7 oorzaken van darmgas en winderigheid

Het is onaangenaam, het is gênant... en het kan veroorzaakt worden door enkele veelvoorkomende gewoonten. Leer meer over de oorzaken van overtollig darmgas en hoe je er vanaf komt.
7 oorzaken van darmgas en winderigheid

Laatste update: 29 november, 2018

Darmgas en winderigheid zijn voor een hoop mensen twee van de meest onaangename en onvermijdbare problemen.

Darmgas wordt veroorzaakt door de bacteriën die in je darmen leven. Inwendige problemen of reacties op invloeden van buitenaf kunnen dit probleem echter nog erger maken.

Hoewel het geen ernstig gezondheidsprobleem is, hebben sommige mensen er zo vaak last van dat het voor hen een zeer gênant probleem kan worden. Wanneer darmgas zich alsmaar meer ophoopt, kan het tenslotte een zeer onaangename en gênante geur krijgen.

Daarom is het van essentieel belang om te weten wat de oorzaken kunnen zijn van overtollig darmgas en winderigheid, en wat je kunt doen om dit probleem tegen te gaan.

In dit artikel delen we de zeven meest voorkomende oorzaken van darmgas en winderigheid, zodat je zelf de juiste maatregelen kunt treffen om het in het vervolg te voorkomen.

7 oorzaken van darmgas en winderigheid

1. Onevenwichtigheden in de darmflora

Darmflora en bacterieën

Overtollig darmgas kan het gevolg zijn van onevenwichtigheden in de bacteriën die de darmen horen te beschermen. Dit probleem komt vrij vaak voor bij mensen die last hebben gehad van een spijsverteringsstoornis, zoals gastro-enteritis of een infectie.

Doordat de pH-waarde van de maag vrij snel kan veranderen, kan het lichaam meer darmgas gaan produceren, waardoor sommige bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.

In dit soort gevallen is het verstandig om meer probiotische en prebiotische voedingsmiddelen te consumeren. Dit soort voedingsmiddelen zijn geweldig om ervoor te zorgen dat de gezonde bacteriën het weer overnemen van de ongezonde.

2. Voedsel dat in de darmen fermenteert

Sommige van de bacteriën die in je spijsverteringskanaal leven, hebben de taak om bepaalde voedingsmiddelen te fermenteren, zodat ze tijdens het spijsverteringsproces makkelijker verteerd kunnen worden.

Dit gebeurt doorgaans in de dikke darm. Soms kunnen er echter bacteriën in de dunne darm glippen en ervoor zorgen dat het fermentatieproces te vroeg plaatsvindt. Aangezien eten hier nog niet volledig verteerd is, zal het darmgas zich door het hele systeem bewegen totdat je het vrijlaat.

Het ergste hieraan is dat dit opgeblazen gevoel, pijn en andere symptomen kan veroorzaken die je levenskwaliteit negatief beïnvloeden.

3. Te snel eten

Voedsel speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de darmen

Mensen die hun bord binnen enkele minuten leeg eten, hebben doorgaans veel vaker last van darmgas dan anderen. Dit komt doordat ze door te snel te eten tegelijkertijd ook heel veel lucht naar binnen slokken. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid darmgas toeneemt, waardoor je last krijgt van een opgeblazen buik en winderigheid.

4. Overmatige consumptie van zuivelproducten

Hoewel sommige mensen sowieso al moeite hebben met het verwerken van zuivel, kan dit na verloop van tijd nog ernstigere problemen veroorzaken.

Leeftijd en regelmatige blootstelling aan bepaalde factoren kan ervoor zorgen dat het lactasegehalte omhoog gaat. Zoals je misschien wel al weet, is lactase het enzym dat verantwoordelijk is voor het verteren van zuivelproducten.

Als je regelmatig problemen ervaart na het eten van zuivel, dan is de kans groot dat je een lactose-intolerantie hebt. In dit geval is de enige oplossing om lactose in het vervolg te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor lactosevrije zuivelproducten.

5. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen

De hormonale veranderingen die zich bij vrouwen voordoen gedurende de overgang kunnen er, samen met enkele hormoongerelateerde ziekten, voor zorgen dat darmgas zich in grote hoeveelheden opstapelt.

Hoewel wetenschappers nog altijd vast moeten stellen welke hormonen precies een dergelijke reactie kunnen veroorzaken, ervaren de mensen die er last van hebben duidelijke veranderingen in hun spijsvertering.

Om de symptomen onder controle te houden en ervoor te zorgen dat ze zich minder vaak voordoen, is het verstandig om vaker aan lichaamsbeweging te doen en voldoende water te drinken.

6. Glutengevoeligheid

Darmgas kan een zeer duidelijke aanwijzing zijn van voedselallergieën en andere stoornissen, zoals coeliakie.

Dit soort auto-immuunziekten kunnen zeer ernstige problemen veroorzaken bij het absorberen van voedsel. Als gevolg van het ontstaan van ontstekingen in de onderbuik kunnen pijn en andere symptomen ontstaan die een goede spijsvertering verstoren.

Daarom is het van essentieel belang om dit soort aandoeningen bijtijds vast te stellen, met name omdat je om het probleem onder controle te kunnen houden enkele veranderingen zult moeten maken in je eetgewoonten.

7. Opeenstapeling van afvalstoffen

Buikvet

Constipatie of de opeenstapeling van afvalstoffen in de darmen is ook een mogelijke oorzaak van darmgas en andere spijsverteringsproblemen. Wanneer er ontlasting in de dikke darm achterblijft, tast dit de darmflora aan en zorgt het ervoor dat je lichaam meer darmgas gaat produceren dan normaal.

Daarnaast wordt het voor je darmen moeilijker om de voedingstoffen te absorberen uit het voedsel dat je eet en om de afvalstoffen die je lichaam niet nodig heeft af te voeren.

Wanneer je last hebt van dit probleem, dan is het verstandig om meer water te drinken en vezels en andere voedingsmiddelen die de spijsvertering bevorderen te consumeren.

Onthoud dat je darmgas het meest effectief tegen kunt gaan door je eetgewoonten te verbeteren. Dit houdt ook in dat je minder producten eet die de aanmaak van darmgas bevorderen.

Overweeg de aanbevelingen die we in dit artikel gegeven hebben en raadpleeg ook een arts als je denkt dat dit nodig is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.