Zeven mogelijke oorzaken van borstpijn

Borstpijn hoeft niet altijd een teken te zijn van iets ernstigs, het kan ook hormonale oorzaken hebben. Als de pijn aanhoudt en er geen andere oorzaak te vinden is, ga dan zeker even langs bij je huisarts.
Zeven mogelijke oorzaken van borstpijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel vrouwen koppelen pijn in de borsten aan borstkanker, waardoor ze zich zorgen maken. De meeste gevallen van deze pijn hebben echter niks te maken met deze ziekte. Daarom is het goed om andere oorzaken van borstpijn te weten.

De meeste vrouwen hebben vaak pijn in hun borsten gedurende hun leven, omdat het een veelvoorkomend symptoom bij de menstruatie of zwangerschap is. Ontstekingen en gevoeligheid in je borsten tijdens je menstruatie is een van de meest voorkomende oorzaken van borstpijn.

Het is niks ernstigs en kan simpelweg veroorzaakt worden door een hormonale verandering.

Als je geen afwijkingen vindt wanneer je je borsten onderzoekt, maar ze wel regelmatig pijn doen, dan kan het zijn dat andere goedaardige ziektes de oorzaak zijn. Hieronder zullen we de meest voorkomende oorzaken van borstpijn laten zien.

Zeven mogelijke oorzaken van borstpijn

Hormonale oorzaken

Over het algemeen voelen tieners bij wie de menstruatiecyclus begint een soort pijn in hun borsten. PMS kan zelfs pijn voor de menstruatie veroorzaken. Dit is een van de meeste voorkomende oorzaken van borstpijn.

Veel vrouwen hebben last van borstpijn tijdens hun vruchtbare jaren, waarbij het meer frequent halverwege de menstruatiecyclus is en samenvalt met de ovulatie en de dagen voor de menstruatie. Deze twee cycli vallen samen met meer plotselinge veranderingen in de vrouwelijke hormoonwaarden.

Het gebruik van de anticonceptiepil en hormoonvervangende therapieën kunnen ook andere oorzaken van dit probleem zijn.

Zwangerschap

Zwangere buik

Eén van de eerste symptomen van zwangerschap is borstpijn. Vrouwen zijn vaak gevoeliger wanneer ze op een jonge leeftijd zwanger zijn of tijdens de eerste zwangerschap. Ze ervaren over het algemeen tijdens het eerste kwartaal pijn, hun borsten worden groter en blauwe aderen worden zichtbaar, wat een verhoogde bloedstroom aangeeft.

Borstvoeding

Wanneer een vrouw net een kind gebaard heeft, dan zal ze vaak borstpijn hebben – los van het feit of ze wel of geen borstvoeding gaat geven – door de grotere hoeveelheid melk. Je zou echter goed op moeten letten wanneer de pijn frequent en intens is en niet verbetert, omdat dit mogelijk door mastitis kan komen.

Mastitis

Zelfonderzoek naar borstkanker

Dit probleem is een ontsteking van de borsten, die ontstaat door een verstopping van de melkkanalen. Deze verstopping wordt veroorzaakt door een infectie in de borsten, een virus, een bacterie of een schimmel. De symptomen waar je op zou moeten letten is het rood worden van de borsten, pijn en vooral koorts.

Cysten in de borsten

Borstcysten zijn een soort van zakken gevuld met vloeistof, die zich in de borsten vormen. Deze worden gevormd wanneer normale borstklieren groter worden, wat bij meer dan één zo kan zijn. Deze cysten zijn over het algemeen goedaardig en worden gekarakteriseerd door pijn in de borsten.

Wanneer ze erg groot zijn, kan je ze voelen door ze aan te raken, maar voor sommigen is een mammogram of een echografie vereist om ze te detecteren.

Abcessen in de borsten

Borstabcessen zijn een ophoping van pus in het borstklierweefsel. Het is simpelweg een infectie. Dit probleem kan borstpijn veroorzaken. Ze voelen vaak aan als zachte uitstulpingen en worden over het algemeen veroorzaakt door bacteriën die via scheurtjes in de tepels de borst ingaan of door problemen met de borstvoeding.

Je kan het beste contact opnemen met een arts, zodat deze de nodige onderzoeken kan uitvoeren en de juiste behandeling kan voorschrijven, ongeacht de oorzaak.

Borstkanker

Vrouw doet borstonderzoek bij zichzelf

Zoals we in het begin al vermeld hebben, koppelen veel vrouwen borstpijn aan borstkanker, maar dit is over het algemeen niet het geval. Borstpijn is een van de symptomen die als laatste verschijnt wanneer je lijdt aan borstkanker.

Het is mogelijk dat als een vrouw afwijkingen in haar borsten opmerkt en deze op tijd behandelt, ze helemaal geen pijn in haar borsten heeft door de kanker.

Aanbevelingen voor het voorkomen en behandelen van borstpijn

Over het algemeen is het niet nodig om medicijnen in te nemen om de borstpijn te verlichten. Wat je kan onthouden is dat er een aantal levensstijlveranderingen zijn die je kan toepassen om dit probleem te behandelen en te voorkomen.

  • Voorkom het dragen van een te kleine bh.
  • Volg een gezond dieet met weinig vet en veel fruit, groenten en granen.
  • Probeer een gebalanceerd gewicht aan te houden, omdat dit helpt om hormoonwaarden te stimuleren.
  • Vergroot je consumptie van vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B1 (thiamine) en vitamine E.
  • Je kan huismiddeltjes tegen pijn aanbrengen, zoals water, citroensap, azijn of koffiekompressen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.