5 voordelen van pepermunt voor je gezondheid

Pepermunt biedt vele voordelen voor je gezondheid en wordt al sinds de oudheid gebruikt.
5 voordelen van pepermunt voor je gezondheid

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pepermunt is wellicht het bekendste lid van de muntfamilie. De plant werd vooral veel  gebruikt in de oudheid en werd opnieuw populair gedurende de 18e eeuw als middel tegen maagproblemen. In de middeleeuwen werd pepermunt gebruikt om de adem te verfrissen en de tanden witter te maken.

Ook tegenwoordig is het consumeren van pepermunt populair. Dat is ook niet zo verwonderlijk want het kan behulpzaam zijn bij meerdere gezondheidsproblemen.

Ontdek in dit artikel de 5 voornaamste voordelen van het gebruik van deze plant.

Voordelen van pepermunt voor je gezondheid

1. Spijsvertering

Pepermunt staat het meest bekend om de voordelen die het biedt bij het verlichten van maagproblemen.

Doordat deze plant kalmerend werkt en krampen tegengaat, kan hij helpen bij aandoeningen zoals:

  • darmgas
  • een opgeblazen buik
  • misselijkheid
  • indigestie
  • buikpijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat het ook erg goed helpt bij het verlichten van het prikkelbaredarmsyndroom.

Bij vijfenzeventig procent van de deelnemers aan het onderzoek was een vermindering te bemerken van de symptomen van dit syndroom, nadat ze gedurende 4 weken pepermuntoliecapsules hadden ingenomen.

Pepermunt kan behulpzaam zijn bij maagproblemen doordat het de gladde spieren in het spijsverteringskanaal ontspant.

Om maagproblemen te verminderen kun je daarom een kopje pepermuntthee drinken. Ook kun je kauwen op de blaadjes van dit kruid.

2. Hoofdpijn

Ook bij het verlichten van hoofdpijn kan deze plant erg effectief zijn. Door wat pepermuntolie op de slapen, nek en sinussen te smeren, kun je de spieren die hoofdpijn of spanning veroorzaken helpen ontspannen.

Je kunt de pepermuntolie ook inhaleren. Geïnhaleerd vermindert pepermuntolie druk op de borst en werkt het kalmerend.

3. Verkoudheid en de griep

5 voordelen van pepermunt bij verkoudheid en griep

Menthol, het actieve ingrediënt in pepermunt, verdunt slijm, helpt verstoppingen in holtes en de borst te verminderen en verwijdert overtollig slijm uit het lichaam.

Daarnaast kan het irritaties in de keel verminderen. Voeg wat druppeltjes pepermuntolie toe aan een luchtbevochtiger en adem vervolgens diep in en uit.

4. Huidirritatie

Dankzij de verkoelende eigenschappen die pepermunt heeft kan het irritaties van de huid ten gevolge van insectenbeten, lichte brandwonden en uitslag door gifsumak of andere planten kalmeren.

Onthoud wel dat pepermuntolie, net als alle andere etherische oliën, de huid juist kan irriteren als je deze onverdund op de huid aanbrengt.

5. Slechte adem

Doordat pepermunt antibacterieel en antimicrobieel is, kan het kauwen op pepermuntblaadjes of het spoelen van de mond met mondwater gebaseerd op pepermunt helpen een slechte adem en andere door bacteriën veroorzaakte problemen met de mondhygiëne te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.