5 middelen die tandplak echt verwijderen

31 oktober, 2018
Je mond is het enige deel van je lichaam dat zichzelf niet op een natuurlijke wijze kan reinigen. Ontdek de natuurlijke middelen om tandplak te verwijderen.
 

We gaan het vandaag hebben over middelen die tandplak verwijderen in je mond.

Je mond is het enige deel van je lichaam dat niet beschikt over een natuurlijk zelfreinigingsmechanisme. Dit maakt het de perfecte plek voor bacteriën. Terwijl je dit aan het lezen bent, zijn er ongeveer 600 soorten bacteriën die op de loer liggen in je mond. Velen van hen hebben zich vastgeklampt aan de oppervlakte van je tanden.

Ontdek vijf middelen die tandplak verwijderen, die echt werken.

5 middelen die tandplak verwijderen

1. Tandenborstel

tandenborstel met tandpasta

De eerste verdedigingslinie tegen tandplak is natuurlijk je tandenborstel. Om tandplakophoping te voorkomen, moet je je tanden minstens twee keer per dag poetsen gedurende 2 minuten met fluoridetandpasta en een zachte borstel, met speciale aandacht voor de oppervlakken van de tanden en de tong.

 

De haren van de tandenborstel moeten kort en verticaal zijn, maar mogen niet te veel druk op je tanden uitoefenen als je je tanden poetst.

Wanneer je klaar bent spoel je je tandenborstel af, schud je hem uit en laat je hem volledig drogen. Volgens Howard Sesemann, de voorzitter van de American Academy of Cosmetic Orthodontics, maakt het niet uit of je een handmatige of elektrische tandenborstel gebruikt, zolang je de juiste tandenpoetstechnieken gebruikt.

Lees ook: Tips voor natuurlijk witte tanden

2. Tanden flossen

Flosdraad is een van de fantastische middelen die tandplak verwijderen. Tandplak heeft de neiging om zich te verbergen tussen de tanden en zelfs de meest nauwgezette tandenborstel kan dan niet alles verwijderen. Hier is waar de flosdraad er aan te pas komt.

Deskundigen raden aan om flosdraad tenminste eenmaal per dag te gebruiken. Gebruik ongeveer 45 centimeter flosdraad rond je wijsvingers om al je tanden schoon te maken en ook de achterkant.

 

3. Mondspoeling

blauw mondwater

 

Er is een andere belangrijke stap in je dagelijkse strijd tegen tandplak: antibacteriële mondspoeling. Na het poetsen en flossen zal een goede mondspoeling je mond desinfecteren.

Sommige mondspoelingen bevatten stoffen die actief tandplak bestrijden, zoals fluoride, chloorhexidinegluconaat, zinkcitraat en triclosan, maar voorgeschreven recepten zijn veel sterker.

Wees er echter van bewust dat veel mondspoelingen een hoog alcoholgehalte bevatten. Als je kinderen hebt, is het dus het beste om volledig natuurlijke spoelingen te kopen. Kijk naar producten met muntolie, tea tree olie of grapefruitzaadextract.

Misschien ook interessant om te lezen: 3 recepten voor natuurlijk mondwater voor een slechte adem

4. Goede voeding

 

Sommige voedingsmiddelen zijn uiteraard slecht voor je gezondheid. Frisdrank, chocoladerepen, muffins, enz. Iedereen weet dat ze tot problemen in je gestel zullen leiden. Andere voedingsmiddelen kunnen voedzaam zijn voor je lichaam, maar zijn niet zo goed voor je mond.

Donker gekleurde vruchten bijvoorbeeld, kunnen de kans op tandplak verhogen en vlekken op je tanden veroorzaken vanwege hun hoge gehalte aan suiker en zuur (hoewel natuurlijke suiker veel minder schadelijk is dan geraffineerde suiker).

Groenten zijn echter goed voor je hele lichaam. Ze zijn laag in suiker en zuren en veroorzaken geen tandplak en vlekken. Als ze knapperig zijn zal de kauwbeweging je tanden schoonmaken en handig speeksel aanmaken. Dat is namelijk een natuurlijke tandplakverwijderaar voor je lichaam.

5. Ga twee keer per jaar naar de tandarts

Om het beste resultaat van het tandenpoetsen en het gebruik van flosdraad en mondwater te krijgen, ga je twee keer per jaar naar je tandarts. Naast het geven van een grondige reiniging zal je tandarts de problematische punten identificeren en gaatjes, tandsteen en tandvleesproblemen oplossen.

 

Als je een persoon bent die bijzonder gevoelig is voor tandplakaanvallen, kan je tandarts ook een dun beschermend laagje op de kauwoppervlakken van je tanden toepassen.