Omgaan met het nieuws dat je kanker hebt

Het is een moeilijke tijd maar niet een periode die je niet kan overwinnen. Kanker is immers een strijd. Om ermee om te gaan is het nodig dat je alle mogelijke wapens gebruikt. Een goed humeur en geestesgesteldheid zijn de beste instrumenten die een kankerpatiënt kan hebben. Voor deze mensen is steun fundamenteel.
Omgaan met het nieuws dat je kanker hebt

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Kanker is de meest gevreesde ziekte van deze eeuw. Het is een aandoening die niet discrimineert op basis van geslacht of leeftijd. Elke jaar sterven duizenden mensen aan kanker. Omgaan met het nieuws dat je kanker hebt, is een grote uitdaging.

Wanneer iemand het nieuws krijgt dat hij of zij kanker heeft, dan heeft dat een enorme psychologische en emotionele invloed op die persoon. Er is ongetwijfeld een voor en een na de diagnose.

In dit artikel zullen we enkele tips bekijken hoe mensen kunnen omgaan met het nieuws dat ze gediagnosticeerd zijn met kanker.

De behoefte aan informatie

De behoefte aan informatie

Het nieuws krijgen dat je kanker hebt, zorgt voor een enorme verandering in het leven van iedereen. Het effect is zelfs nog erger als de klinische aspecten van deze ziekte daarvoor niet bekend waren. Kanker kan verder of minder ver gevorderd zijn. Het kan te genezen zijn of niet.

Het eerste moment waarop je het nieuws krijgt, is het moeilijkste. Daarna zullen jouw testen en diagnoses beginnen. Ze weerspiegelen de situatie van de ziekte bij de persoon.

De precieze diagnose kan enkele dagen of zelfs enkele weken in beslag nemen. Gedurende al die tijd kan het niveau van jouw stress en jouw angstgevoelens op zijn hoogst zijn.

Vele mensen zijn in shock wanneer ze het nieuws krijgen dat ze kanker hebben. De eerste gedachten die optreden, zijn negatief. De angst voor de dood overweldigt hen. Deskundigen op dit gebied zeggen dat dit een moment van verwarring en complexiteit is.

Het is echter een proces.

Psychologen verzekeren dat het normaal is dat het individu woede en angst voelt wanneer ze horen dat ze kanker hebben. Ze bevestigen ook dat het noodzakelijk is dat ze weten hoe ze hun emoties moeten sturen. Het kan moeilijk zijn maar er bestaan manieren om dit te doen.

Hoe kun je omgaan met het nieuws dat je kanker hebt

Het is belangrijk dat je onthoudt dat jouw houding je ziekte niet zal genezen. Het zijn de behandelingen van de arts die jou zullen genezen of de gevolgen zullen verlichten.

Negativiteit of optimisme kunnen echter wel de levenskwaliteit van de persoon beïnvloeden. Het zal wel niet bepalend zijn voor de prognose en het verloop van de ziekte.

Alleen bevoegde medische specialisten mogen kanker behandelen.

De effecten op de familie

De effecten op de familie

Niet alleen de patiënt zelf lijdt maar ook de familie. Familieleden zien de pijn van hun dierbare en voelen mee met die pijn. Dit kan een ware kwelling worden. In deze gevallen is communicatie noodzakelijk.

Er is een groep deskundigen die opgeleid zijn om je te helpen omgaan met het nieuws en met deze moeilijke situatie. Psycho-oncologen zijn op dit vlak de meest bekwame professionele hulpverleners. Bovendien kan je ook vragen of de arts medicatie voor wil schrijven.

Blijf rustig en zorg voor jezelf

Het nieuws kan verwoestend zijn. Het is echter belangrijk dat je controle blijft  houden over de situatie. Jij moet de ziekte de baas blijven en niet omgekeerd. Kanker is tenslotte gewoon een ziekte. Deskundigen zijn hier heel duidelijk over. Het is dus belangrijk dat men de hoop niet verliest. Als dit gebeurt, kunnen ze immers hun doelstellingen uit het oog verliezen.

Hoe kunnen patiënten omgaan met het nieuws? Zodra iemand het nieuws krijgt dat hij kanker heeft, moet de patiënt meer dan anders voor zichzelf zorgen. Een evenwichtig dieet, een trainingsprogramma en veel rusten zijn factoren die de patiënt geweldige voordelen bieden.

Bovendien is het uitermate belangrijk dat je ook zorg draagt voor je emotionele gezondheid. Op die manier zorg je ervoor dat je zo gezond mogelijk bent.

Hoe je gedragen in aanwezigheid van een kankerpatiënt

Omgaan met een kankerpatiënt

Ook de omgeving van de persoon is belangrijk. De patiënt met kanker is nog steeds een persoon, net als alle anderen. De patiënt heeft afleiding nodig zodat hij niet altijd aan zijn ziekte denkt. Er zijn immers ook andere onderwerpen om over te praten.

Wat de kankerpatiënt bovendien het meest nodig heeft, is het medeleven van anderen. Tegenwoordig bestaan er verschillende organisaties voor kankerpatiënten. Hier strijden mensen samen tegen deze ziekte. Dit soort groepen kunnen een enorme hulp zijn en mensen met kanker ondersteunen.

Het is een moeilijke periode maar je moet proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan. Kanker is een strijd. Om ermee om te gaan is het noodzakelijk dat je alle mogelijke wapens gebruikt.

Een goed humeur en een goede geestesgesteldheid zijn de beste instrumenten die een patiënt met kanker kan hebben. Voor deze mensen is ondersteuning van cruciaal belang. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a gloubal perespective. World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. In: Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. 2007.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.