Voordelen van het dagelijks eten van knoflook

Wanneer je van plan bent om de knoflook te bakken, kun je de knoflook het beste eerst snijden en dan even een poosje laten staan om van alle voordelen die dit bolgewas biedt te profiteren. Dit zorgt er namelijk voor dat de allicine vrij kan komen, waardoor het niet verloren gaat tijdens het kookproces.
Voordelen van het dagelijks eten van knoflook

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

“Eet knoflook en pimpernel, dan sterf je niet zo snel.” Dit oude spreekwoord uit de tijd van de pest zou niet meer waarheid in zich kunnen dragen. Er bestaan genoeg onderzoeken die de voordelen van het eten van knoflook bevestigen… en uit elk onderzoek komen weer nieuwe voordelen naar voren!

Tientallen samenlevingen maken al eeuwenlang gebruik van knoflook (het is zelfs aangeraden door Hippocrates, de vader van de geneeskunde) en het is super goed voor de menselijke gezondheid. Recente studies tonen aan dat het eten van vier knoflooktenen per dag kan helpen om een verscheidenheid aan ziektes te voorkomen.

Knoflook, een eeuwenoude superfood

Hoewel ze niet volledig op de hoogte waren van alle details, gebruikten de mensen uit het oude Griekenland dit ingrediënt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen die het heeft.

Knoflook behoort tot de lookfamilie (net zoals ui en prei) en bevat een bestanddeel dat bekend staat als allicine. Dit bestanddeel kan de algehele gezondheid verbeteren wanneer je het regelmatig consumeert. Allicine is ook het bestanddeel dat deze look zijn kenmerkende geur geeft.

Daarnaast bevat het bolgewas ook mangaan, vitamine B6 en C, selenium en vezels. Het bevat weinig calorieën, maar juist een hoop proteïne.

De voordelen van het eten van knoflook

Een knoflookpulp

Het eten van een paar knoflooktenen per dag kan in de volgende gevallen behulpzaam zijn:

Het voorkomt Alzheimer

Hetzelfde geldt voor andere degeneratieve aandoeningen, zoals bijvoorbeeld dementie. Dit veelgebruikte ingrediënt bevat antioxidanten die de negatieve gevolgen van vrije radicalen kunnen voorkomen.

Nog een paar voordelen dat het eten van knoflook in dit geval biedt, zijn dat het het lichaam beschermt tegen problemen die verbonden zijn aan de lichamelijke pH-waarde en dat het ervoor zorgt dat het aantal zuiverende enzymen die kunnen helpen om de bloedbaan te reinigen bevorderd worden.

Cholesterolverlagend

Dit bolgewas is aanbevolen voor mensen die last hebben van hoge gehaltes slecht cholesterol (LDL), alsook mensen die een familiegeschiedenis hebben met hartziekte of reeds een hartaanval hebben gehad.

Het eten van knoflook kan helpen om hartziekte, beroertes, hartaanvallen en een hoge bloeddruk in de toekomst te voorkomen.

Gaat virussen tegen

Knoflook gaat virussen tegen

Knoflook kan snel helpen om verkoudheid of een zere keel te verzachten. De symptomen kunnen dankzij het consumeren van dit ingrediënt tot wel 70% sneller verdwijnen.

Als je gevoelig bent voor weersveranderingen of tijdens de winter vaak ziek wordt, aarzel dan niet om regelmatig knoflook te consumeren.

Bevordert ontgifting

Zware metalen en andere gifstoffen stapelen zich door het voedsel dat je eet en de blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen snel op in het lichaam. Deze gifstoffen kunnen echter uit het lichaam worden verwijderd door zwavel te consumeren… en laat dit nu net een van de bestanddelen zijn die knoflook bevat!

Studies waarbij werknemers uit een batterijenfabriek die dagelijks worden blootgesteld aan lood werden onderzocht, toonden aan dat het eten van knoflook ervoor zorgde dat de hoeveelheid lood in hun lichaam met bijna twintig procent was afgenomen.

Hierdoor hebben deze mensen minder vaak last van hoofdpijn en zijn ze minder vaak afwezig van werk vanwege ziekte.

Dit artikel is misschien ook interessant:
4 oorzaken van hoofdpijn in de ochtend

Verbetert de botgezondheid

Verbeterd de botgezondheid

Dit is vooral erg gunstig voor vrouwen die reeds in de overgang zitten. Het eten van knoflook kan namelijk enkele van de meest voorkomende problemen met verzwakte botten verminderen. Het heeft invloed op de manier waarop het lichaam oestrogeen verwerkt. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor deze ongewone ontdekking.

Verbetert het lichamelijke prestatievermogen

Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt om vermoeidheid tegen te gaan en de lichamelijke productiviteit te verhogen. Zo aten de olympiërs uit het oude Griekenland dit ingrediënt bijvoorbeeld vlak voor een wedstrijd.

Knoflook draagt bij aan zowel het lichamelijke als het mentale prestatievermogen.

Andere voordelen van het eten van knoflook

Hieronder zijn nog een aantal andere reden om dit bolgewas in je dieet op te nemen:

 • Het is bloedverdunnend
 • Werkt tegen maag-, slokdarm- en darmkanker
 • Verbetert de gezondheid van gewrichten (bijvoorbeeld bij mensen die last hebben van artritis)
 • Opent de longen
 • Kan helpen om problemen met de nieren of urinewegen te voorkomen
 • Bevordert de leverfunctie
 • Gaat constipatie tegen
 • Elimineert parasieten
 • Het houdt de bloedsuikerspiegel in balans
 • Het kan herpes en eczeem behandelen
 • Vermindert angst en kalmeert de zenuwen
 • Verlaagt het urinezuurgehalte; te veel urinezuur kan jicht en reuma veroorzaken
 • Het kan helpen om spataderen te behandelen

Rauwe of gebakken knoflook?

Knoflooktenen

Sommige studies tonen aan dat je knoflook rauw zou moeten eten om van alle voordelen die dit bolgewas biedt te kunnen profiteren. Andere studies stellen echter dat het lichaam de voedingstoffen uit knoflook beter kan absorberen wanneer het ingrediënt op een bepaalde manier is bereid.

Knoflook bevat een hoop bestanddelen. Sommige van deze bestanddelen zijn actief wanneer knoflook rauw is en andere hebben warmte nodig om ‘actief’ te worden. Wanneer je de knoflook bijvoorbeeld eet om de kans op ontwikkeling van kanker te verkleinen, kun je het beter van te voren koken of bakken.

Een techniek die je kunt toepassen om te voorkomen dat er veel voedingsstoffen verloren gaan wanneer je van plan bent om de knoflook te verwarmen is het ingrediënt eerst snijden en vervolgens even vijfenveertig minuten te laten staan.

Hierdoor wordt de allicine geactiveerd en wordt het niet vernietigd wanneer je de knoflook verwarmd. Dit houdt in dat je er evenveel van kan profiteren wanneer je knoflook verwarmd als wanneer je het rauw eet.

Eet vier knoflooktenen per dag en wordt aantrekkelijker

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Stirling, Schotland, toont aan dat mannen die knoflook aten aantrekkelijker waren voor de vrouwen die deelnamen aan de studie. Waarom? Dit heeft allemaal te maken met de geur die via de huid uit het lichaam komt.

Tijdens de studie werden de mannelijke vrijwilligers verdeeld in drie groepen: de eerste groep at rauwe knoflook, de tweede groep slikte knoflook in de vorm van capsules en de derde groep consumeerde helemaal geen knoflook.

Na wat lichaamsbeweging werden de mannen allemaal gevraagd om hun zweet af te vegen met een handdoek. Vervolgens werd aan een groep vrouwen gevraagd om door aan de handdoeken te ruiken aan te geven wie volgens hun het aantrekkelijkst, het meest mannelijk en het meest sympathiek was.

Aan de hand van de resultaten blijkt dat de mannen die rauwe knoflook hadden gegeten volgens de vrouwen een aangename, mannelijke en sexy geur hadden. De combinatie van hormonen en andere bestanddelen die tijdens lichaamsbeweging vrijkomen, kunnen een positief effect hebben op intieme relaties.

De antimicrobiële eigenschappen die dit bolgewas heeft zorgen ervoor dat zweet een zoetere geur krijgt, omdat ze het aantal micro-organismen die een onaangename geur kunnen veroorzaken verminderen, met name tijdens het doen van lichaamsbeweging. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kim, J. S., Kang, O. J., & Gweon, O. C. (2013). Comparison of phenolic acids and flavonoids in black garlic at different thermal processing steps. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.08.006
 • Macpherson, L. J., Geierstanger, B. H., Viswanath, V., Bandell, M., Eid, S. R., Hwang, S. W., & Patapoutian, A. (2005). The pungency of garlic: Activation of TRPA1 and TRPV1 in response to allicin. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2005.04.018
 • Cavagnaro, P. F., Camargo, A., Galmarini, C. R., & Simon, P. W. (2007). Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062587s

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.