De voordelen van groene appels op een lege maag

Je hebt vast wel eens gehoord van het Engelse gezegde "An apple a day keeps the doctor away." Dit is ook het geval met groene appels. Alle soorten appels zijn ontzettend goed voor de gezondheid, maar met name de groene bevatten eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels.
De voordelen van groene appels op een lege maag

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Groene appels staan bekend om hun vele voordelen: ze bestrijden spijsverteringsstoornissen, verlagen cholesterol, reguleren het glucose niveau en verbeteren je eetlust. Groene appels op een lege maag helpen je bij het op peil houden van je vitale functies van dag tot dag.

Antioxidanten

Groene appels zijn één van de belangrijkste bronnen van flavonoïden in westerse diëten en zijn rijk aan vitamine C. De flavonoïden die het meeste voorkomen in dit soort appel zijn cyanidine en epicatechine. Deze flavonoïden en vitamine C werken als antioxidanten en roeien de vrije radicalen uit, die schade aan de cellen veroorzaken.

Het voordeel van het eten van groene appels op een lege maag is, dat het je lichaam het vermogen geeft om deze radicalen te bestrijden vanaf het begin van de dag. Dit helpt bij de productie van gezonde cellen. Het vermindert daardoor de kans op chronische ziekten.

Groene appels zijn ook één van de grootste vijanden van hartziekten, cardiovasculaire ongevallen en diabetes.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies door groene appels op een lege maag

Het eten van groene appels op een lege maag helpt mensen die proberen om gewicht te verliezen. Omdat ze een laag aantal calorieën bevatten, amper 80 calorieën per stuk, en door hun hoge gehalte aan vezels, kun je ‘s morgens de honger ermee bestrijden.

Het is het beste om er één te eten meteen als je wakker wordt. Je metabolisme begint daardoor meteen te werken, terwijl je je voorbereidingen maakt voor het ontbijt.

Door zo een appel te eten laat je de oplosbare vezels het werk van het darmkanaal bevorderen. Het zal vervolgens zorgen dat je je vol voelt en je minder voedsel tijdens het ontbijt inneemt.

Reguleert bloedsuiker

Groene appels op een lege maag helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.Dit is erg belangrijk voor diabetici of mensen met een risico op het lijden aan diabetes.

Je moet niet vergeten dat terwijl je slaapt, je stofwisseling blijft werken en de alvleesklier problemen kan ondervinden bij het reguleren van de glucose in je lichaam.

Omdat groene appels rijk zijn aan oplosbare vezels, vertraagt ​​het eten ervan op een lege maag suikerabsorptie in de darm. Dit effect blijft het grootste deel van de dag aanwezig.

Er zijn studies die aantonen dat vrouwen die een groene appel eten op een lege maag tot 30% minder kans hebben op het ontwikkelen van type II diabetes. Volgens artsen moet je 28 gram vezels per dag binnenkrijgen.

Een groene appel bevat 5 gram voedingsvezels. Wanneer groene appels op een lege maag worden gegeten zorgt dit ervoor dat je lichaam makkelijker functioneert gedurende de rest van de dag.

Gezonde tanden door groene appels op een lege maag

Het is niet ongewoon om te vergeten je tanden te poetsen na een avondje uit. Wanneer dit gebeurt, kun je een groene appel eten op een lege maag en profiteren van het grote aantal vezels dat de schil bevat. Dit stimuleert de productie van speeksel.

Dit zal helpen de hoeveelheid bacteriën in je mond, die je tanden aanvallen en gaatjes kunnen veroorzaken, terug te dringen. Dit is een goede zaak, ook al poets je je tanden ook nog na het ontbijt, want het zal voorkomen dat zich te veel bacteriën in de mond vormen, die kunnen profiteren van de zoetstoffen in het ontbijt.

Constant hartritme

Een andere reden om groene appels op een lege maag te eten is dat hun gehalte aan kalium iets hoger is dan bij andere soorten appels.

Kalium is een elektrolyt, dat celvocht in balans houdt. Dit is essentieel, zodat je hart te allen tijde goed blijft slaan. Als je niet genoeg kalium binnenkrijgt gedurende de dag, loop je het risico dat je hartritme verstoort raakt.

Wetenschappers zeggen dat je 3,5 gram kalium per dag nodig hebt. Elke groene appel bevat ongeveer 115 milligram kalium. Dat is al voldoende om het hartritme stabiel te houden vanaf het begin van de dag.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.