Kanker kan nu door middel van bloedonderzoek sneller worden opgespoord

Hoewel deze manier om kanker op te sporen nog niet volledig ontwikkeld is, kan deze vooruitgang wel een goed alternatief zijn voor ingrijpende onderzoeken waar nu gebruik van wordt gemaakt om kanker vroeg op te sporen. Leer hierover meer in dit artikel.

Sommige onderzoeken die uit worden gevoerd door de CSIC (Spaanse Nationale onderzoeksraad) verzamelen interessante gegevens die kunnen helpen om kanker in vroege stadia op te sporen.

Dit zal ervoor zorgen dat het op een gegeven moment mogelijk is om tumoren te detecteren door middel van bloedonderzoek.

Het zal niet lang meer duren voordat deze methode gebruikt kan worden in laboratoria over de hele wereld. Deze nieuwe methode, die ontwikkeld wordt door Spaanse wetenschappers, vergroot het DNA. Deze vooruitgang is zeer belangrijk om kanker in de toekomst zo snel mogelijk op te kunnen sporen.

Lees ook: 8 kankerverwekkende voedingsmiddelen die je niet meer moet eten

Het onderzoek van de CSIC

Roze Lintje

Een team van wetenschappers werkzaam bij de CSIC heeft de eerste oplossing ontwikkeld om kleine stukjes DNA te vergroten.

 • Laboratoria hebben nu alleen nog maar een klein beetje bloed nodig om het DNA te categoriseren, lezen en analyseren.
 • In de twee fase van dit onderzoek, wordt er een evaluatie gemaakt om te bepalen of er zich in het lichaam van de persoon in kwestie kankerachtige tumoren ontwikkelen.

Deze nieuwe methode om kanker op te sporen wordt al gebruikt in Spaanse ziekenhuizen en biedt twee geweldige voordelen:

 • Deze methode is vrijwel niet ingrijpend (een eenvoudige bloedanalyse is al voldoende).
 • Het is in staat om tumoren in hun beginstadia op te sporen.

Luis Blanco, werkzaam aan het Severo Ochoa Biological Molecular Center van de CSIC in Spanje, is van mening dat deze ontdekking zal leiden tot een vooruitgang die even belangrijk is als de ontwikkeling van MRI-scans toentertijd.

Lees ook: Kankerbehandeling als aanvulling op chemotherapie

De toekomst van onderzoek naar methoden om kanker vroeg op te sporen

Vrouw met Kanker

Hoewel er al een hoop vooruitgang is gemaakt, is het belangrijk om het onderzoek voort te blijven zetten. Dit is de enige manier waarop deze technieken op een grote schaal kunnen worden toegepast om tumoren in vroege stadia te diagnosticeren. Ook maken deze onderzoeken het mogelijk om andere erfelijke aandoeningen op te sporen.

Deze technieken worden ook wel nanosensorische biomarkers om kanker op te sporen genoemd. Ze worden langzamerhand een zeer erkend alternatief voor ingrijpende biopsies van uitgezaaide tumoren.

Eigenschappen van darmkanker

Normaal gesproken kent darmkanker zijn oorsprong in abnormale activiteiten in cellen in de dikke darm of het rectum, die zich ongecontroleerd verdelen tot ze een kwaadaardige tumor vormen.

Deze vorm van kanker begint meestal met de ontwikkeling van een kleine poliep in het weefsel van de binnenwand van de dikke darm en rectum. Poliepen kunnen erg verschillen in grootte, van zeer klein, tot enkele centimeters groot. Onderzoek wijst uit dat poliepen zeer vaak voorkomen bij mensen boven de vijftig jaar en dat deze poliepen in de meeste gevallen goedaardig zijn.

Lees ook: Zeven vroege tekenen van darmkanker die je niet moet negeren

Wat zijn de risicofactoren van deze vorm van kanker?

 • Familiegeschiedenis en ouderdom zijn de voornaamste risicofactoren.
 • Ook zijn er enkele factoren die de kans op het ontwikkelen van darmkanker kunnen vergroten, zoals hoge alcoholconsumptie, obesitas, gebrek aan lichaamsbeweging, roken en een onevenwichtig dieet aanhouden.
 • Tegelijkertijd hebben ook sommige groepen mensen een verhoogd risico om deze vorm van kanker te ontwikkelen. Hiertoe behoren mensen die last hebben van colitis ulcerosa of mensen die last hebben van de ziekte van Crohn.

Darmkanker opsporen

Kankeronderzoek

Continue vooruitgang in de geneeskunde hebben het mogelijk gemaakt om darmkanker zeer vroeg op te sporen. Daarom raden doktoren vaak aan om onderzoeken uit te laten voeren voordat de patiënt ernstige symptomen ervaart.

Om darmkanker op te sporen, wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden. Als je vijftig jaar of ouder bent, raden doktoren aan om jezelf om de twee jaar te laten onderzoeken om darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen.

Aangezien er bij sommige mensen sprake is van een familiegeschiedenis van deze ziekte, raden doktoren aan dat deze mensen zich al voor hun vijftigste regelmatig laten onderzoeken en dit vaker dan één keer in de twee jaar.

Een van de meeste gebruikte manieren om darmkanker op te sporen, is door te kijken of er sprake is van bloed in de ontlasting.

 • Je kunt hiervoor bij de apotheek een zakje krijgen waar een klein buisje aan vast zit, zodat je ontlasting zonder geknoei naar het laboratorium gestuurd kan worden.
 • Aan de deksel van het buisje zit een klein stokje verbonden dat je kunt gebruiken om de ontlasting in het zakje te krijgen en de buis dicht te doen.

Lees ook: 5 tips om darmkanker te helpen voorkomen

Onderzoeksresultaten

 • Als er geen sprake is van bloed in de ontlasting, dan is de kans op een tumor onwaarschijnlijk. Toch is het belangrijk om jezelf om de twee jaar steeds weer opnieuw te laten onderzoeken.
 • Daarnaast wijst bloed in de ontlasting in de meeste gevallen niet per definitie op darmkanker.
Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook