Stemmingswisselingen tijdens de adolescentie

De adolescentie wordt beschouwd als een van de meest stressvolle perioden voor ouders omdat de stemmingswisselingen die zich tijdens deze periode voordoen het gevolg zijn van diepgaande transformaties. In dit artikel kijken we naar de oorzaken achter dit proces en geven we je een aantal tips om er beter mee om te gaan.
Stemmingswisselingen tijdens de adolescentie

Laatste update: 27 april, 2019

Wanneer kinderen een leeftijd van tien of elf jaar bereiken, ondergaan ze allerlei soorten ingrijpende veranderingen. Deze omvatten stemmingswisselingen en fysieke, affectieve, psychologische en sociale transformaties, die uiteindelijk invloed hebben op hoe ze zich ontwikkelen. In die zin zijn stemmingswisselingen tijdens de adolescentie niet zeldzaam, maar eerder een gevolg van de bovenstaande processen.

De meeste ouders zijn bang voor deze fase van emotionele instabiliteit bij hun ‘jong volwassen’ kind. En inderdaad ja, de adolescentie wordt beschouwd als één van de meest stressvolle fases voor ouders.

Het kan echter ook een fascinerende ervaring zijn voor zowel ouders als kinderen, vooral als ze over de nodige hulpmiddelen beschikken om ermee om te gaan en het te begrijpen.

De oorzaken van stemmingswisselingen tijdens de adolescentie

Allereerst is de adolescentie een levensfase waarin de processen van lichamelijke, mentale en seksuele rijping beginnen. Deze veranderingen geven adolescenten inderdaad een nieuw beeld van hun gezins- en sociale omgeving. Deze nieuwe indrukken kunnen in deze periode stemmingswisselingen veroorzaken.

Laat het echter duidelijk wezen dat hoewel we deze fase allemaal hebben doorlopen, er veel verschillende manieren zijn om het als een adolescent te ervaren.

Over het algemeen veroorzaken de veranderingen verwondering, angst, vrees of zelfs zenuwachtigheid bij jonge mensen. Het proces kan worden vereenvoudigd als zowel de kinderen als hun ouders zoveel mogelijk leren over de uitdagingen waar ze tijdens deze fase mee kunnen worden geconfronteerd.

Vader is boos op zijn dochter vanwege haar stemmingswisselingen

Daarom delen we in dit artikel enkele belangrijke punten om rekening mee te houden wanneer jij zelf of iemand in jouw gezin door deze fase gaat.

Lichamelijke veranderingen

Doordat tijdens de adolescentie het lichaamsbeeld dat jongeren van zichzelf hebben verandert, kan dit een aantal ingewikkelde problemen veroorzaken. Tijdens de puberteit krijgen de meesten van ons onder andere te maken met meer haargroei en kunnen er secundaire geslachtskenmerken verschijnen.

Bij jongens doen er zich ook veranderingen voor in hun stem, beginnen hun testikels zich te ontwikkelen en krijgen ze hun eerste ejaculaties. Meisje kunnen daarentegen merken dat hun borsten beginnen te groeien en voor de eerste keer ongesteld worden.

Het is in deze fase dat jongeren zich bewust worden van hun lichaam, zich aangetrokken kunnen voelen tot leden van het andere geslacht en seksuele opwinding ervaren. Om die redenen wordt het uiterlijk en het zelfbeeld erg belangrijk voor kinderen van deze leeftijd.

Deze factoren kunnen tieners grote zorgen baren. Je kunt hen echter ook leren om deze veranderingen te accepteren en zich eraan aan te passen.

Emotionele veranderingen

De emoties die adolescenten ervaren bevinden zich vrijwel aan de oppervlakte. Daarom kunnen tieners zo snel en plotseling van de ene emotie overgaan in de andere. Deze veranderlijke emotionele toestand is volkomen normaal.

Daarnaast zullen jongeren tijdens hun adolescentie meer behoefte hebben aan privacy. Daarnaast zullen ze zich zorgen gaan maken over hun toekomst. Dit komt omdat ze door een diepe persoonlijke transformatie gaan. Ze proberen hun innerlijke en uiterlijke werelden te verzoenen om hun eigen identiteit te vinden.

Cognitieve veranderingen

Cognitieve processen in de hersenen die stemmingswisselingen veroorzaken

Nog een fundamenteel aspect van de identiteitsvorming van tieners, is de ontwikkeling van abstracte gedachten, of gedachten over dingen die ze niet kunnen zien of aanraken.

Eigenlijk stelt hun vermogen om te redeneren hen in staat om problemen op te lossen door meerdere gezichtspunten te overwegen. Ze leren zelfs te anticiperen op de gevolgen van hun eigen handelingen en die van anderen.

Dit is heel belangrijk. Dit vermogen om te redeneren helpt hen namelijk ook om samen te leven met hun ouders en leden van de samenleving in het algemeen. Redeneren helpt hen ook beter inzicht te krijgen in de sociale normen waar ze zich in elke situatie aan zouden moeten houden.

Veranderingen in gedrag

Adolescenten zijn voortdurend op zoek naar vrijheid.

Hun gedachten beginnen misschien steeds meer te lijken op die van een volwassene. Toch ontbreekt het hen nog aan een hoop ervaring. Daarom moeten ze nog steeds binnen bepaalde beperkingen opereren. Dit is precies het punt waar conflicten tussen ouders en hun adolescente kinderen gewoonlijk ontstaan.

Meisje dat nadenkt over haar stemmingswisselingen

Tieners weerspiegelen meestal hun interne chaos door niet voor zichzelf te zorgen of zich juist te veel zorgen te maken over hun uiterlijk. Bovendien brengen ze meer uren slapend door. Dit komt doordat ze meer behoefte hebben aan psychologische rust. Het is belangrijk om dit te begrijpen.

Begin de band met je kinderen al zo vroeg mogelijk te versterken

Adolescente kinderen hebben nog steeds dezelfde hoeveelheid liefde en aandacht van hun ouders nodig als voorheen. Daarom is het zo belangrijk dat je vanaf de kindertijd een goede relatie met je kinderen opbouwt. Zo weten ze dat je hen kunt begeleiden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de relatie die je met je kinderen had toen ze nog jong waren, nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar deze transformatie kan heel constructief en goed zijn. Dus hoe kun je als ouder het beste omgaan met de adolescentie en stemmingswisselingen van je kind?

Hoe we onze tieners kunnen helpen

Meisje dat danst omdat ze geen last meer heeft van stemmingswisselingen

Gelukkig bestaan er enkele zeer effectieve opvoedingstechnieken. Die kunnen ouders gebruiken om succesvol om te gaan met de stemmingswisselingen van hun kinderen en alle gevolgen die deze stemmingswisselingen kunnen hebben.

Laat zien dat je van ze houdt

De band tussen ouders en hun kinderen kan zeer bijzonder zijn als de ouders laten zien dat ze van hun kinderen houden en oprecht interesse in hen tonen. Het is aan de hand van jouw voorbeeld dat ze leren lief te hebben en voor andere mensen te zorgen.

Vergeet niet dat ondanks hun onverschilligheid, harde woorden of kritiek op jou of hun leraren, tieners juist veel behoefte hebben aan liefde, begrip en acceptatie. Door een liefdevolle omgeving te creëren, zal het dan ook een stuk makkelijker zijn om met hun stemmingswisselingen om te gaan.

Laat zien dat je ze steunt

Iets dat heel belangrijk is voor tieners, is dat ze het gevoel hebben dat ze op hun ouders kunnen rekenen. Ze hebben je nodig om hun inspanningen en prestaties te erkennen, maar het is meer dan dat.

Ze moeten zich ook vrij voelen om hun identiteit vast te stellen. Als ouder ben jij de beste persoon om je kinderen aan te moedigen om in zichzelf te geloven en hun doelen te bereiken.

Stel duidelijke grenzen

Het stellen van grenzen en normen is essentieel voor kinderen om zich emotioneel veilig te voelen. Grenzen en normen kunnen ook een uitstekend hulpmiddel worden om toezicht op ze te houden en structuur aan hun leven toe te voegen.

Moeder die boos is op haar dochter

Zorg er echter voor dat je geen autoritaire ouder wordt die veel te strenge regels oplegt of dat je juist te soepel en tolerant bent. Het is beter om een balans te vinden en duidelijke grenzen te stellen met een goede uitleg.

Geef het juiste voorbeeld

Zoals we hierboven ook al zeiden, ontwikkelt je kind tijdens de adolescentie zijn vermogen om te redeneren. Dit betekent dat tieners observeren wat je zegt en doet. Probeer daarom consistent te zijn in je acties en met wat je je kind wilt bijbrengen. Vergeet niet dat jij hun eerste referentiepunt bent in hun zoektocht naar een identiteit.

Laat zien dat je ze respecteert

Iedereen verdient respect – dit is als het goed is algemeen bekend. Soms vergeten we als ouders echter dat kinderen ook individuen zijn, die dan ook met respect behandeld moeten worden.

Erken hun autonomie, ook al komen hun voorkeuren misschien niet overeen met die van jou. Probeer hun mening te begrijpen, samen met hun gevoelens en behoeften.

Dus…

De stemmingswisselingen die zich voordoen tijdens de adolescentie zijn samen met de lichamelijke, mentale en emotionele veranderingen, zeker een uitdaging voor zowel kinderen als ouders.

Als je echter van jongs af aan een goede relatie opbouwt met je kind die gebaseerd is op liefde, begrip en respect, dan zal dit proces veel eenvoudiger en lonender zijn voor jullie beiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.