4 remedies om bruxisme tegen te gaan

4 remedies om bruxisme tegen te gaan

Laatste update: 23 september, 2018

Bruxisme is een aandoening die wordt gekenmerkt door het overdreven tandenknarsen of klemmen van de tanden, kaak of kiezen. In de meeste gevallen gebeurt dit ’s nachts en kan de aandoening meerdere problemen en letsels veroorzaken, zoals pijn en gebroken tanden. In dit artikel bespreken we daarom enkele van de beste manieren om te stoppen met het tandenknarsen of het klemmen van je kaak.

Wat je moet weten over bruxisme

Bruxisme

Zoals we hierboven aangeven, is bruxisme de medische term voor de aandoening waarbij een persoon zijn tanden te hard tegen elkaar aanduwt of wanneer hij zijn tanden over elkaar heen beweegt, alsof hij de tanden aan het vermalen is. Dit is een slechte gewoonte, net als het bijten op je lip of nagels.

Deze persoon doet dit onbewust en onvrijwillig. Dit betekent dat deze persoon misschien niet eens door had dat hij dit deed, totdat iemand hem hierop wees of totdat hij of verklaarbare pijn ervoer.

Mensen die last hebben van bruxisme, hebben hier doorgaans ’s nachts last van tijdens het slapen. Wanneer ze ’s ochtends wakker worden kunnen ze daarom intense pijn voelen in de kaak of het tandvlees en het is zelfs weleens voorgekomen dat iemand in de ochtend wakker werd met een gebroken tand, door te harde wrijving en druk.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van bruxisme? Het antwoord op deze vraag is dat er veel verschillende oorzaken bestaan, die echter wel allemaal te maken hebben met de emotionele of psychologische gemoedstoestand. Tot de oorzaken behoren onder andere:

Stress

Stel dat je de afgelopen dagen, weken of zelfs maanden onder enorm veel druk hebt gestaan, dan moet je deze druk op de een of andere manier loslaten. Voor het lichaam is het knarsen van de tanden of het klemmen van de kaak een manier om dit te doen.

Angst

Tandenknarsen door angst

Bepaalde gebeurtenissen in je leven, zoals een huwelijk, de geboorte van een kind, een grote verhuizing of zelfs je huwelijksreis kunnen vrij beangstigend zijn. De kans is groot dat je de spanning die veroorzaakt wordt door deze gevoelens van angst vrijlaat door je tanden te knarsen of je kaak te klemmen.

Opgekropte emoties

Als je een introvert persoon bent, thuis problemen ervaart, aangeleerd bent nooit het achterste van je tong te laten zien, onder veel druk staat, niet openlijk met je familie kunt praten of het gevoel hebt dat je je emoties om de ene of andere reden moet onderdrukken, dan kan het gevolg hiervan zijn dat je ’s nachts last hebt van tandenknarsen.

Mentale uitputting

Examenperiode op school, een bedrijfsfusie of een zware lading mentaal belastend werk kan er, gepaard met je andere dagelijkse verplichten, voor zorgen dat je last krijgt van bruxisme.

Wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?

Gevolgen van tandenknarsen

Enkele van de gevolgen van bruxisme kunnen zijn:

 • Kies- of tandpijn, wanneer de tanden erg hard tegen elkaar aan worden gedrukt.
 • Pijn in de nek, door het klemmen en een slechte houding.
 • Problemen met de kaakgewrichten, wat kan leiden tot oorpijn.
 • Verslijtende tanden en kiezen, waardoor de tanden en kiezen zwakker en gevoeliger worden en er problemen kunnen ontstaan als tandbederf, tandverlies, gingivitis en meer.
 • Pijn of zwelling rondom de kaak.
 • Slapeloosheid gepaard met pijn in de mond of zeer veel stress.

Hoe kan bruxisme behandeld worden?

Gezond eten om bruxisme te voorkomen

Verlicht de druk

Allereerst is het belangrijk dat je een gezondere manier vindt om je lichaam te ontzien van de opgehoopte spanning. Kalmeer de stress en je zenuwen voor het slapengaan. Het is ook erg belangrijk om je emoties onder controle te hebben.

Je moet op zoek gaan naar manieren om de dingen die jou naar beneden halen, waar je ziek van wordt of die depressie veroorzaken uit je leven te verwijderen. Misschien kan het beoefenen van een sport, minder uren werken of het laten vallen van een extra vak helpen. Het is het waard deze opoffering te maken voor je gezondheid.

Als je probleem voortkomt uit het gegeven dat je de gewoonte hebt je emoties op te kroppen, dan is het bovendien een goed idee om te leren je gevoelens te uiten en te zeggen wat je werkelijk voelt. Misschien kan tegen jezelf praten in de spiegel of met een vertrouwde vriend praten al helpen. Als dit echt niet gaat, kun je zelfs proberen te praten met een psycholoog.

Het gaat erom dat je je emoties laat stromen. Misschien kom je, door over dingen te praten, tot een oplossing die voorheen helemaal niet in je op was gekomen. Blijf niet zwijgen als dit niet nodig is en laat de woorden niet als een brok in je keel zitten. Dit zal je namelijk vroeg of laat duur komen te staan.

Lichaamsbeweging

Sporten om bruxisme te voorkomen

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om de spanning en stress te verlichten die kan leiden tot tandenknarsen en kaakklemmen. Sommige mensen hebben een voorkeur voor zeer intensieve sporten als boksen, kickboksen, spinnen of het lopen van marathons.

Anderen kiezen juist voor lichtere vormen van beweging, zoals yoga, pilates en zwemmen. Als je niet zo veel vrije tijd hebt, probeer dan op zijn minst dagelijks te gaan wandelen of neem de trap in plaats van de lift als dit mogelijk is. Je zult hierdoor meer ontspannen zijn en hopelijk zal het ook je problemen verzachten.

Verlaag je consumptie van bepaalde voedingsmiddelen

Afhankelijk van wat je eet, kun je meer of minder stress en angst ervaren. De onderstaande voedingsmiddelen zijn slecht voor je gezondheid, met name wanneer je last hebt van stress en tandenknarsen:

 • Geraffineerde suiker
 • Frisdrank
 • Gefrituurd voedsel
 • Junkfood
 • Koffie
 • Chocolade
 • Azijn
 • Sapjes in blik of pak

Daarnaast zijn de meeste bovengenoemde voedingswaren slecht voor je tanden, omdat ze je tandglazuur zwakker maken. Rauwe groenten en fruit zijn daarentegen geweldige bronnen van voedingsstoffen, producten die de honger stillen en je ervan weerhouden naar schadelijke voedingsmiddelen te hunkeren. Probeer twee keer per dag verse sapjes te drinken en eet tijdens het avondeten sla en appels.

Drink kalmerende thee

Thee drinken om bruxisme te voorkomen

Kalmerende thee kun je op elk moment van de dag drinken. Het heeft echter het meeste effect wanneer je het een of twee uur voor het slapengaan drinkt. De meest ontspannende kruiden zijn:

 • Passiebloem
 • Anijs
 • Pepermunt
 • Kamille
 • Oranjebloesem 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.