Zeg maar dag tegen vervelende mondproblemen

Hoewel je voor deze remedie in principe elke soort plantaardige olie kunt gebruiken, raden wij aan om kokosolie te gebruiken, omdat kokosolie de groei van bacteriën beperkt en gingivitis en andere mondproblemen kan voorkomen.
Zeg maar dag tegen vervelende mondproblemen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mondproblemen komen zeer vaak voor en hoeven helemaal niet te wijzen op en gebrek aan hygiëne.

Soms zijn deze problemen het gevolg van een ziekte. Daarentegen kunnen ze ook een reactie zijn op bepaalde voedingsmiddelen en de groei van bacteriën in minder zichtbare delen van de mond.

De meeste mensen proberen deze problemen te behandelen door middel van desinfecterende mondspoelingen. Deze zouden in staat zouden moeten zijn om de aanwezigheid van pathogenen te verminderen. De alternatieve geneeskunde biedt echter ook een eeuwenoude Ayurvedische remedie die kan helpen om de mond gezond te houden. 

Oil pulling

Deze remedie wordt ook wel ‘oil pulling’ genoemd. Oil pulling houdt dus in principe in dat je je mond schoon spoelt met een plantaardige olie.

Door gebruik te maken van antibacteriële oliën kun je wijnsteen, een slechte adem en andere problemen, zoals gingivitis, volledig elimineren.

Hoe werkt oil pulling tegen mondproblemen?

Kokosolie

Je kunt voor deze behandeling elke soort plantaardige olie gebruiken die je maar wilt, zoals sesamolie, olijfolie of zonnebloemolie.

Bewezen is echter dat kokosolie het meest effectief is. De vetzuren en antibacteriële bestanddelen die deze olie bevat zijn namelijk in staat om verschillende micro-organismen te elimineren. 

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat kokosolie de streptokokkenbacterie volledig kan bestrijden.

Streptokokken

Deze bacterie is verantwoordelijk voor tandbederf en andere mondproblemen. Dit is vooral te danken aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die kokosolie heeft.

Het enige dat je hoeft te doen is een eetlepel kokosolie in je mond stoppen en de olie drie tot vijf minuutjes door je mond te bewegen.

Welke voordelen biedt kokosolie voor je orale gezondheid?

Kokosolie is eetbaar en heeft een aangename smaak. Je kunt de olie zeer makkelijk gebruiken om je mond mee te spoelen en hij kan zelfs gebruikt worden als basis voor zelfgemaakte tandpasta.

Doordat kokosolie in staat is pathogenen in de mond te vernietigen, biedt regelmatig gebruik van deze olie enkele belangrijke voordelen die het waard zijn even op te noemen.

Vermijd tandvleesziekte

Mond

Kokosolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om gingivitis en andere mondproblemen te voorkomen en behandelen. 

Deze aandoening doet zich voor wanneer het immuunsysteem de bacteriën die tandplak veroorzaken aanvalt, wat er voor zorgt dat er een ontsteking ontstaat. Kokosolie kan helpen om het residu dat deze bacteriën achterlaten te verminderen en tast de omgeving die deze bacteriën nodig hebben om zich te vermenigvuldigen aan.

Bovendien is kokosolie handig om gaatjes en bloedend tandvlees te voorkomen en behandelen.

Ga kaakpijn tegen

De eigenschappen van deze eetbare olie maken de kaak sterker en voorkomen infecties, ontstekingen en pijn.

Sommige mensen raden ook aan om kokosolie te gebruiken als aanvullende behandeling voor kaakgewrichtspijn.

Elimineer een slechte adem

Slechte Geur

Een slechte adem is een gênant probleem dat het sociale leven en het zelfvertrouwen van de ongelukkige die er last van heeft enorm kan beïnvloeden.

Een slechte adem wordt veroorzaakt door de afvalstoffen en gassen die bacteriën die aanwezig zijn in de mond uitstoten. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich in de minder toegankelijke holtes en gaatjes in de mond.

Je mond spoelen en flossen zijn twee effectieve manieren om dit probleem bij de wortel aan te pakken.

In plaats van te grijpen naar producten die agressieve bestanddelen bevatten, is het echter veel beter om gebruik te maken van deze geheel natuurlijke en eetbare olie.

Bewezen is dat kokosolie de hoeveelheid bacteriën op de tanden en tong kan verminderen en een slechte adem kan neutraliseren.

Maak je tanden witter

Hoewel je tanden van kokosolie niet zo wit zullen worden als van een professionele behandeling, kan kokosolie wel helpen om de gele vlekken, die als gevolg van opeengestapelde tandplak en voedselresten op de tanden ontstaan, te verwijderen.

Door kokosolie te gebruiken als mondspoeling en natuurlijke tandpasta worden je tanden schoon en voorkom je het ontstaan van die onaantrekkelijke witte laag op je tong.

Hoe gebruik ik kokosolie als mondspoeling?

Lepel Kokosolie

Zoals we eerder ook al aangaven, hoef je alleen maar een eetlepel kokosolie een paar minuutjes door je mond te bewegen. Je kunt de kokosolie ook mengen met een beetje baking soda om er een tandpasta van te maken.

Vergeet niet dat de olie hard wordt wanneer hij afkoelt. Het is dus beter om de olie na afloop niet uit te spugen in de gootsteen. Spuug het in plaats daarvan uit in een papieren doekje of een klein kommetje en gooi het dan in de prullenbak.

Wanneer gebruiken?

Sommige mensen raden aan om deze behandeling ’s ochtends, vlak voor het ontbijt, uit te voeren. Het kan in principe echter gewoon op elk moment van de dag.

Spoel je mond na afloop om met een beetje heet water als je het vettige gevoel onaangenaam vindt.

Ben je klaar om het eens te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Peedikayil, F. C., Remy, V., John, S., Chandru, T. P., Sreenivasan, P., & Bijapur, G. A. (2016). Comparison of antibacterial efficacy of coconut oil and chlorhexidine on Streptococcus mutans: An in vivo study. Journal of International Society of Preventive and Community Dentistry, 6(5), 447–452. https://doi.org/10.4103/2231-0762.192934
  • Asokan, S., Emmadi, P., Sivakumar, N., Kumar, Rs., & Raghuraman, R. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Kaushik, M., Reddy, P., Roshni, Udameshi, P., Mehra, N., & Marwaha, A. (2016). The effect of coconut oil pulling on Streptococcus mutans count in saliva in comparison with chlorhexidine mouthwash. Journal of Contemporary Dental Practice17(1), 38–41. https://doi.org/10.5005/jp-journals-10024-1800
  • Asokan, S., Saravana Kumar, R., Emmadi, P., Raghuraman, R., & Sivakumar, N. (2011). Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: A randomized controlled pilot trial. Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry, 29(2), 90–94. https://doi.org/10.4103/0970-4388.84678
  • Shanbhag VK. Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. J Tradit Complement Med. 2016;7(1):106–109. Published 2016 Jun 6. doi:10.1016/j.jtcme.2016.05.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.