Natuurlijke behandelingen voor het prikkelbaredarmsyndroom

· 16 september 2015

Het prikkelbaredarmsyndroom is een aandoening die de dikke darm aanvalt en intense buikpijn, kramp, gasvorming en constipatie veroorzaakt. Deze ziekte vraagt om een levenslange aanpassingen van het dieet om klachten te voorkomen. Daarnaast zullen wanneer de organen van een persoon hieronder lijden, deze ook beginnen om bepaalde voedingsmiddelen en dranken te vermijden, waardoor de eerder genoemde symptomen verergeren.

Alhoewel er geen definitieve behandelingen zijn voor deze aandoening, zijn er een aantal behandelingen die je kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Daarom hebben we een lijst van voedingsmiddelen samengesteld die je moet vermijden als je het prikkelbaredarmsyndroom hebt. Ze zullen je helpen om je darmen beter te laten functioneren en helpen om ongemak te vermijden.

Chocola

Chocola is ontwikkeld uit cacaozaadjes en stimuleert het zenuw- en spijsverteringsstelsel, waardoor het maagkrampen en diarree veroorzaakt bij mensen met colitis.

Granen en peulvruchten

Deze groep bevat bonen, erwten, witte pasta, linzen en kikkererwten. Door de hoge hoeveelheid ijzer en oplosbare vezels, veroorzaken deze voedingsmiddelen constipatie en krampen bij patiënten die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom, waardoor het een slechte keuze is voor personen die deze aandoening hebben.

Zuivelproducten

melk

Zuivel is een van de primaire vijanden van het spijsverteringsstelsel voor personen die lijden aan colitis of het prikkelbaredarmsyndroom. Door de hoge hoeveelheid lactose zijn melk en andere zuivelproducten erg moeilijk om te verteren voor patiënten met colitis.

Citrusvruchten

We hebben het specifiek over citroenen, sinaasappels en mandarijnen. Alhoewel de impact van deze soorten fruit niet zo intens is als bij andere voedingsmiddelen, is het bewezen dat ze ongemak veroorzaken bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom. We raden aan om deze vruchten en sappen te vermijden.

Vet

Wanneer we het over vet hebben, bedoelen we alle soorten gefrituurd voedsel. En ook al hebben we melk al eerder genoemd, toch moet je onthouden dat deze vloeistof ook aardig vettig is, waardoor het moeilijk is voor de darmwanden om deze te absorberen.

Bananen

banaan

Groene bananen, rijk aan kalium en koolhydraten, staan ook op de lijst van voedingsmiddelen die het goed functioneren van het colon belemmeren, omdat ze constipatie kunnen veroorzaken, waardoor het moeilijker is om een stoelgang op gang te brengen. Dit veroorzaakt meestal bloedingen.

Voedingsmiddelen met conserveringsmiddelen

Als we het gaan hebben over conserveringsmiddelen, moeten we eerst een kijkje nemen naar samengesteld voedsel, ingeblikt voedsel en sappen in flessen. Deze bevatten grote hoeveelheden conserveringsmiddelen om langer vers te blijven. Deze toevoegingen veroorzaken nog meer ongemak bij iemand met het prikkelbaredarmsyndroom.

Alcohol

Het is waarschijnlijk onnodig om te vermelden dat alcoholische dranken de grootste vijand zijn van prikkelbare darmen. Dit komt omdat alcohol irriterend is voor je maag. Daarom raden we aan dat mensen die dit syndroom hebben dranken zoals onder andere wijn, bier, rum en whiskey vermijden, omdat deze dranken de symptomen nog erger kunnen maken.

Frisdranken

frisdrank

Frisdranken staan op deze lijst van niet aanbevolen voedingsmiddelen, omdat het koolzuur dat ze bevatten ontstekingen in de maag kan veroorzaken. Daarom raden we aan dat personen met prikkelbare darmen deze producten vermijden.

Cafeïne

In deze groep hebben we het niet alleen over koffie, maar ook over energiedranken. Deze dranken bevatten een hoge hoeveelheid cafeïne, maar geven je organen geen voedingsstoffen. Deze dranken veroorzaken vaak constipatie en snel waterverlies.

Iets om te onthouden…

Ook al lijkt deze lijst erg lang en krijg je het idee dat het leven voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom erg slecht is, zou je het eigenlijk op een andere manier moeten bekijken, omdat je dankzij deze lijst een geschikt dieet kan samenstellen om je kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast is er ook meer informatie te vinden over nieuwe manieren om voedsel voor te bereiden voor personen met het prikkelbaredarmsyndroom, zodat je de effecten van sommige voedingsmiddelen kan tegenwerken (of de schade aan je lichaam kan verminderen). Eén duidelijk voorbeeld is lactosevrije melk, die je kan vinden in de supermarkt en veel makkelijker geabsorbeerd wordt door de darmwanden vanwege de afwezigheid van lactose. Dus ga op onderzoek uit en leer meer over deze en andere innovatieve bereidingswijzen van voedingsmiddelen voor patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom.