5 redenen om koffie te drinken

· 15 juli 2015

Als je altijd dacht dat koffie slecht was, dan zal je blij zijn om te weten dat het eigenlijk een drankje is dat je kan helpen om gezond te zijn. En als je beweegt, kan cafeïne je zelfs nog meer gezondheidsvoordelen geven. Hieronder laten we 5 redenen zien om koffie te drinken. Houd een actieve levensstijl aan en geniet van alle voordelen die dit drankje kan bieden.

Voor veel mensen is koffie drinken het eerste wat ze doen wanneer ze wakker worden. Volgens een recent onderzoek, kan het drinken van een kop koffie je helpen bij gewichtsverlies. Het Spaanse onderzoek, gepubliceerd in de Revista Internacional de Nutrición Deportiva y Metabolismo (Internationaal Sportvoeding en Metabolisme tijdschrift), ontdekte dat atleten die voor de training cafeïne consumeerden, ongeveer 15% meer calorieën verbrandden dan degenen die een placebo innamen. De hoeveelheid die dit effect veroorzaakte was 4,5 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht. Voor een vrouw die 68 kilogram weegt, is de hoeveelheid die je elke ochtend kan drinken ongeveer 300 milligram cafeïne, wat in ongeveer 350 ml koffie zit.

1. Verbetert circulatie

Een recent Japans onderzoek bestudeerde de effecten van koffie op de circulatie bij personen die niet regelmatig koffie dronken. Elke deelnemer dronk een kopje van 150 ml normale cafeïnevrije koffie. Hierna maten de wetenschappers de bloedstroom in een vinger om te kijken hoe goed de kleinste bloedvaten in het lichaam werkten. De personen die koffie met cafeïne dronken, ervoeren een vergroting van 30% in de bloedstroom gedurende een periode van 75 minuten, vergeleken met degenen die cafeïnevrije koffie dronken. Dus als je elke morgen of na het eten koffie drinkt, kan je je circulatie verbeteren.

2. Verlicht spierpijn

spierpijn

Wetenschappers van de Universiteit van Illinois ontdekten, dat een uur voor een intensieve workout van 30 minuten, een cafeïnegehalte gelijk aan het drinken van twee tot drie kopjes koffie, de perceptie van spierpijn verlicht. De conclusie is dat cafeïne je kan helpen om een beetje harder te trainen tijdens krachttraining of andere soorten training, wat zorgt voor een verbetering van de kracht en/of weerstand van de spieren.

3. Bevordert het geheugen

hersenen

Een onderzoek dat dit jaar door de John Hopkins Universiteit is gepubliceerd, ontdekte dat cafeïne het geheugen tot 24 uur na de consumptie bevordert. Onderzoekers gaven personen die niet regelmatig cafeïne consumeerden, vijf minuten na het bestuderen van een reeks afbeeldingen, een placebo of 200 milligram cafeïne. De volgende dag vroegen ze beide groepen of ze de afbeeldingen konden herinneren en de groep die cafeïne had ingenomen behaalde veel betere resultaten. Dit betekent dat koffie je kan helpen om je geheugen te verbeteren. Dit kan je hersenen een handige boost gedurende de dag geven.

4. Helpt behoud van spieren

In een recent onderzoek uitgevoerd op dieren, ontdekte sportwetenschappers van de Coventry Universiteit dat cafeïne helpt om het verlies van spierkracht tijdens ouderdom te compenseren. De beschermende effecten kon men ook zien in het diafragma, de primaire spier die gebruikt wordt om adem te halen, en in de spinale spier. De resultaten laten zien dat gematigd cafeïne consumeren kan helpen om de algehele fysieke gesteldheid te behouden en het risico op ouderdomsgerelateerde verwondingen vermindert.

5. Geeft spieren energie

In een recent onderzoek, gepubliceerd door het Journal of Applied Psychology, ontdekte men dat een klein beetje cafeïne na een workout ook voordelen kan hebben, vooral voor atleten die elke dag trainen. Het onderzoek ontdekte dat in vergelijking met alleen koolhydraten consumeren, een combinatie van cafeïne en koolhydraten resulteerde in een verhoging van 66% in musculaire glycogeen tot vier uren na een intense workout. Door de manier waarop koolhydraten opgeslagen worden in de spier, fungeert glycogeen als vitale energie tijdens een workout en geeft het brandstof om goed te presteren. Het hebben van een betere glycogeenreserve betekent, dat je de capaciteit voor de training zal vergroten.