Natuurlijke remedies tegen tandvleesontsteking

Als je niet snel handelt, kan tandplak overgaan in tandsteen, dat veel moeilijker te verwijderen is. Beide eroderen het glazuur van de tanden en kunnen ervoor zorgen dat je je tanden verliest.
Natuurlijke remedies tegen tandvleesontsteking

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wanneer je tandvlees bloedt iedere keer dat je je tanden poetst, kan dit een voorteken van tandvleesontsteking zijn. Als je bovendien ook merkt dat het tandvlees rood en gezwollen is, dan is dat nog een voorteken. Het wordt veroorzaakt door tandplak, een kleverige laag die we op de overgang van de tand en het tandvlees terugvinden. 

Kom in het volgende artikel te weten hoe je tandvleesontsteking op een natuurlijke manier kan behandelen.

Wat is tandvleesontsteking en hoe wordt het veroorzaakt?

De symptomen van tandvleesontsteking zijn zwelling en bloeding van het tandvlees, veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een kleverige substantie, die ontstaat als gevolg van wat we eten en de bacteriën in onze mond.

De aandoening kan ook veroorzaakt worden door een slechte mondhygiëne of door een overmatige inname van bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld koffie. Tandplak zal uiteindelijk overgaan in een geelachtige substantie, die we tandsteen noemen.

Bij dit proces komen schadelijke stoffen vrij, die het tandvlees eroderen, waardoor openingen ontstaan tussen de tanden en het tandvlees en er “zakjes” gevormd worden die zeer diep kunnen infecteren – helemaal tot in het bot. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat tanden los komen te zitten of zelfs helemaal uitvallen.

Wat is tandvleesontsteking en hoe wordt het veroorzaakt

Mogelijke oorzaken voor tandvleesontsteking zijn:

  • Slecht reinigen van de tanden, door bijvoorbeeld het gebruik van een te harde tandenborstel, het niet poetsen na het eten, het niet flossen etc.
  • Emotionele stress
  • Slechte balans van de hormonen, zoals tijdens zwangerschap, adolescentie of menstruatie
  • Voedingstekorten
  • Ziekten zoals osteoporose en diabetes
  • De inname van bepaalde medicijnen of voedingswaren, zoals bloedverdunners, antibiotica en anti-hypertensieve, immunosupressieve of anti-epileptische medicatie
Mogelijke oorzaken voor tandvleesontsteking

Wat zijn de beste thuisremedies tegen tandvleesontsteking?

  • Maak een mengsel van gelijke delen zuurstofwater en baking soda. Poets je tanden daarna grondig met dit mengsel. Concentreer je vooral op de rand van het tandvlees. Baking soda zal helpen het tandplak te verwijderen en het beter te doen ruiken. Het zal je tanden bovendien polijsten, waardoor ze witter zullen worden.
  • Spoel je mond met een mengeling van warm water en een halve theelepel zout. Herhaal dit iedere avond.
  • Wrijf enkele keren per dag over je tandvlees met een vijg, die je in een mengeling van melk en aloëvera gekookt hebt.
Wat zijn de beste thuisremedies tegen tandvleesontsteking
  • Eet een stuk cheddar of Zwitserse kaas na de lunch en het avondmaal. Je kan er ook voor kiezen een stuk rauwe, ongeschilde appel te eten.
  • Maak een thee van een theelepel gedroogde munt, anijs en rozemarijn in een kop water. Kook dit mengsel gedurende 10 minuten en giet het vervolgens af. Reinig je mond daarna elk uur met deze vloeistof.
  • Maak een mondspoeling, die je iedere ochtend kan gebruiken, met een kop water en een theelepel appelazijn. Je kan er ook voor kiezen dit bij de maaltijd te drinken.
  • Reinig je mond met een thee die je maakt van 3 druppels lavendelolie en een eetlepel pure honing. Verdun met koud of lauw water.
Honing tegen tandvleesontsteking

Nog meer remedies

  • Maak een oplossing van een kop heet water met twee druppels mirre. Drink dit voor en na iedere maaltijd om je lichaam te reinigen.
  • Voeg een handvol salieblaadjes toe aan een kop kokend water. Dek af en laat afkoelen. Daarna kan je dit gebruiken om te gorgelen. Het mengsel heeft een antiseptische en antischimmelwerking, wat helpt de ontsteking van het tandvlees tegen te gaan en je tanden schoon te houden.
  • Voeg twee eetlepels geraniumblad toe aan een kop kokend water. Laat het daarna 15 minuten intrekken. Giet af en reinig je mond er vervolgens twee keer per dag mee.
  • Kook een kop water met twee eetlepels gedroogde kaasjeskruidwortel gedurende vijf minuten. Reinig je mond enkele malen per dag met de warme vloeistof.
  • Meng een halve kop bessen met een halve kop melk, een theelepel vanille-extract en een banaan tot een glad sapje. Serveer het in de ochtend. De bessen zullen helpen de bacteriën te doden, die tandvleesontsteking veroorzaken.
  • Voeg een handvol mangobladeren toe aan een liter kokend water. Dek af en laat daarna afkoelen. Gorgel vervolgens één keer per dag met deze vloeistof. Je kan ook twee plakjes mango kauwen gedurende vijf minuten.
  • Mix ongeveer 30 gram honing met 7 druppels citroensap en 7 druppels etherische olie van pepermunt. Spoel je mond hier dagelijks mee.
  • Verwarm een eetlepel arnica, kaasjeskruidwortel en paardenstaartgras in een kop water. Laat het 10 minuten intrekken alvorens het af te gieten en er 5 druppels etherische olie van salie aan toe te voegen. Doe dit in een bakje dat je kan afsluiten, schud het goed en reinig je mond ermee telkens als je tandvlees bloedt.
Kruiden tegen tandvleesontsteking

Wat kun je nog meer doen?

  • Mix ongeveer 30 gram aloëvera met eenzelfde hoeveelheid honing en 8 druppels zuurstofwater. Je kan je mond hier twee keer per dag mee spoelen.
  • Maak een thee met een liter water een een handvol wijnruitbladeren. Deze mondspoeling kan je drie keer per dag gebruiken (in de ochtend, de namiddag en de avond).
  • Mix een tomaat met spinazie, peterselie, twee teentjes knoflook en broccoli in een blender met een kop water. Drink hier een glas per dag van.
  • Blend een handvol aardbeien met wat munt. Voeg wat water toe als het sapje te dik is. Drink het na je hoofdmaaltijden.

We hopen dat dit artikel over het natuurlijk behandelen van tandvleesontsteking je geholpen heeft!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.