Ontdek meer over de behandeling van gezwellen in de borsten

Gezwellen in de borsten zijn vaak niet gevaarlijk. Toch is het een goed idee om met je gynaecoloog te praten. Op die manier kan ze jou onderzoeken en de juiste diagnose stellen.
Ontdek meer over de behandeling van gezwellen in de borsten

Laatste update: 19 september, 2018

Gezwellen in de borsten zijn kleine zakjes vloeistof die zich in het borstweefsel vormen. Voor vele vrouwen kunnen ze verontrustend zijn wanneer ze zelf een borstonderzoek doen en deze zwellingen voelen. Maar meestal zijn ze goedaardig en vaak niet ernstig.

Ze treden in één of in beide borsten op. Meestal voelen ze aan als een druif of als een balletje gevuld met water. De grootte en de vorm kunnen variëren. Ze komen heel vaak voor bij vrouwen tussen 30 en 60. Maar eigenlijk kunnen ze op elke leeftijd optreden. Ze kunnen ontstaan door diverse oorzaken.

Tegenwoordig zijn er meerdere manier om gezwellen in de borsten te behandelen. Bovendien bestrijden deze behandelingen de pijn en de ontsteking. We grijpen de kans om in dit artikel de voornaamste oorzaken en behandelingsmogelijkheden te bespreken.

Wat veroorzaakt gezwellen in de borsten?

Gezwellen in de borsten worden vaak veroorzaakt door goedaardige veranderingen in de borstklieren. Vaak zijn ze het resultaat van een verstopping van de afvoerkwabjes in de borsten. Dit veroorzaakt een opstapeling van vloeistof.

De precieze oorzaak is niet bekend. Deze gezwellen verbindt men echter wel met de volgende factoren:

 • Plotse hormonale veranderingen tijdens of na de menopauze
 • Overgewicht of obesitas
 • Buitensporig alcoholgebruik of roken
 • Een slecht voedingspatroon

De symptomen van gezwellen in de borsten

Symptomen van gezwellen in de borsten

De gezwellen kunnen zich in één of in beide borsten vormen. De symptomen variëren per individu. Ze hangen ook af van het stadium waarin ze vastgesteld zijn. Meestal vertonen ze zich met de volgende symptomen:

 • Ronde of ovale knobbeltjes of balletjes die variëren in vorm en die je kan voelen.
 • Pijn in één of meerdere gedeeltes van de borsten.
 • Gevoeligheid in de zone van het knobbeltje.
 • Doorschijnende of gele afscheiding uit de tepels.

De behandeling van gezwellen in de borsten

Sommige gezwellen in de borsten zijn zo klein dat je ze alleen kan ontdekken met behulp van een mammografie of van een echografie van de borsten. Deze gezwellen vormen geen groot probleem. Je arts zal ze waarschijnlijk toch willen controleren om ervoor te zorgen dat er geen complicaties optreden. Als de arts merkt dat ze in omvang groeien, dan kan hij de verschillende manieren van aanpak voorstellen.

Aftappen met een naald

Behandeling van gezwellen in de borsten

De meeste gezwellen in de borsten zijn niet kankerachtig. Toch moeten we ze draineren en verwijderen zodat ze geen ongemak of pijn veroorzaken. Als ze groot genoeg zijn om te voelen, kan de arts ze verwijderen door ze met een onderhuidse naald te draineren.

 • Dit kan een onaangename behandeling zijn. Het is meestal niet erg pijnlijk en het duurt slechts enkele minuten.
 • Zodra dit uitgevoerd is, zijn de gezwellen aanzienlijk kleiner. Het kan zelfs lijken of ze verdwenen zijn.
 • Als de knobbeltjes terugkeren, dan kan de arts de procedure herhalen.

Hormoontherapie

De gezwellen in de borsten kunnen ook ontstaan zijn door bepaalde verstoringen in het hormonale evenwicht. Dan kan de arts hormonale behandelingen of voorbehoedsmiddelen voorstellen. Dit zal voorkomen dat de gezwellen terugkeren.

In dit geval zullen ze mogelijke bijwerkingen en de gezondheidstoestand van de patiënt evalueren. Deze aanpak is immers niet altijd de beste keuze. Meestal beveelt men deze behandeling alleen aan vrouwen met ernstig gezwellen in de borsten aan.

Een chirurgische ingreep om de gezwellen in de borsten te verwijderen

Deze ingreep is alleen noodzakelijk in ongewone situaties of als de arts redenen tot bezorgdheid heeft. Artsen overwegen deze keuze in de volgende gevallen:

 • Het gezwel veroorzaakt dagelijks ongemak.
 • Na de drainage keert het gezwel maand na maand terug.
 • Het zakje met vloeistof bevat bloed of ziet er zorgwekkend uit.
 • De tumor is kankerachtig.

Natuurlijke remedies

Gezwellen in de borsten

Bepaalde natuurlijke remedies kunnen helpen bij de pijn waarmee gezwellen in de borsten gepaard gaan. Je kan ook enkele veranderingen in je voeding aanbrengen. Want dit kan helpen om de gezwellen te verwijderen of te voorkomen.

Warm-koud kompressen

Het aanbrengen van koude of warme kompressen helpt om de pijn van gevoelige borsten te verzachten. Ze hebben ook een ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Dit kan ervoor zorgen dat je binnen enkele minuten verlichting van de pijn ervaart.

Thee

De vochtafdrijvende, ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen van bepaalde natuurlijke aftreksels en theesoorten kunnen helpen om de grootte van de gezwellen te verminderen. Probeer deze theesoorten:

 • Kamille
 • Groene thee
 • Heermoes
 • Weegbree

Voedingspatroon

Een gezond en evenwichtig dieet dat veel vitamine E en omega 3-vetzuren bevat, kan je goed helpen wanneer je gezwellen in de borsten hebt. Bovendien is het goed voor je algemene gezondheid. Anderzijds is het gebruik van te veel zout, bewerkte voedingsmiddelen, voedingsmiddelen met veel vet en van cafeïne niet aanbevolen.

Voel je een vreemd knobbeltje in je borst? Het is vaak niets om bang voor te zijn. Maar je kan toch best je arts raadplegen. Hij kan dan bepalen wat de oorsprong van het gezwel is en hoe ernstig het is. Wellicht ook interessant voor jou

Is borstkanker voorkomen mogelijk? We geven je 6 aanbevelingen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Is borstkanker voorkomen mogelijk? We geven je 6 aanbevelingen

Is borstkanker voorkomen mogelijk? Borstkanker is één van de meest gediagnosticeerde kankers ter wereld. Het is een chronische aandoening die optre...