4 oorzaken van hoofdpijn in de ochtend

Er zijn meerdere redenen waarom je hoofdpijn kunt krijgen. Als je ze ervaart, kunnen de volgende zaken verklaren waarom dit met je gebeurt. Het is echter altijd beter om hierover met een arts te praten.
4 oorzaken van hoofdpijn in de ochtend

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wakker worden met hoofdpijn is een vreselijke manier om de dag te beginnen. Je hebt weinig energie en je wilt in bed blijven. Het laatste wat je dan ook wil doen is je verantwoordelijkheden gaan vervullen. Hoofdpijn in de ochtend kan echt een negatief effect hebben op je welzijn en geluk.

Oorzaken waarom je hoofdpijn in de ochtend krijgt

Er zijn vier belangrijke redenen waarom je hoofdpijn in de ochtend kan krijgen. Er is gelukkig voor al deze oorzaken een oplossing. Als je echter het probleem niet kunt identificeren, kun je niet weten wat de volgende stappen moeten zijn.

1. Bruxisme

Bruxisme is een probleem dat meer mensen treft dan verwacht. Het ontstaat door tandenknarsen of het over elkaar malen van je tanden, zowel als je wakker bent als wanneer je slaapt. In de meest extreme gevallen is een mondbeschermer vereist. Zonder dat zou je je tanden echt kunnen beschadigen.

Bruxisme kan hoofdpijn in de ochtend veroorzaken

Hoofdpijn in de ochtend wordt veroorzaakt door de spanning die ontstaat wanneer je je kaken op elkaar klemt. Dit is meestal het gevolg van:

  • stress
  • zorgen
  • angst
  • depressie

Soms zal zelfs het gebruik van een mondbeschermer niet voorkomen dat je hoofdpijn voelt.

Het beste in deze gevallen is om niet alleen met een tandarts te praten, die je eventueel een mondbeschermer zal kunnen aanbieden, maar ook met een psycholoog. Het is belangrijk om te weten waardoor de spanning wordt veroorzaakt die er voor zorgt dat je je tanden over elkaar maalt.

2. Migraine

Een tweede reden die hoofdpijn in de ochtend kan veroorzaken is migraine. Als het niet eerder is vastgesteld, zou je kunnen aannemen dat het een normale hoofdpijn is. Naast het nemen van een pijnstiller zou je kunnen denken dat gewoon weer gaan slapen de pijn zal wegnemen. Bij migraine werkt dit echter niet.

Migraine is een zeer intensieve pijn die tot drie dagen kan duren, zelfs met het gebruik van medicatie. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan ook pijn in je ogen veroorzaken. Het is een kloppende en scherpe pijn. Hoewel medicatie de symptomen van een migraine kan verminderen, kan je hoofd blijven pijn doen als je wakker bent.

3. Slapeloosheid

Slapeloosheid kan hoofdpijn in de ochtend veroorzaken

Veel mensen hebben last van slapeloosheid. Dit probleem houdt in dat je meerdere nachten op rij niet kunt slapen, dus niet slechts één keer. Mensen die aan slapeloosheid lijden hebben de neiging om chronisch moe en vaak verdrietig te lijken.

De geest en het lichaam hebben voldoende rust nodig om volledig te herstellen. Als je dat niet doet, veroorzaken vermoeidheid en een gebrek aan slaap hoofdpijn vanaf het moment dat je wakker wordt. Daarom is het belangrijk om eventuele slapeloosheid te behandelen.

4. Hoge bloeddruk

De laatste en veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn in de ochtend is hoge bloeddruk. Heb jij er last van? Indien dit niet het geval is, moet je contact opnemen met je arts om erachter te komen waarom je hoofdpijn in de ochtend hebt.

Een hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je plotseling wakker wordt met een intense pijn. Het kan ook een wazig of verminderd zicht veroorzaken.

Ben je ooit wakker geworden met hoofdpijn? Hoe voelde je je? Als je migraine of bruxisme hebt, en je bent hiervan op de hoogte, hou er dan rekening mee dat het wakker worden met hoofdpijn, eventueel aangevuld met misselijkheid of duizeligheid, hierdoor veroorzaakt kan worden.

Als je nog steeds niet weet waarom je hoofdpijn krijgt, kun je het beste naar een dokter gaan. Dit zal je ook helpen om je stress te verlichten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sarrais Oteo, F., & De Castro Manglano, P. (2007). El insomnio. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.4321/S1137-66272007000200011
  • Firmani, M., Reyes, M., Becerra, N., Flores, G., Weitzman, M., & Espinosa, P. (2015). Bruxismo de sueño en niños y adolescentes. Revista Chilena de Pediatria. https://doi.org/10.1016/j.rchipe.2015.05.001
  • Sánchez del Río-González, M., & Río-González, M. Del. (2012). Migraña crónica:: fisiopatología. Revista de Neurología.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.