Deze salmorejo kan helpen om het risico op darmkanker te verkleinen

Je kunt deze soep eten om darmkanker te voorkomen, maar het kan ook helpen om de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan. Dit komt doordat salmorejo de gezondheid van je immuunsysteem verbetert.
Deze salmorejo kan helpen om het risico op darmkanker te verkleinen

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat Spaanse salmorejo niet alleen kan helpen om darmkanker te voorkomen, maar dat het daarnaast ook helpt om de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan?

Over het algemeen is salmorejo een zeer gezond gerecht. Het wordt bijna volledig gemaakt van plantaardige producten, waardoor deze koude soep een onmisbaar gerecht is voor iedereen die goed voor zichzelf wil zorgen.

Bovendien is het super makkelijk om te maken en kun je het meerdere dagen bewaren. Dit zorgt ervoor dat salmorejo een geweldig alternatief is voor mensen die niet van koken houden of mensen die niet zo veel tijd hebben om goed en lekker te koken.

Soms wil je niet alleen een gezond gerecht op tafel zetten, maar ben je ook op zoek naar iets dat snel en eenvoudig gemaakt kan worden. Dit komt doordat verplichtingen als werk en familie erg strict kunnen zijn.

Een recent onderzoek toont aan dat de ingrediënten die salmorejo bevat erg handig zijn om het risico op darmkanker te verkleinen:

 • Tomaten bevatten een hele reeks bestanddelen die de groei van kankercellen belemmeren.
 • Wanneer deze stoffen, met name lycopeen, in aanraking komen met olijfolie, wordt de werking ervan nog intenser.
 • En alsof dit nog niet genoeg was, helpen de rest van de ingrediënten die je nodig hebt om salmorejo te maken om je immuunsysteem te verbeteren. Door je immuunsysteem te ondersteunen, creëer je een soort barrière voor kankerachtige mutaties.

Ondanks de vele voordelen die salmorejo biedt, weten nog altijd veel mensen niet hoe ze dit gerecht zelf kunnen maken. Wellicht wist je al dat salmorejo erg soortgelijk is aan koude soep of gazpacho. Toch heeft salmorejo een zeer kenmerkende textuur.

In dit artikel vertellen we je hoe je dit heerlijke en vooral voedzame gerecht zelf kunt maken.

Ingrediënten

Tomaten

Het recept dat we in dit artikel delen, is genoeg voor twee porties. Houd er dus rekening mee dat als je meer mensen over de vloer krijgt, je dus ook grotere hoeveelheden moet gebruiken.

 • 3 tomaten
 • ½ kop olijfolie
 • 1 oud en hard brood
 • 1 knoflookteen (je kunt meer toevoegen als je van een intensere smaak houdt)
 • Zout (naar smaak)

Let op: wij raden altijd aan om zeezout te gebruiken. Zeezout veroorzaakt namelijk niet de negatieve effecten die gejodeerd zout wel veroorzaakt.

Hoe je salmorejo maakt

1. Pel de tomaten

Deze klus zal een stuk makkelijker worden als je de stappen hieronder opvolgt:

 • Breng een pan met water aan de kook en vul een kom met ijswater.
 • Kerf met een mesje een ‘kruisje’ in de onderkant van de tomaten.
 • Laat de tomaten vervolgens een minuutje in het kokende water liggen.
 • Haal ze er na een minuut uit en leg ze direct in de kom met ijswater.

Hierdoor zal het een stuk makkelijker worden om de schil eraf te halen.

2. Bereid het brood voor

Oud brood

Pak het oude en harde brood erbij en breek het in stukjes. Leg deze stukjes vervolgens op de bodem van een bakje of schaal. Als je wilt, kun je ook een broodpan gebruiken. Om het brood te kunnen gebruiken voor dit recept, moet het echter wel hard zijn.

3. Voeg de tomaten toe

 • Snijd de tomaten die je zojuist gepeld hebt in partjes.
 • Leg deze tomaten vervolgens bovenop het brood en voeg het zout toe.
 • Laat de tomaten dertig minuten uitlekken op het brood. Op deze manier zal het brood de smaak van de tomaten helemaal absorberen.

4. Snijd de knoflook

Aangezien de knoflook voor dit gerecht niet gekookt wordt, vinden sommige mensen het prettiger om het binnenste gedeelte eruit te halen, om ervoor te zorgen dat het geen bittere smaak afgeeft.

Met oog op de vele voordelen, kiezen wij er echter liever voor om alles te gebruiken. Jij kent jezelf beter dan wie dan ook en je zal dan ook zelf het beste in staat zijn om de juiste keuze voor jezelf te maken.

5. Voeg de olijfolie toe en doe alles samen in de blender

Schaaltje olijfolie

Nadat de dertig minuten voorbij zijn, giet je de olijfolie over het brood, de tomaten en de knoflook en doe je vervolgens alle ingrediënten samen in de blender. Hoewel je mengsel vrij dik zal zijn, is het wel de bedoeling dat de textuur glad en zacht is.

Proef de soep tijdens het mixen even om te kijken of je wel genoeg zout en knoflook hebt toegevoegd. Dit is het moment waarop je alle smaken in balans brengt.

6. Laat het afkoelen

Zodra de consistentie en smaak naar wens zijn, laat je je gerecht een paar uurtjes afkoelen in de koelkast. Het is de bedoeling dat je salmorejo erg koud is. De tijd die hiervoor nodig is hangt een beetje af van je koelkast.

Als je je gerecht een beetje wilt versieren, dan kun je er een paar stukjes ham en een hardgekookt ei aan toevoegen.

Zoals je kunt zien is dit recept hartstikke eenvoudig. Bovendien zijn de ingrediënten makkelijk verkrijgbaar en zeer betaalbaar!

Salmorejo is niet alleen goed om je risico op darmkanker te verkleinen, maar ook om je afweersysteem te beschermen wanneer dit wordt aangevallen door chemotherapie en bestraling


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jiang LN., Liu YB., Li BH., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
 • Vandeputte D., Falony G., Vieira Silva S., Wang J., et al., Prebiotic inulin type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut, 2017. 66 (11): 1968-1974.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.