Vier goede gewoonten om je weerstand te verbeteren

Er zijn veel gezonde gewoonten. Het is slechts een kwestie van ze aan je dagelijkse routine toe te voegen en de goede dingen die je echt kunnen helpen te verwezenlijken.
Vier goede gewoonten om je weerstand te verbeteren

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Moet jij je weerstand versterken of verbeteren? 

Veranderen de seizoenen of staat het griepseizoen weer voor de deur? Het is dan belangrijk om goede gewoonten aan te nemen die je weerstand helpen stimuleren. We raden je echter aan om deze gewoonten het hele jaar door uit te voeren om ziektes te voorkomen.

Als we een gewoonte in onze routine opnemen zal het veel makkelijker zijn om onze weerstand te verbeteren. Maar als we dit alleen in bijvoorbeeld de winter doen, wat gebeurt er dan in de andere seizoenen? We zullen meer blootgesteld staan aan mogelijke ziektes.

Leer meer in dit artikel!

Goede gewoonten om je weerstand te verbeteren

Vandaag gaan we het hebben over vier geweldige gewoonten die je helpen je immuunrespons te vergroten. Hoewel er veel zijn, vinden we dat, indien je dit nog nooit hebt geprobeerd, het beginnen met deze vier gewoonten een geweldige eerste stap is.

1. Een gezond en gevarieerd dieet

Je weerstand verbeteren door gezond te eten

Een van de eerste goede gewoonten die je zullen helpen je weerstand te versterken is zonder twijfel gezond eten. Een dieetplan maken dat aan al je behoeften voldoet, veel groente en fruit eten, zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen beperken, voldoende water drinken….dit helpt allemaal.

Soms letten we misschien niet op wat we eten en merken we niet dat het een enorm verschil maakt. Wat we eten maakt onze weerstand namelijk zwakker of sterker.

Als je bijvoorbeeld geen groente of fruit eet ontbreekt het je aan enkele essentiële vitamines die je lichaam gebruikt om ziektes te bestrijden.

2. Sport iedere dag

Je weerstand verbeteren door gezond te sporten

Laat dit je niet intimideren: er zijn veel verschillende manieren om te bewegen! Hierdoor kun je elke dag een sport beoefenen om een zittende levensstijl te voorkomen.

Iemand die drie dagen per week naar de sportschool gaat kan op de andere dagen bijvoorbeeld wandelen, joggen of schaatsen. Het is gewoon een kwestie van opstaan, bewegen en je lichaam actief te houden.

30 minuten lopen maakt alleen al een groot verschil. Het zou een merkbare oppepper aan je weerstand geven.

Een zittende levensstijl zorgt ervoor dat je meer kans hebt om griep of een andere ziekte te krijgen. Het beoefenen van een sport versterkt daarom niet alleen je lichaam en vormt niet alleen je spieren. Ook je weerstand zal ervan profiteren. Probeer het!

3. Zorg goed voor je geest

Je weerstand verbeteren door voor je geest te zorgen

Hoewel je het misschien niet gelooft is je geest erg belangrijk bij het versterken of verzwakken van je weerstand.

Daarom kan een van de goede gewoonten die je helpen je immuunrespons te vergroten, het beoefenen van yoga zijn. Maar bijvoorbeeld ook naar een spa gaan of tijd vrij te maken om iets leuks te gaan doen, gewoon omdat je het wilt.

Soms, als we zoveel tijd besteden aan het verzorgen van ons lichaam, vergeten we om ook voor onze geest te zorgen.

Als we eens kijken naar de mensen om ons heen (vooral naar degenen die meer gestrest of negatief zijn), zijn zij altijd degenen die vaker ziek zijn. Als je dus je weerstand wilt versterken zorg dan voor een positieve en gezonde geest. Een die vrij is van zorgen.

4. Stop met giftige gewoonten

Je weerstand verbeteren door te stoppen met giftige gewoonten

Het is normaal dat als we het hebben over goede gewoonten die ons helpen en ons gezonder maken, we zeker ook de giftige gewoonten moeten noemen. We moeten daar namelijk meteen mee stoppen.

Welke zouden dat kunnen zijn?

Sommigen roken, drinken te veel alcohol, eten te veel snoep en slapen niet voldoende. Geloof het of niet, voldoende slaap krijgen speelt een belangrijke rol bij je afweersysteem.

Het wordt daarom aanbevolen een goede nachtrust te hebben.

Hoe?

Ga altijd op dezelfde tijd naar bed. Slaap het aantal uren dat je lichaam nodig heeft. Respecteer ook je slaapcycli.

Hierdoor zul je je veel beter voelen. Als gevolg daarvan zal je weerstand veel beter voorbereid zijn om ziekten te voorkomen.

Heb je een van deze gewoonten geprobeerd om je weerstand een oppepper te geven? Welke werkte het beste voor jou? We willen graag weten of er nog een positieve gewoonte is die je met ons wilt delen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.