Wees alert op vroegtijdige signalen van hartfalen

Een aantal vroegtijdige signalen kunnen wijzen op hartproblemen, zoals vermoeidheid zonder oorzaak, onverklaarbare toename in gewicht en gebrek aan eetlust. Ook andere ziekten kunnen leiden tot deze symptomen. Het is echter belangrijk dat je tekenen leert kennen, zodat je kan bepalen of het nodig is dat je een arts raadpleegt.
Wees alert op vroegtijdige signalen van hartfalen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 19 februari, 2019

Hartfalen verwijst naar het onvermogen van het hart om een voldoende hoeveelheid bloed rond te pompen om het metabolisch systeem te laten werken en het lichaam te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Als de lichaamscellen onvoldoende gevoed worden, dan kan het lichaam niet normaal functioneren. Dit is gemakkelijk vast te stellen. De symptomen van deze ziekte zijn ernstig en verminderen de levenskwaliteit.

Tegelijkertijd is hartfalen een van de meest voorkomende en invaliderende aandoeningen onder de volwassen bevolking, vooral bij mensen die ouder zijn dan vijfenzestig jaar oud.

Toch nog een goede levenskwaliteit mogelijk

Hoewel het in de meeste gevallen een chronische aandoening is, kan een persoon toch een goede levenskwaliteit hebben.

Dit kan dankzij een geschikte medicatie en het opvolgen van de gezondheidszorg.

Sommige mensen hebben de hulp nodig van een interne defibrillator. Dit toestel lijkt op een pacemaker die continu het hartritme controleert.

Het leven verandert drastisch wanneer een persoon dit type hartcomplicatie heeft. Hoewel het vaak voorkomt, heeft het een grote impact op het individu en het gezin.

Let op bepaalde signalen

Het is erg belangrijk dat je waakzaam bent en let op de eerste signalen van hartfalen. In de beginfase is het heel gewoon dat je sommige anomalieën zoals vermoeidheid en stress, die bijna altijd verbonden zijn met deze aandoening, niet opmerkt.

We zullen je hier wat eenvoudige informatie geven en stellen voor dat je die goed onthoudt. Dat zal belangrijk zijn wanneer je een arts raadpleegt.

1. De drang om te plassen tijdens de nacht

Als je meer dan twee keer per nacht moet opstaan om te plassen, dan is dit niet gewoon. Dit kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken (nierproblemen, een infectie, prostaatproblemen…), maar je moet hierbij ook denken aan hartfalen.

  • Wanneer we liggen, dan kan hartfalen ervoor zorgen dat de vloeistof die ophoopt in de lichaamsuiteinden de bloedsomloop omkeert. Dit bloed raakt dan vast in de nieren en wordt afgevoerd via de urine.
  • We mogen niet vergeten dat bij deze ziekte de hartkamer vergroot in een bijna wanhopige poging om meer bloed te pompen. Wat er echter gebeurt, is dat de vloeistof toch wordt vastgehouden.

Als je dus vaststelt dat je toiletroutine van de ene dag op de andere is veranderd, dan moet je een arts consulteren.

Hart

2. Hartfalen en het verlies van eetlust

Dit is een ander probleem dat ook verbonden kan zijn met vele andere kwalen die zo extreem ernstig zijn.

Wanneer het hart niet langer in een normaal ritme pompt, dan stapelen vloeistoffen zich op in het spijsverteringsstelsel en in de lever. 

Wanneer dit gebeurt, komt het vaak voor dat je je verzadigd voelt zonder te eten. Je kan je zelfs overvol voelen na het eten van kleine hoeveelheden voedsel.

3. Een voortdurende vermoeidheid

Deze vermoeidheid treedt op zonder dat je je hebt ingespannen. Wat je in het verleden niet moe maakte, zorgt er nu voor dat je een extreme inspanning moet leveren en dat je achteraf buiten adem bent. De trap opgaan, zware dingen optillen, gaan winkelen en zelfs praten gedurende lange tijd put je uit.

Hartfalen vermindert de capaciteit van het hart om te pompen.

Daardoor wordt er minder bloed naar de spieren gestuurd.

Je kan je voorstellen wat dit betekent voor je lichaam: je ontvangt minder zuurstof en minder voedingsstoffen. De spieren raken overbelast. Dit veroorzaakt krampen, pijn en extreme uitputting.

4. Een onverklaarbare toename in gewicht

Weegschaal

Dit kan tegenstrijdig lijken, want je eet tenslotte toch minder. Waarom neemt je gewicht dan toe? Opnieuw is het antwoord hier dat je vloeistof vasthoudt.

Het grootste deel van dit lichaamsgewicht is niet te wijten aan vet, maar aan vloeistof.

Als je bij benadering 2,5 kilo aankomt in minder dan een week, dan moet je direct je arts bellen.

Het is tegelijkertijd ook waardevol om te weten dat deze extra kilo’s met een goed dieet zullen verdwijnen en dat je je figuur terug zal krijgen.

5. Gezwollen enkels

Gezwollen enkels kunnen een gevolg zijn van verschillende oorzaken. Het kan te wijten zijn aan overgewicht, zwangerschap, spataders en zelfs aan een slechte bloedsomloop.

  • Als het in je dagelijkse leven een constant probleem vormt, dan moet je weten dat dit niet normaal is. Dan is het noodzakelijk dat er een diagnose wordt gesteld.
  • Deze zwelling of oedeem kan zich verspreiden van de enkels naar de benen. Vaak is dit een teken van hartfalen, nierproblemen of leveraandoeningen.

Deze kwesties moet je bespreken met je arts.

6. Kortademigheid

Longen

Dyspneu, of kortademigheid, verwijst niet naar een opstapeling van vloeistoffen. In dit geval is het te wijten aan een opstopping in de longen.

Het is belangrijk om het volgende te onthouden: als je vloeistof vasthoudt in de longen, wordt de uitwisseling van zuurstof onmogelijk. Dit is een zeer ernstig symptoom.

Wat veel voorkomt, is dat de kortademigheid in het begin op erg specifieke tijdstippen optreedt. Dat kan gebeuren als je oefeningen doet of als je opstaat uit bed.

Problemen met ademhalen

Wanneer je gaat liggen, zal het bloed de longen overstromen. Je zal problemen krijgen om te ademen.

Je mag dit laatste signaal nooit als iets normaal beschouwen. Als je elke dag wanneer je opstaat gedurende een paar seconden problemen hebt met ademen, dan moet je een arts raadplegen.

Tot besluit willen we nog zeggen dat het altijd belangrijk is om je specialist te consulteren bij elk probleem. Alles wat buiten het normale valt, moet je laten controleren. Zo kan je een normaal leven leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Personal de la Clínica Mayo. Insuficiencia cardíaca. Síntomas y causas. (2018).
  • mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

  • Retención de líquidos o edemas. Aprobado por la Junta Editorial de Cancer.Net, 08/2017.
  • cancer.net/es/desplazarse-por-atenci%C3%B3n-del-c%C3%A1ncer/efectos-secundarios/retenci%C3%B3n-de-l%C3%ADquidos-o-edema

  • Fundación Española del Corazón. Insuficiencia Cardíaca.
  • fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/enfermedades-cardiovasculares/insuficiencia-cardiaca.html

  • Redeker NS, Adams L, Berkowitz R, Blank L, Freudenberger R, Gilbert M, Walsleben J, Zucker MJ, Rapoport D. Nocturia, sleep and daytime function in stable heart failure. (2012).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22748491
    • Dolansky MA, Hawkins MAW, Schaefer JT, Gunstad J, Sattar A, Redle JD, Vehovec A, Josephson R, Moore SM, Hughes JW. Cognitive Function Predicts Risk for Clinically Significant Weight Gain in Adults With Heart Failure. (2017).
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27811583
    • F. Rodríguez-Artalejo, JR Banegas Banegas, P. Guallar-CastillónEpidemiología de la insuficiencia cardíaca. (2004).
    revespcardiol.org/es/epidemiologia-insuficiencia-cardiaca/articulo/13057268/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.