Tandplak op een natuurlijke manier verwijderen

30 juli 2015

Tandplak is die gelige, plakkerige bacterie die zich opstapelt op het tandglazuur en het tandvlees en je tanden er onaantrekkelijk doet uitzien. In onderstaand artikel geven we je een overzicht van de mogelijke oorzaken van tandplak, alsook enkele natuurlijke remedies om het te verwijderen.

Oorzaken van tandplak

 • De voornaamste reden voor tandplak is een dieet met veel zurige voeding, suikers, geraffineerde bloem en schadelijke vetten. De meeste mensen denken dat de voornaamste reden een slechte tandhygiëne is, maar dat kan voorkomen worden door voldoende groenten en fruit te eten.
 • Een slechte tandhygiëne draagt bij aan de vorming van tandplak.
 • Koffie, zwarte thee en tabak verhogen ook de kans op de vorming van tandplak.
suiker

Waarom moeten we tandplak voorkomen?

Je zou tandplak moeten voorkomen of verwijderen om meer dan alleen esthetische redenen. Als je het namelijk niet voorkomt of behandelt, zullen de bacteriën op lange termijn ontsteking van het tandvlees veroorzaken, wat tot gingivitis kan leiden.

Voeding en supplementen

 • De meest aan te raden voeding is rauwe groenten en fruit, voornamelijk appels en groene bladgroenten zoals spinazie, sla, snijbiet, rucola etc.
 • Sesamzaadjes. Deze bevatten namelijk veel calcium.
 • Stevia of honingkruid. Dit is een plant die wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof en is zeer goed voor de tanden.
 • Zout water. Dit helpt om je tanden te remineraliseren, schoon te maken en te versterken.
 • CoQ10 is aanbevolen wanneer de tandplak ook gingivitis veroorzaakt.
 • Witte klei voor oraal gebruik helpt om een goede pH-balans in onze mond te behouden.
zaadjes

Oliespoelingen

Spoelingen met zonnebloemolie is een methode uit India om tandplak te verwijderen. Het helpt tanden schoon te maken, mondproblemen te behandelen en giftige stoffen aan de binnenkant en de buitenkant van je mond te verwijderen. Het is vooral aan te raden in geval van infecties in de mond, tandvleesproblemen, tandplak, gingivitis, loszittende tanden en verkleurde tanden.

Je hebt gewoon koud geperste zonnebloemolie of sesamolie nodig. Vergeet niet deze producten enkel als een spoelmiddel te gebruiken, om optimaal effect te hebben van hun antibacteriële, antischimmel en anti-ontstekende werking.

Geactiveerde koolstof

Geactiveerde koolstof is een fantastische remedie om je tanden schoon en witter te maken, maar ook om orale infecties te voorkomen. Je kan het vinden in natuurwinkels of kruidenwinkels. Poets je tanden er twee minuten lang mee. Ook al is het zwart van kleur, je zal zien dat je tanden er na het spoelen veel schoner uitzien.

Het is belangrijk dat het op basis van planten is en niet op basis van petroleum. Net zoals baking soda schuurt het je tanden ook, dus gebruik het niet al te vaak. Het is dus belangrijk om geactiveerde koolstof met mate te gebruiken, want bij te intens gebruik kan het je tandglazuur schaden.

Gedistilleerd water en baking soda

Gedistilleerd water is een natuurlijk bleekmiddel, waardoor we het slechts een keer per week gebruiken. Voeg gewoon drie druppels toe op je tandenborstel voor je gaat poetsen.

Baking soda is ook oude remedie voor het schoonmaken van je tanden en om een zure omgeving te voorkomen. Gebruik het maximaal twee keer per week door het op je tandenborstel te doen en er zachtjes je tanden mee te poetsen, om het tandglazuur niet te schaden.

Nog enkele opmerkingen…

Zoals we reeds vermeld hebben in dit artikel, is een dagelijkse tand- en mondhygiëne van groot belang:

 • Poets je tanden telkens na een maaltijd, gedurende minstens twee minuten.
 • Gebruik het beste natuurlijke of ecologische tandpasta. De meeste conventionele tandpasta’s bevatten namelijk agressieve chemicaliën die de pH-balans van je mond beïnvloeden.
 • Flos elke dag voor het slapen gaan om resten van eten te verwijderen.
 • Gebruik een mondspoelmiddel. Een tip voor een natuurlijk mondspoelmiddel is een infusie van tijm en munt. Of gebruik zout water.
 • Als je kleverige tandplak hebt, raadpleeg dan je tandarts voor een reiniging. Wanneer je dit laat opstapelen, kan je namelijk schade aan je tandglazuur veroorzaken.
Bekijk Ook