8 tekenen van hartziekten die je niet over het hoofd mag zien

Veel van de tekenen van hartziekten kunnen worden verward worden met andere, minder ernstige ziekten. Desondanks moet je altijd goed op deze symptomen letten.
8 tekenen van hartziekten die je niet over het hoofd mag zien

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ken jij de symptomen van hartziekten?

Hartziekten is de nummer een doodsoorzaak van de wereld. Elke dag worden er ontelbaar veel mensen gediagnosticeerd.

Deze ziekten hebben direct invloed op de functies van het hart en daarnaast beperken ze de gezondheid van onze aderen, circulatie en hersenen. 

Hun voornaamste oorzaken hebben meestal te doen met een sedentaire levensstijl en een slecht dieet, maar ze kunnen ook beïnvloed worden door bepaalde genetische factoren, zoals stress en slechte dagelijkse gewoontes.

Het meest zorgwekkende is dat de meerderheid zich in stilte ontwikkelt, zodat ze onmogelijk zijn om op een vroeg tijdstip te detecteren en te behandelen.

Als gevolg daarvan creëren ze veel complicaties in het lichaam en na verloop van tijd wordt de kwaliteit van het leven verminderd.

Daarom is het enorm belangrijk dat je op de symptomen let en onthoud dat deze ook indicaties kunnen zijn van minder ernstige gezondheidsproblemen.

In dit artikel gaan we de 8 meest voorkomende hartziekten met je delen zodat je deze kan onthouden en er vanaf aan op kan letten.

Lees gauw verder en ontdek welke dit zijn!

8 tekenen van hartziekten

1. Pijn op de borst

Pijn op de borst
Pijn op de borst is een van de meest voorkomende symptomen van hartziekten. Dit kan echter ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals brandend maagzuur.

Veel mensen denken dat dit het eerste symptoom is als het hart niet goed werkt. Dit komt echter alleen voor wanneer de ziekte een ernstiger stadium heeft bereikt.

Ondanks dit moet je dit symptoom niet negeren, vooral niet wanneer het vaker terug komt en veel pijn geeft.

2. Pijn in je hele lichaam

Ondanks dat pijn of een brandend gevoel in de borstkas voorkomt wanneer je een hartaanval hebt, moet je niet vergeten dat het ook kan optreden in andere delen van je lichaam.

Vaak hebben hartziekten effect op de bloedcirculatie en bloeddruk. Dit kan oncomfortabele reacties geven in de systemen die dicht bij het hart liggen. 

Let op als je pijn hebt in je:

  • Schouders
  • Armen
  • Rug
  • Nek
  • Kaak
  • Buik

3. Onregelmatige hartslag

Onregelmatige hartslag

Het opmeten van de hartslag is een van de meest voorkomende methodes om te zien of er iets mis is met het hart.

Ondanks dat het normaal is om hier wat variatie in te hebben, is het erg belangrijk dat je jezelf laat nakijken wanneer het vaak voor komt.

In de meeste gevallen gaat het gepaard met een verzwakkende sensatie, duizeligheid of algemeen ongemak.

4. Gebrek aan lucht

Buiten adem zijn zonder dat je hier veel inspanning geleverd hebt kan een teken zijn van astma of een chronische ziekte.

Het kan ook worden veroorzaakt door hartziekten zoals een hartaanval of hartfalen. 

Het betekent dat het zuurstof niet optimaal wordt vervoerd door het bloed en daardoor heb je het gevoel dat je niet normaal kan ademen.

5. Zweten

Zweten

Overmatig zweten, vooral wanneer je aan het rusten bent kan een teken zijn van problemen aan het hart of van een hartaanval. 

In het laatste geval komt het vaak voor met de sensatie van koude transpiratie enkele momenten voor de daadwerkelijke aanval.

6. Bleke huid

Wanneer iemand hartproblemen heeft wordt het bloed niet correct getransporteerd en daardoor wordt de zuurstoftoevoer naar de huid belemmerd. Hierdoor kan je huid bleek worden.

7. Ontstekingen in de gewrichten

Ontstekingen in de gewrichten

Er zijn veel chronische ziekten die ontstekingen in de gewrichten kunnen veroorzaken. Je moet dit probleem echter niet negeren. Het kan resulteren in problemen door een hoge bloeddruk. 

In deze gevallen komt het vaak door vochtophopingen in de weefsels. Dit kan de circulatie en de elasticiteit van de aderen beïnvloeden.

8. Vermoeidheid

Dit symptoom komt vaker voor bij vrouwen en kan een paar minuten voor een hartaanval naar voren komen.

Het ontwikkelt zich in de weken voor dat de hartproblemen ernstige vormen aannemen. 

De sensatie van vermoeidheid komt doordat de cellen moeite hebben om zuurstof op te nemen omdat de circulatie is verstoord.

Natuurlijk kan dit ook een reactie zijn op iets anders, het is een veel voorkomend symptoom bij de meeste ziekten.

Was jij al bekend met deze symptomen van hartziekten? Of het antwoord nu ja of nee is, probeer jezelf regelmatig te laten onderzoeken zodat je er op tijd bij bent wanneer een probleem ontstaat. Zet je hart niet op het spel. Neem een gezonde levensstijl aan en probeer actief te blijven om het risico te verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSF, W. S. F. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • Nkomo, V. T., Gardin, J. M., Skelton, T. N., Gottdiener, J. S., Scott, C. G., & Enriquez-Sarano, M. (2006). Burden of valvular heart diseases: a population-based study. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69208-8
  • Association, A. H. S. (2015). Heart Disease and Stroke Statistics. American Heart Association. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000152.
  • Goff DC, Lloyd-Jones DM, Bennett G, Coady S, D’Agostino RB, Gibbons R, et al. 2013 ACC/AHA guideline on the assessment of cardiovascular risk: A report of the American college of cardiology/American heart association task force on practice guidelines. Journal of the American College of Cardiology. 2014.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.