Lichamelijke gewoontes die je humeur verbeteren

Om je psychologische welzijn te verbeteren, zou je een paar gewoontes in de praktijk moeten brengen. Deze gewoontes kunnen helpen om ernstige problemen te voorkomen en kosten vrijwel niets.
Lichamelijke gewoontes die je humeur verbeteren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Dit geldt vooral voor je lichamelijke routine. Kleine lichamelijke veranderingen kunnen enorm veel doen voor je emotionele gevoel van welzijn. Er zijn lichamelijke gewoontes die je humeur verbeteren.

Bekijk het zo: goed nieuws en slecht nieuws hebben allebei op een verschillende invloed op je humeur, toch? Zo ook kunnen lichamelijke veranderingen en veranderingen in je omgeving invloed hebben op je emoties.

Er bestaan manieren om je emotionele gevoel van welzijn ten goede te veranderen en je humeur te verbeteren. Verschillende psychologisch onderzoek geeft aan dat er een aantal gewoontes bestaan die je hierbij kunnen helpen.

Lichamelijke gewoontes die je humeur verbeteren

1. Een energieke houding

De samenstelling van onze hormonen verandert aan de hand van onze houding. Deze hormonen stromen niet alleen door ons bloed, maar hebben ook invloed op ons humeur. Verschillende hormonen hebben een verschillend effect op onze geest.

Mediteren op het strand
 • Zo is cortisol bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het reguleren van je stressniveau. Wanneer dit hormoon geactiveerd wordt, ervaar je meer stress.
 • Testosteron wordt daarentegen juist gezien als het hormoon dat je zelfverzekerdheid een boost geeft. Hoe meer testosteron, hoe zelfverzekerder je bent.

Enkele studies uitgevoerd door Amy Cuddy tonen aan dat bepaalde houdingen verschillende effecten hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld een houding aanneemt die macht uitstraalt, gaat het testosterongehalte in je lichaam omhoog en het gehalte cortisol juist omlaag. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerd genoeg bent om de doelen die je die dag voor jezelf gesteld hebt te bereiken.

2. Lichamelijk contact

Wist je dat oxytocine ook wel het liefdeshormoon wordt genoemd? Nou, dit hormoon heeft daarnaast ook invloed op je emotionele gemoedstoestand. Wanneer het oxytocinegehalte in je lichaam hoger is, zul je meer ontspannen en rustiger zijn.

 • Dit hormoon zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor negatieve emoties en factoren die je energie opzuigen in je omgeving.
 • Oxytocine wordt veel sneller vrijgelaten wanneer er sprake is van lichamelijk contact met een andere persoon, bijvoorbeeld door middel van een knuffel, een handdruk, een schouderklopje en natuurlijk orgasmes.
 • In mindere mate kan het aanraken van gladde en warme objecten er ook voor zorgen dat je lichaam dit hormoon vrijlaat.

3. Lachen

De spieren in je gezicht hebben een zeer belangrijk effect op je emoties, met name doordat deze spieren kunnen bepalen welke hormonen je lichaam vrij zal laten.

Door jezelf bijvoorbeeld de gewoonte aan te leren om voortdurend te glimlachen, zul je zien dat je humeur hierdoor positief zal veranderen.

 • Wanneer je lacht, beginnen je hersenen dingen vanuit een positiever perspectief te bekijken. Dit stelt je in staat om het leven vanuit een positievere houding te benaderen.
 • Wanneer je fronst gebeurt er in principe hetzelfde, maar dan juist in negatieve zin, waardoor je bijvoorbeeld niet in staat bent in te zien hoe leuk iets eigenlijk is.

4. In beweging blijven

Heb je er ooit weleens over nagedacht om wat meer aan lichaamsbeweging te doen? Wanneer je over dit soort dingen nadenkt, maak je jezelf dan wijs dat je hier helemaal niet genoeg tijd voor hebt?

Vaak zeggen we dat we niet genoeg tijd hebben om naar de sportschool te gaan, een wandelingetje door de buurt te maken of zelfs om thuis een beetje te sporten.

Sporten is goed voor je humeur

De beste manier om jezelf zo ver te krijgen om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, is door het idee dat lichaamsbeweging saai zou zijn te veranderen.

Je kunt namelijk uit een verscheidenheid aan opties kiezen, waardoor er toch wel één vorm van lichaamsbeweging zou moeten bestaan waar jij plezier aan beleeft.

 • Het is verstandig om dingen die je als excuus zou kunnen gebruiken om niet te sporten uit de weg te ruimen. Hierdoor kun je je hersenen klaarmaken om te bewegen.
 • Als je voor je werk mag dragen wat je wilt, probeer dan bijvoorbeeld eens gympen te dragen om je in de stemming van lichaamsbeweging te brengen.

5. Je huid verzorgen

Je huid weerspiegelt zowel wat er zich in jou als buiten jou afspeelt. Er bestaan genoeg huidproblemen die veroorzaakt worden door stress. Dit zijn huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis.

 • Het is daarom belangrijk om een dagelijkse gezichtsreinigingsroutine te ontwikkelen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je huid er beter uit zal zien, maar ook dat je je beter zult voelen.
 • Door je huid te verzorgen, zul je jezelf beter voelen. Dit komt doordat je weet dat je iets doet dat goed is voor je welzijn en dit heeft een positieve invloed op je humeur.

6. Zingen

Wie zegt dat je om te zingen een mooie stem moet hebben? Het enige wat je echt nodig hebt, is de drang om er een mooi deuntje uit te gooien.

Als je jezelf schaamt om in het bijzijn van anderen te zingen, dan hoef je dit natuurlijk niet te doen. Zing bijvoorbeeld onder douche of gewoon wanneer je er zelf zin in hebt.

 • Zingen zal helpen om je humeur te verbeteren. Het zorgt ervoor dat er serotonine en tryptofaan vrijkomt. Dit zijn beide hormonen die je humeur kunnen beïnvloeden.
 • Daarnaast is aangetoond dat zingen nog meer goede effecten teweeg kan brengen, waaronder meer zelfvertrouwen, een beter geheugen en verlichting van bepaalde pijntjes.

7. Beter eten

Je hebt vast weleens gehoord van de uitdrukking ‘je bent wat je eet’.  Het is een welbekend gegeven dat mensen die gezonder eten minder vaak last hebben van gezondheidsproblemen. Hierbij horen ook mentale en emotionele gezondheidsproblemen, zoals:

 • depressie
 • angst
 • stemmingswisselingen
 • hyperactiviteit
Gezond eten

Daarom is het dus verstandig om te letten op wat je eet. Dit hoeft helemaal niet te beteken dat je alleen maar saaie dingen mag eten. Er bestaan tegenwoordig verscheidene heerlijke en gezonde voedingsmiddelen die je kunt proberen.

8. Zorg voor je uiterlijk

Als je je uiterlijk laat verslonzen, dan zal je humeur waarschijnlijk meegaan. Het is belangrijk om rekening te houden met het beeld dat je van jezelf hebt en het beeld dat je wilt uitstralen.

 • Neem daarom een beetje de tijd om je uiterlijk te verzorgen. Dit is een van de beste lichamelijke gewoontes die je kunnen helpen om goed gehumeurd te blijven.
 • Vergeet namelijk niet dat je uitstraling de manier is waarop je jezelf presenteert aan de wereld. Daarom is het belangrijk om te reflecteren op de persoon die je bent.

Wanneer je uitdagingen in het leven aangaat met een glimlach en een positieve houding, dan zal alles een stuk beter verlopen. Je hebt het vermogen in je om bepaalde zaken op een betere manier onder ogen te komen.

Gebruik deze lichamelijke gewoontes om je hersenen te ondersteunen. Door dit te doen, zul je beter in staat zijn om negatieve gedachten tegen te gaan.

Laat je slechte humeur achterwege. Richt jezelf op je lichaam en het veranderen van je gemoedstoestand. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pontes, U. (2016). Efectos del deporte en el cerebro. Mente y Cerebro.
 • Elegir tu estado de ánimo. https://kidshealth.org/es/teens/choose-mood-esp.html
 • Livesey L, Morrison I, Clift S, Camic P. Benefits of choral singing for social and mental wellbeing: Qualitative findings from a cross-national survey of choir members. J Public Ment Health. 2012;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.