Een simpele bloedtest zou een tumor kunnen lokaliseren

Als je een tumor hebt zou een simpele test genoeg kunnen zijn om vast te stellen welke weefsels aangetast zijn. Dit komt door veranderingen aan je afstervende DNA-cellen, als deze in de  bloedbaan worden opgenomen.

Het vroegtijdig ontdekken van een tumor blijft een van de lastigste opdrachten voor de medische professie. Ook al zijn er al grote stappen gezet, het blijft moeilijk voor doktoren om gespecialiseerde tests te ontwikkelen om af te nemen als de verdenking van een tumor is gerezen.

Op dit moment zijn er klinische proeven die het identificeren van kwaadaardige cellen mogelijk maken. Dit is met name gemakkelijk als de cellen al hun meest gevorderde stadium bereikt hebben. Bij deze proeven blijken de bloedtesten zeer effectief. Deze kunnen namelijk de aanwezigheid van kanker vaststellen door het identificeren van het DNA die tumorcellen maken als ze sterven. Desalniettemin zijn dit alleen maar zeer oppervlakkige proeven. Uiteindelijk laten ze niet de exacte locatie van de tumor zien.

Verrassend genoeg lijkt deze situatie te gaan veranderen. Dit is te danken aan nieuwe inzichten van een groep bio-ingenieurs van de University of California in San Diego. Deze experts hebben een nieuw soort bloedtest ontwikkeld. Deze test toont niet alleen maar aan dat er een tumor aanwezig is in het lichaam. Hij laat ook zien waar deze te vinden is.

De nieuwe analyse zou een vroegere diagnose mogelijk kunnen maken. Tegelijkertijd zou het patiënten kunnen helpen ingrijpende chirurgische ingrepen te vermijden.

Het onderzoek

Buisjes met bloed

De bio-ingenieurs van de University of California hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld. Deze test is anders dan de reeds bestaande tests. Hij is in staat kanker eerder en nauwkeuriger vast te stellen.

De resultaten werden in een artikel van  het tijdschrift Nature Genetics gepresenteerd. Het belang van deze doorbraak is opvallend te noemen bij het bestrijden van deze gevaarlijke ziekte.

In het onderzoek ontdekten ze dat de kwaadaardige cellen concurreren met gezonde cellen. Ze proberen beiden om voedingsstoffen en ruimte te krijgen. Tijdens dit proces gaan cellen dood. Het DNA van deze stervende cellen die in een bepaald gedeelte van je lichaam groeien, wordt via je bloed getransporteerd. Dit DNA kan helpen bij het proces dat tot het vinden van het getroffen gebied leidt.

Bloed afnemen

Ze vonden het DNA-profiel dat de sleutel was voor het identificeren van het gedeelte waar de tumor zat. Bovendien ontdekten ze methyleringsallelen CpG in de DNA moleculen.

Een unieke cellulaire identiteit

Over het algemeen kunnen wetenschappers elk deeltje van je lichaam identificeren door hun unieke signatuur van methyleringsallelen.

Kun Zhang, professor voor ingenieurswetenschappen aan de University of California, San Diego en hoofd onderzoeker, legt uit:

“We deden  deze ontdekking per ongeluk. Oorspronkelijk volgden we de conventionele aanpak en  keken alleen maar naar signalen van kankercellen en probeerden uit te vinden waar ze vandaan komen. Maar we zagen ook signalen van andere cellen en realiseerden ons dat als we allebei de signalen samenvoegen, we werkelijk de aan- of afwezigheid en de locatie van een tumor vast kunnen stellen.”

Om een methode uit te proberen, creëerden de wetenschappers een databank. Deze databank bevat alle CpG-methyleringspatronen van de organen. Dat houdt dus in dat de gegevens erin staan van de:

  • Lever
  • Darmen
  • Dikke darm
  • Longen
  • Hersenen
  • Nieren
  • Milt
  • Alvleesklier
  • Bloed
Kankercel

Tegelijkertijd voerden zij een analyse uit op tumor- en bloedmonsters van Moores Cancer Center aan de University of California. Hierdoor konden ze de specifieke genetische markers voor kanker identificeren.

Bovendien hebben ze bloedmonsters genomen zowel van patiënten die een tumor hebben als van patiënten die er geen hebben. Daarmee konden ze de kankermarkers in de methyleringsallelen van het genetisch materiaal van de weefsels van de patiënten identificeren. Uiteindelijk konden de wetenschappers de test als een ‘dual authentication proces’ gecatalogiseerd.

Ondanks de resultaten besloot het team van onderzoekers voorzichtig te zijn. Op dit moment is het alleen maar bewijs voor een concept.

“Om dit onderzoek tot een klinisch niveau te bewegen, moeten we met oncologen werken om deze methode verder te optimaliseren en verfijnen,” zegt Zhang.

Desalniettemin is dit een veelbelovende en interessante ontwikkeling voor het lokaliseren van een tumor om te volgen.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook