Vrouwen: herken de symptomen van een hartaanval

Doordat de symptomen van een hartaanval gemakkelijk kunnen worden verward met de symptomen van andere problemen, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat deze symptomen inhouden en om altijd meteen je dokter te raadplegen in het geval er echt sprake is van een noodgeval.
Vrouwen: herken de symptomen van een hartaanval

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen verschillende symptomen ervaren wanneer ze een hartaanval krijgen. Het is zelfs zo dat enkele van de symptomen die vrouwen ervaren vrij algemeen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat veel vrouwen niet in actie komen, terwijl ze zich onbewust in een levensbedreigende situatie bevinden.

Voor gezondheidsdeskundigen is het vooral verontrustend dat veel vrouwen niet eens weten wat de symptomen van een hartaanval zijn of wat ze zouden kunnen doen om een hartaanval te voorkomen.

Onduidelijke symptomen

Doordat zich bij een hartaanval geen overduidelijke symptomen voordoen, kan de aanval tot ernstigere complicaties leiden als degene die er last van heeft niet eens doorheeft dat er sprake is van een hartaanval of niet weet wat hij in dit geval moet doen.

In sommige gevallen kunnen de symptomen van een hartaanval worden verward met de symptomen van andere problemen die helemaal niets te maken hebben met een hartaanval. Deze symptomen zouden zelfs kunnen wijzen op de aanwezigheid van een andere soort stoornis of aandoening.

Dus… wat zijn de meest voorkomende symptomen van een hartaanval bij vrouwen?

Gezien het gegeven dat de meeste vrouwen niet weten wat de symptomen van een hartaanval zijn, willen we van dit artikel gebruik maken om wat waardevolle informatie te delen die je in je achterhoofd moet houden voor het geval dat jijzelf of iemand in je omgeving te maken krijgt met dit noodgeval.

De meest voorkomende symptomen van een hartaanval bij vrouwen zijn:

Misselijkheid en braken

Misselijkheid

Voorafgaand aan een hartaanval hebben vrouwen twee keer meer kans dan mannen om symptomen te ervaren als misselijkheid, braken, maagzuur of indigestie.

Deze waarschuwingstekens worden echter vaak over het hoofd gezien, omdat ze ook gemakkelijk in verband kunnen worden gebracht met minder ernstige problemen. Toch is het een goed idee om deze mogelijke symptomen te onthouden, vooral wanneer ze gepaard gaan met andere symptomen.

Gevoel van verstikking

Het is mogelijk dat je plotseling last krijgt van hevige kortademigheid, die zich voor kan doen als je gewoon op de bank zit of tijdens het uitvoeren van lichamelijke activiteiten. Misschien heb je het gevoel dat je moet happen naar lucht en word je gedwongen om diep adem te halen.

Dit symptoom kan zich voordoen wanneer je hart niet meer in staat is om het bloed dat je lichaam nodig heeft door je aderen te pompen. Hierdoor verzamelt het bloed zich in je longen en word het lastiger om adem te halen.

Ongewone vermoeidheid

Vermoeidheid

Voorafgaand aan een hartaanval kun je misschien van tijd tot tijd een gebrek aan energie ervaren, dat zich van het ene op het andere moment kan voordoen en even later uit het niets weer wegzakt. De vermoeidheid kan ook enkele dagen aanhouden en met de dag geleidelijk aan erger worden.

Onverklaarbare vermoeidheid is een symptoom dat bij meer dan de helft van de vrouwen die een hartaanval ervaart voorkomt.

Pijn in het midden van de borst

Hierbij is vaak sprake van een zeer heftige pijn, die lijkt alsof iets je borst verbrijzelt. De pijn kan enkele minuten aanhouden of periodiek zijn. Van deze pijn zou je gelijk alert moeten worden. Het is namelijk hoogst waarschijnlijk dat je iets soortgelijks ooit eerder hebt ervaren.

Onaangenaam gevoel in het bovenste deel van je nek

Nekpijn

Je kunt ook last krijgen van een pijnlijk of ongemakkelijk gevoel in je rug, nek of kaak. Deze pijn kan uitstralen naar je armen of je bovenbuik.

Andere symptomen kunnen onder andere zijn:

  • Hevige angst
  • Koud zweten
  • Het gevoel alsof je hart niet naar behoren klopt
  • Veranderingen in je gelaatskleur of een bleke en gekneusde kleur rondom je lippen
  • Duizeligheid

In de meeste gevallen krijgen vrouwen enkele dagen of uren voor de aanval last van deze symptomen. De symptomen hoeven zich niet altijd voor te doen en kunnen ook geleidelijk aan heftiger worden.

Wat moet je doen als er sprake is van een hartaanval?

Het is uiterst belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen als je symptomen van een hartaanval ervaart om ernstige of onomkeerbare schade te voorkomen. De behandelingen voor een hartaanval zijn veel effectiever wanneer ze worden toegepast in de eerste paar uur dat je last begint te krijgen van deze symptomen.

Als je langdurig last hebt van borstpijn, dan is het belangrijk dat je meteen 112 belt of ervoor zorgt dat een vriend of familielid je naar de eerste hulp brengt. Het is niet de bedoeling dat je alleen naar het ziekenhuis gaat. Je situatie kan namelijk onderweg ernstiger worden, waardoor je jezelf nog meer schade kunt toebrengen.

Als de symptomen verdwijnen

Zelfs als je symptomen na een paar minuten weer verdwijnen of als ze steeds onderbroken worden, is het nog steeds belangrijk om meteen je dokter te raadplegen zodat hij/zij de juiste diagnose kan stellen. De symptomen kunnen namelijk verbonden zijn aan een hartaandoening.

Onthoud dat hoe sneller je in actie komt, des te kleiner de kans is dat je te maken krijgt met ernstige gevolgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.