5 voordelen van pepermunt

19 september 2015

Pepermunt is wellicht het bekendste lid van de muntfamilie. De plant werd vooral veel  gebruikt in de oudheid en werd opnieuw populair gedurende de 18e eeuw als middel tegen maagproblemen. In de middeleeuwen werd pepermunt gebruikt om de adem te verfrissen en de tanden witter te maken.

Ook tegenwoordig is het consumeren van pepermunt populair en dat is ook niet zo verwonderlijk want pepermunt kan behulpzaam zijn bij meerdere gezondheidsproblemen. Ontdek in dit artikel de 5 voornaamste voordelen van het eten van pepermunt.

1. Spijsvertering

Pepermunt staat het meest bekend om zijn behulpzaamheid bij het verlichten van maagproblemen. Doordat pepermunt kalmerend werkt en krampen tegengaat, kan het helpen bij aandoeningen zoals darmgas, een opgeblazen buik, misselijkheid, indigestie en buikpijn. Onderzoek heeft aangetoond dat pepermunt ook erg goed helpt bij het verlichten van prikkelbaredarmsyndroom. Bij vijfenzeventig procent van de deelnemers aan het onderzoek was een vermindering te bemerken van de symptomen van dit syndroom, nadat ze gedurende 4 weken pepermuntoliecapsules hadden ingenomen. Pepermunt kan behulpzaam zijn bij maagproblemen doordat het de gladde spieren in het spijsverteringskanaal ontspant. Om maagproblemen te verminderen kun je een kopje pepermuntthee drinken of kauwen op de blaadjes van dit kruid.

2. Hoofdpijn

Ook bij het verlichten van hoofdpijn kan pepermunt erg effectief zijn. Door wat pepermuntolie op de slapen, nek en sinussen te smeren, kun je de spieren die hoofdpijn of spanning veroorzaken helpen ontspannen. Je kunt de pepermuntolie ook inhaleren. Geïnhaleerd vermindert pepermuntolie druk op de borst en werkt het kalmerend.

3. Verkoudheden en de griep

munt2

Mentol, het actieve ingrediënt in pepermunt, verdunt slijm, helpt verstoppingen in holtes en de borst te verminderen en verwijdert overtollig slijm uit het lichaam. Daarnaast kan pepermunt irritaties in de keel verminderen. Voeg wat druppeltjes pepermuntolie toe aan een luchtbevochtiger en adem vervolgens diep in en uit.

4. Huidirritatie

Dankzij de verkoelende eigenschappen die pepermunt heeft kan het irritaties van de huid ten gevolge van insectenbeten, lichte brandwonden en uitslag door gifsumak of andere planten kalmeren. Onthoud wel dat pepermuntolie, net als alle andere etherische oliën, de huid juist kan irriteren als deze onverdund op de huid wordt aangebracht.

5. Slechte adem

Doordat pepermunt antibacterieel en antimicrobieel is, kan het kauwen op pepermuntblaadjes of het spoelen van de mond met mondwater gebaseerd op pepermunt helpen een slechte adem en andere door bacteriën veroorzaakte problemen met de mondhygiëne te voorkomen.

Bekijk Ook