5 natuurlijke remedies om hoge bloeddruk te behandelen

Om te weten te komen of we een hoge bloeddruk hebben of niet moeten we naar de dokter voor een controle. Daarna zal het verbeteren van ons dieet ons helpen het onder controle te houden.
5 natuurlijke remedies om hoge bloeddruk te behandelen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Een hoge bloeddruk komt vaak bij ouderen voor en de oorzaken ervan zijn de gevolgen van schadelijke gewoonten of leefstijlen. Denk bijvoorbeeld aan stress, het hebben van overgewicht of een hoge alcohol- of zoutinname. Hoewel we deze aandoening soms kunnen voorkomen lopen we altijd het risico om het te krijgen. Natuurlijke remedies om hoge bloeddruk te behandelen zijn een optie die we beschikbaar zouden moeten hebben. 

Wat is hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk of hypertensie is de verhoogde druk van de bloedsomloop. De snelheid waarmee bloed stroomt is hoger dan normaal. Dit kan vervolgens leiden tot ernstige problemen met de bloedsomloop.

Hoge bloeddruk is gekoppeld aan slecht cholesterol (LDL) en begint vaak een probleem te vormen bij mensen wanneer zij de leeftijd van 55 jaar bereiken.

Remedies om hoge bloeddruk te behandelen

Om deze aandoening te voorkomen moet je je familiegeschiedenis bekijken. Genetica speelt namelijk een belangrijke rol bij het bepalen van je kansen op hoge bloeddruk.

Wat zijn de symptomen van een te hoge bloeddruk?

De meest voorkomende symptomen van hypertensie zijn onder andere:

 • Misselijkheid en overgeven
 • Duizeligheid
 • Rood gezicht
 • Wazig zicht
 • Pijn op de borst
 • Hoofdpijn

Je moet je bloeddruk laten meten als je vermoedens hebt. Een bloeddrukmeter kan nauwkeurig de niveaus meten.

De meter toont de systolische druk (de arteriële bloeddruk) en de diastolische druk (die de druk meet wanneer het hart tussen de slagen in rust).

Je moet de hoogte van je bloeddruk samen met je dokter bekijken om erachter te komen welke remedies om hoge bloeddruk te behandelen het beste aansluiten bij je behoeften.

Hoe kun je een hoge bloeddruk voorkomen?

Hoe hoge bloeddruk te behandelen en te voorkomen

Er is geen geneeswijze voor deze aandoening dus preventie speelt een sleutelrol. Om een hoge bloeddruk te voorkomen moet je je zoutinname verminderen en regelmatig sporten. Deze veranderingen in je leefstijl zijn een grote hulp voor je cardiovasculaire gezondheid.

Je moet ook een uitgebalanceerd dieet volgen dat rijk is aan fruit en groenten. Streef verder naar het elimineren of verminderen van tabaks- en alcoholgebruik.

Natuurlijke remedies om hoge bloeddruk te behandelen

Natuurlijke remedies zijn altijd een goede optie om deze aandoening te behandelen. Het gebruik van natuurlijke remedies is een belangrijke stap omdat in sommige gevallen de symptomen onverwacht verschijnen.

Mensen met hoge bloeddruk moeten iets bij de hand kunnen hebben voor behandeling. Enkele van de remedies beschrijven we hieronder.

1. Knoflook

Knoflook kan de bloeddruk met 8% verlagen. Het heeft antioxiderende eigenschappen die de huid en het zenuwstelsel verbeteren. We kunnen knoflook gebruiken voor een breed scala aan natuurlijke remedies.

 • Je zou iedere dag een teen knoflook moeten eten als behandeling voor hypertensie. Het helpt dus om een pot met gepelde knoflookteentjes in de koelkast te hebben, klaar voor gebruik.
 • In plaats van een teentje knoflook in te slikken of te kauwen kun je het een nacht in een glas water laten weken.
 • Je kunt het water vervolgens mengen met citroensap en op een lege maag opdrinken. Het helpt de pH van je maag te stabiliseren en helpt je bij de spijsvertering.

2. Mengsel van peterselie en citroen

Gebruik een hele citroen samen met peterselie en drink het op een lege maag. Dit middel voorkomt hoge bloeddruk omdat beide bestanddelen een diuretische werking hebben. Ze verwijderen vastgehouden vloeistoffen die druk veroorzaken.

 • Een andere nuttige methode is het in de ochtend op een lege maag drinken van citroensap met warm water.

3. Haver

Het eten van haver kan naast het bestrijden van hypertensie ook je cholesterol met 5% verlagen. Haver draagt ook bij aan het reguleren van de bloedcirculatie.

Haver om hoge bloeddruk te behandelen

Kook water en voeg de haver toe. Laat het vervolgens even staan. Drink dagelijks minstens één liter van dit haverwater.

4. Magnesium

We kunnen magnesiumchloride vinden in voedingsmiddelen zoals bieten of noten en het gebruiken als behandeling voor hypertsensie.

Je kunt het ook vinden in apotheken en reformwinkels.

 • Om dit te bereiden voeg je 33 gram magnesiumchloride (2 eetlepels) toe aan 1 liter kokend water.
 • Drink vervolgens dagelijks een klein glas op een lege maag.
 • Dit is een preventiemethode. Een tekort aan magnesiumchloride verhoogt namelijk het risico op een hoge bloeddruk.

5. Bieten

Naast magnesium bevat deze wortel kalium, ijzer, natrium, calcium, fosfaat en zink. Regelmatig bieten eten kan vele voordelen voor het lichaam hebben.

Bieten om hoge bloeddruk te behandelen

Dankzij zijn karakteristieken en smaak is het makkelijk om bieten te eten. Van salades tot smoothies, er zijn veel manieren om bieten in je dieet op te nemen en te profiteren van de eigenschappen ervan.

 • Als het gaat om een hoge bloeddruk te behandelen kan het drinken van bietensap op een lege maag de resultaten maximaliseren.
 • Het enige wat je hoeft te doen is de bieten te koken, te mengen in de blender en op te drinken.

Hypertensie kan veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Doe wat je kunt om het te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
 • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
 • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
 • Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860
 • CINGOLANI, H. D., GIRONACI, M., VICARIO, A., MIATELLO, R., COSTA, M. de los A., BRANDANI, L., … PIZORNO, J. (2012). Hipertensión Arterial. Revista de Difusión de La Sociedad Argentina de Hipertensión ARterial. https://doi.org/10.1080/03067310802398872

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.