6 eetgewoonten die angst en depressies kunnen veroorzaken

Wist je dat een gezond eetpatroon je kan helpen bij een gezonde geest? Lees hier meer over de relatie tussen slechte eetgewoonten en angst en depressies.
6 eetgewoonten die angst en depressies kunnen veroorzaken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat angst en depressies kunnen worden veroorzaakt of kunnen verergeren door het voedsel dat je eet?

Veel mensen denken meestal dat gezonde voeding ons een slank en gezond lichaam geeft. Dit is echter niet het enige voordeel dat je krijgt van een gezond eetpatroon; het helpt je ook om een ​​gezonde geest te krijgen.

Natuurlijk zijn er veel factoren die van invloed zijn om ècht lekker in je vel te zitten.  Soms kun je last hebben van een traag, vermoeid, verdrietig en ongemotiveerd gevoel. Het is daarom belangrijk de relatie tussen je eetgewoonten en angst en depressies te begrijpen. 

1. Cafeïneverslaving en angst en depressies

Soms heb je het gevoel dat koffie het enige is wat je de dag door sleept.  Je drinkt ‘s ochtends voor je naar je werk gaat een kopje, vervolgens ‘s middags nog een kopje om je energie en concentratie op peil te houden. 

Helaas kan cafeïne een negatief effect hebben op je hersenen. Wanneer je het constant gebruikt, wordt het een dagelijkse noodzaak. Je lichaam kan niet meer zonder cafeïne functioneren. Je serotonineniveau wordt  dan lager wanneer je niet genoeg cafeïne binnenkrijgt. 

Dit veroorzaakt mogelijk angst en depressies, prikkelbaarheid en een gebrek aan concentratie. Dit is een slechte gewoonte waarmee je het beste zo snel mogelijk kunt stoppen.

2. Te veel suikerrijke voeding

Suiker

Tegenwoordig consumeren we gemiddeld 16 eetlepels suiker per dag. Het eten van voedsel met veel suiker is een van de slechtste gewoonten voor je gezondheid. Suiker is verantwoordelijk voor de invloed op serotonineniveaus in je lichaam. Serotonine is een hormoon dat een aantal lichaamsfuncties reguleert.
Deze omvatten:

 • Slaapritme
 • Pijnbestrijding
 • Reguleert het gebrek aan koolhydraten
Een laag niveau van het serotinehormoon wordt geassocieerd met depressieve gevoelens. Aan de andere kant stijgt de arteriële druk en dit zorgt ervoor dat de productie van cortisol toeneemt.
Een toename van de cortisolproductie zorgt voor een verhoging in de productie van het schildklierhormoon en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dit vergroot de kans op vruchtbaarheidsproblemen en het risico op een miskraam.

3. Alcoholconsumptie

Alcohol

De meeste mensen weten dat alcohol een kalmerende werking heeft. Toch geven we allemaal weleens toe aan de verleiding om een ​​paar glazen meer te drinken zonder de gevolgen daarvan te overzien. Vervolgens heb je de volgende dag last van de welbekende kater.

Alcohol heeft niet alleen een kalmerende werking; het is ook een stimulerend middel. Dit betekent dat het de glutamaat neurotransmitters onderdrukt en tegelijkertijd de neurotransmitters verhoogt die het immuunsysteem remmen. Hierdoor worden je gedachten, spraak en bewegingen langzamer.

Hoe meer je drinkt, hoe sterker je de effecten voelt.

Dit is de reden dat mensen agressief of impulsief kunnen reageren na het drinken van een paar glazen alcohol. Zoals je je misschien kunt voorstellen, heeft dit een zeer negatieve invloed op de geestelijke gezondheid.

4. Te veel gefrituurd voedsel eten

Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Het is normaal dat als je somber of verdrietig bent, je op zoek gaat naar dingen om je beter te voelen. De meest voorkomende etenswaren in dit geval zijn:

 • Pizza
 • Hamburgers
 • Patat

Hoe vaak heb je zelf wel eens bovenstaande snacks gegeten en voelde je je dan echt beter? De waarheid is dat gefrituurd voedsel niet alleen invloed op je heeft op het moment dat je het eet. Naderhand voel je bijna altijd de negatieve effecten van dit voedsel op je lichaam. 

Misschien dat je gewend bent aan deze slechte eetgewoonten. Dit kan zijn omdat je niet echt weet wat deze voedingsmiddelen voor invloed hebben op je geestelijke gezondheid.

Gefrituurd voedsel wordt gebakken in gehydrogeneerde oliën en deze oliën bevatten transvetten die slecht zijn voor je lichaam en gewichtstoename veroorzaken. Tegelijkertijd worden ze soms geassocieerd met depressies.

5. Het eten van grote hoeveelheden zout

Sommige mensen houden van zout. Als jij daar één van bent, moet je weten dat het eten van te veel zout zeer slecht is voor je algemene gezondheid.

Zout verhoogt je bloeddruk en dit zorgt ervoor dat je hart harder moet werken dan normaal. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat je gezondheidsklachten zult ontwikkelen als je zoutinname te hoog is. Deze klachten kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. De meest voorkomende klachten zijn:
 • Depressie
 • Frustratie
 • Vermoeidheid
 • Vijandigheid
 • Wrok

Het is belangrijk dat zout een gebalanceerd onderdeel van je voeding is. We weten dat eten zonder zout niet zo lekker is. Echter heeft het geleidelijk verminderen van je zoutinname een positief effect op je gezondheid.

6. Niet ontbijten

Sommige mensen eten geen ontbijt, maar wist je dat het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Als je niet ontbijt, verminder je je hersenfuncties. Dit komt omdat je hersenen moeten werken zonder voldoende energie.

Als je gevoelig bent voor angst en depressies, hebben je hersenen alle energie nodig om je opgewekt te laten voelen.

Als je voor langere tijd het ontbijt overslaat, went je lichaam hieraan. Dat is dan ook de reden dat je op dit tijdstip geen honger meer voelt. Het overslaan van het ontbijt is een slechte gewoonte die gezondheidsproblemen tot gevolg kan hebben.

Daarom is het altijd beter om te ontbijten. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.