Vakantie maakt je sterker en weerbaarder tegen ziekten

6 maart 2019
We hebben goed nieuws voor alle liefhebbers van vakantie. Op verlof gaan is geen luxe, het is een noodzaak! Lees in dit artikel hoe vakantie je echt kan helpen om gezond te blijven.

We houden er allemaal van om op vakantie te gaan of gedurende een paar dagen gewoon even weg te zijn van huis. Als we terugkomen, voelen we ons herboren en zijn onze batterijen opnieuw opgeladen. Dat effect is er zelfs als we alleen maar een paar kilometers ver reizen voor een weekendje weg.

In het artikel van vandaag leggen we je uit hoe het komt dat vakantie er ook voor zorgt dat virale ziekten tegengehouden kunnen worden.

Vakantie houdt ziekten (en de dokter) op afstand

Vakantie houdt ziekten op afstand

Wanneer heb je voor het laatst een pauze van het werk, van het verkeer, van het spitsuur of van je tijdschema genomen? Op verlof gaan is geen luxe, maar een noodzaak.

Je zal veel gunstige effecten ervaren van het reizen. Zelfs als je enkel een weekendje weggaat of een dag doorbrengt op het platteland, geniet je van de voordelen.

Voorbeelden van deze positieve effecten zijn een vermindering van stress, maar ook het voorkomen van de ontwikkeling van verschillende aandoeningen (vooral van virale ziekten).

Op verlof zijn bevordert de gezondheid. Het ruimt ook de geest op en maakt het eenvoudiger om belangrijke beslissingen te nemen. Bovendien is het een manier om de energie op te laden die we gedurende het jaar opgebruikt hebben.

Wanhopig zitten we uit te kijken en te verlangen naar die dagen. We kunnen dan uitrusten, als onze hersenen ‘opgebrand’ zijn en ook het lichaam hiervoor de tol heeft betaald.

We laten alles voor wat het is gedurende een paar dagen en we nemen afstand. Tijd besteden aan onszelf en aan de mensen die we graag zien, ontspannen en genietendat is de beste behandeling om elke ziekte te helpen voorkomen en elk probleem op te lossen.

Waarom hebben we vakantie nodig

Waarom hebben we vakantie nodig?

Mensen die vatbaar zijn voor virussen en ontstekingen die de ronde doen, hebben gewoonlijk een verzwakt afweersysteem.

Stress, gebrek aan slaap en het aantal dagelijkse problemen waarmee we geconfronteerd worden, verhinderen dat het lichaam de ziekteverwekkers aankan. Dat is ook de reden dat griep, simpele verkoudheden en een verstopte neus zo vaak terugkeren.

Wanneer we op verlof gaan, krijgt ons lichaam meer slaap. We zijn rustiger en maken ons bijna nergens zorgen om. Daardoor is het immuunsysteem versterkt en kunnen we vaarwel zeggen tegen vele aandoeningen.

En dat is nog niet alles. Wanneer je enkele dagen vrijaf neemt en afstand neemt van je routine, helpt dit ook om de volgende zaken te bereiken:

 • Onder controle houden van de bloeddruk
 • Verbeteren van de slaapkwaliteit
 • Verminderen van stress

Maar vakantie is niet alleen rozengeur en maneschijn. Het is ook belangrijk dat je rekening houdt met enkele gezondheidsproblemen die tijdens het verlof kunnen optreden:

 • Constipatie
 • Toename van je gewicht
 • Veranderingen in de slaapcyclussen

Dat komt omdat we geen aandacht besteden aan wat en hoeveel we eten tijdens ons verlof, en aan hoe laat we gaan slapen.

Wat zijn de positieve effecten van op vakantie gaan?

Wat zijn de positieve effecten van op vakantie gaan

Er zijn nog veel meer positieve gevolgen als je uit de sleur stapt. Die komen bovenop de gezondheidsvoordelen die vakantie biedt.

Het hoeft ook geen vakantie te zijn die een maand lang duurt en duizenden kilometers ver van huis is, al zou dit natuurlijk perfect zijn. Zelfs enkele afzonderlijke uitstapjes verspreid over het jaar kunnen voldoende zijn voor een verandering van omgeving.

Een paar dagen vrijaf verbetert ons humeur opmerkelijk. Andere positieve gevolgen van vakanties zijn:

Ze verlengen het leven

Als we het stressniveau, de cholesterol en de bloeddruk verlagen, dan betekent dit dat we langer kunnen leven.

Dus als je de leeftijd van negentig wil bereiken, hoef je alleen maar meer onderbrekingen te organiseren om de zoveel maanden.

Vakanties geven je een krachtimpuls

Vakanties geven je een krachtimpuls

Chronische vermoeidheid is vandaag de dag een veel voorkomend probleem. Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan rust en naast andere factoren ook door de grote hoeveelheid dagelijkse activiteiten die we ondernemen.

Als we op reis gaan, herladen we onze batterijen en voelen we ons meer levend.

Reizen verhoogt je creativiteit

Heb je het moeilijk om:

 • op een vernieuwend idee te komen
 • briljante beslissingen te nemen
 • je werkprestaties te verbeteren?

Misschien heb je één of twee vakanties gemist.

Je hoort het goed. Uit je routine stappen geeft je inderdaad een frissere geest en helpt om interessantere ideeën te vormen. Vakantie is ook nodig als je een belangrijke beslissing moet nemen.

Deze gunstige gevolgen blijven tot één maand na je terugkeer van je verlof duren. Daarom wordt het aanbevolen om kortere, maar meer frequente uitstappen te doen.

Dat betekent dus dat je niet wacht op die vijftien of twintig dagen verlof om op reis te gaan, maar dat je weekenduitstapjes plant (en zo de voordelen ervaart van vakantie).

Je zou je verlof ook zo moeten regelen dat de verandering niet te abrupt is en dat je niet zieker wordt of meer onder stress komt te staan dan gewoonlijk.

Nog een ander voordeel is dat korte maar frequente trips voorkomen dat je na de vakantie neerslachtig wordt. Die blues veroorzaakt immers depressie.

Lees ook:
6 eetgewoonten die angst en depressies kunnen veroorzaken

Strand of bergen? Zomer of winter?

Koffers pakken om op vakantie te gaan

Het bevorderen van de gezondheid zou de voornaamste doelstelling van vakantie moeten zijn. Op basis van dit doel zou je heel zorgvuldig je bestemming moeten kiezen.

We geven een aantal voorbeelden. Als je last hebt van een hoge bloeddruk, dan raden we je aan om naar strandbestemmingen of plaatsen op zeeniveau te reizen. Anderzijds kan je beter kiezen voor een plek in de bergen als je lijdt aan een lage bloeddruk.

Heb je een erg witte of gevoelige huid, dan raden we je af om voor bestemmingen te kiezen met veel buitenactiviteiten in de zon gedurende meerdere uren.

Misschien is het in dit geval een goed idee om in de winter te reizen of ’s morgens vroeg of bij zonsopgang naar buiten te gaan. Bergachtige of heuvelachtige bestemmingen zijn ideaal voor de mensen die last hebben van allergische rhinitis, omdat er minder vervuiling is en er bijna geen mijten aanwezig zijn.

Mensen met allergieën voor insectenbeten moeten plaatsen vermijden met jungles, moerassen en bossen. Zij moeten ook altijd de juiste medicatie bij zich hebben.

Lees ook:
Elf kruiden die muggen op een natuurlijke manier afweren

Hitte en lange vluchten zijn directe vijanden van spataderen. Dat komt omdat ze de bloedcirculatie in de benen belemmeren. Hetzelfde treedt op als je gewoonlijk lijdt aan vochtophoping of oedeem.

Hou hier dus rekening mee als je je volgende reis plant. Zo zal je genieten van de geweldige en positieve effecten die vakantie jou kan bieden! 

 • Nawijn, J. (2011). Happiness Through Vacationing: Just a Temporary Boost or Long-Term Benefits? Journal of Happiness Studies. https://doi.org/10.1007/s10902-010-9221-y
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5022094/