Natuurlijke tips tegen bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees en loszittende tanden zijn twee vaak voorkomende mondproblemen. Om dit te vermijden zijn er enkele natuurlijke remedies om toe te passen.
Natuurlijke tips tegen bloedend tandvlees

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bloedend tandvlees en loszittende tanden zijn de twee meest vaak voorkomende mondproblemen. Oorzaken van bloedend tandvlees kunnen heel divers zijn, maar onvoldoende mondhygiëne blijkt de grootste boosdoener te zijn. Bij onvoldoende behandeling kan er bijkomend tandvleesontsteking of gingivitis ontstaan.

Om dit te vermijden somt dit artikel een aantal natuurlijke remedies op om bloedend tandvlees en loszittende tanden tegen te gaan.

Deze natuurlijke huisremedies kan je toepassen bij bloedend tandvlees of lichte ontstekingen. Blijven de klachten aanhouden, dan wordt aangeraden je tandarts of mondhygiënist te raadplegen. Een aangepaste en gespecialiseerde behandeling zal door deze deskundige voorgeschreven worden.

Natuurlijke remedies tegen bloedend tandvlees

Warm zout water

De meest bekende en eenvoudige remedie tegen bloedend tandvlees is gorgelen met zout water. Zoals je wellicht weet hebben zoutoplossingen een ontsmettend effect. Zout water vermindert gezwollen tandvlees en spoelt de infectie schoon.

Bovendien stimuleert het de bloedcirculatie in het tandvlees, waardoor het minder snel gaat ontsteken en bloeden.

 • Los een beetje zeezout op in een kop warm water.
 • Gorgel hiermee 30 seconden en spuug het uit.
 • Herhaal het meerdere keren.

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide werkt eveneens ontsmettend en bereikt door het bruisende effect bacteriën op moeilijk bereikbare plaatsen in de mond. Het wordt gebruikt om infecties in de mond en keelholte te bestrijden.

Je kan een concentraat peroxide vermengen met water. Houd hiervoor de verhouding 1 op 1 aan voor een mondspoeling en gorgelen. Gorgel gedurende een kleine minuut en spuug het vervolgens uit. Drink niet van deze mondspoeling, want dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deze behandeling kan je tot drie maal per week herhalen.

Tandvlees masseren en poetsen

Een eenvoudige manier om bloedend tandvlees te voorkomen die al te vaak vergeten wordt, is het masseren en poetsen van het tandvlees. Tandvleesmassage helpt het tandvlees gezond, soepel en sterk te houden, waardoor de kans op infectie en terugtrekken van het tandvlees vermindert.

Gebruik hiervoor je vingers of een tandenborstel. Zorg ervoor dat je vooraf de handen goed wast met warm water en zeep. Kies je voor een borstel, gebruik dan enkel een exemplaar met zachte, lange haartjes.

 • Zet je borstel of vingertop op het tandvlees en maak zachte drukbewegingen en korte draaibewegingen.
 • Je kan deze massage telkens na het tandenpoetsen doen.
Tandenborstel

Zuiveringszout

Om te voorkomen dat tandvlees niet gaat bloeden, mag zuiveringszout niet op dit lijstje ontbreken. Het neutraliseert de zuren in de mondholte, waardoor bacteriën minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.

 • Meng eerst een klein beetje zuiveringszout met wat warm water in een kopje.
 • Meng het daarna tot een egale pasta.
 • Gebruik dit om je tanden te poetsen.

Ook een mondspoeling op basis van water en zuiveringszout wordt aangeraden om te gorgelen telkens na het tandenpoetsen.

Tijm

Infusie van Tijm

Tijm is een krachtige medicinale plant, die ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het wordt reeds lang gebruikt om het tandvlees te versterken en de mondholte te reinigen, waardoor kan voorkomen worden dat tandvlees gaat bloeden en tanden los komen te zitten.

Bereid een mondspoeling van water met tijm en gorgel hiermee na het tandenpoetsen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Recepten voor natuurlijke mondspoelingen

Avocado

Een verrassende remedie om loszittende tanden tegen te gaan is het tandvlees zachtjes inmasseren met het vruchtvlees van avocado of stukjes avocado aan je salade toevoegen. Het houdt het tandvlees sterk en in goede conditie en zou het ontstaan van gaatjes in de tanden eveneens tegengaan.

Met deze huismiddeltjes kan je alvast aan de slag om tandvleesproblemen aan te pakken, zodat op eenvoudige wijze de mondgezondheid kan verbeterd worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lang NP, Schätzle MA, Löe H. Gingivitis as a risk factor in periodontal disease. J Clin Periodontol. 2009;
 • Rashed HT. Evaluation of the effect of hydrogen peroxide as a mouthwash in comparison with chlorhexidine in chronic periodontitis patients: A clinical study. J Int Soc Prev Community Dent. 2016;
 • Chapple ILC, Van Der Weijden F, Doerfer C, Herrera D, Shapira L, Polak D, et al. Primary prevention of periodontitis: Managing gingivitis. Journal of Clinical Periodontology. 2015.
 • Woelber JP, Bremer K, Vach K, König D, Hellwig E, Ratka-Krüger P, et al. An oral health optimized diet can reduce gingival and periodontal inflammation in humans – a randomized controlled pilot study. BMC Oral Health. 2016;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.