd suikervrij te zijn!

4. Zalm

Zalm

Zalm is ideaal voor bij het avondeten. Door de zalm in de oven te bereiden samen met een goede hoeveelheid citroensap, een paar asperges en daarnaast een beetje gestoomde broccoli, zul je genieten van een avondmaal dat niet alleen gezond is, maar ook zeer geschikt is om je stressniveau te behandelen en je innerlijke balans te herstellen. De beredenering hiervoor is gebaseerd op de volgende aspecten:

De omega 3-vetzuren die zalm bevat zijn niet alleen ontstekingsremmend, maar zullen ook helpen het cortisolgehalte in je lichaam te verlagen. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is dit het hormoon dat veel essentiële organen aantast, de hartslag verhoogt, je spanning bezorgt, spijsverteringsproblemen veroorzaakt etc.

Daarom is het verstandig om twee of drie keer per week zalm of een andere vette vissoort te eten, zoals bijvoorbeeld sardientjes. Volgens meerdere wetenschappelijke studies kan voedsel dat rijk is aan omega 3-vetzuren ons stressniveau tot wel 20% verlagen.

5. Yoghurt

Griekse Yoghurt

Natuurlijke yoghurt, zonder suiker, is een van de beste natuurlijke probiotica. Yoghurt kun je bijvoorbeeld heel goed tijdens het ontbijt eten samen met wat stukjes fruit of noten.

  • Probiotica kunnen alle vormen van ontsteking helpen verminderen en reguleren het spijsverterings- en darmkanaal die, zoals je wellicht al weet, worden aangetast wanneer we veel last hebben van stress.
  • Naast dit uiterst belangrijke gegeven, moeten we niet vergeten dat yoghurt zeer heilzaam is voor het zenuwstelsel, daar het rijk is aan proteïnen en tegelijkertijd de synthese van tryptofaan ondersteunt. Het aminozuur tryptofaan helpt, zoals we hierboven al aangeven, het serotoninegehalte te reguleren.

Vergeet dus niet om deze voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen als je gestrest bent en probeer een innerlijke balans te ontwikkelen!