Tips om een opgeblazen buik op natuurlijke wijze te verminderen

Om zwelling in je buik te verminderen, moet je rekening houden met een paar verschillende aspecten. Kom er daarom achter welke tips je kunnen helpen om een opgeblazen buik te verminderen en je taille slanker te maken.
Tips om een opgeblazen buik op natuurlijke wijze te verminderen

Laatste update: 31 januari, 2019

Vaak willen mensen die af proberen te vallen ook een manier vinden om een opgeblazen buik te voorkomen. Dit blijft namelijk zelfs als je geen last hebt van overgewicht vaak nog een lastige opgave.

Daarom delen we in dit artikel negen eenvoudige en geweldige tips om een opgeblazen buik binnen vijftien dagen te verminderen.

Waarom is het zo moeilijk om een opgeblazen buik te verminderen?

Soms maakt het helemaal niet uit of je al wat kilootjes bent afgevallen of van nature een slank figuur hebt en blijft het moeilijk om van die opgeblazenheid in je buik af te komen.

Het is dan ook belangrijk om te onthouden dat dit probleem veroorzaakt kan worden door je hormonen, spijsvertering en in sommige gevallen zelfs je lichaamshouding.

Elke onevenwichtigheid kan ervoor zorgen dat je buik en taille opgezwollen raken. In dit soort situaties is het dan ook belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van deze onevenwichtigheid en hoe je dit probleem kunt herstellen.

Misschien ook interessant:
6 technieken voor een betere houding

1. Eet langzaam en kauw zorgvuldig

Eten met je Telefoon in je Handen

Problemen met de spijsvertering zijn de voornaamste oorzaken van een opgeblazen buik. Vaak worden deze problemen veroorzaakt doordat mensen hun eten niet goed kauwen.

Onthoud daarom dat de spijsvertering in je mond begint, wanneer je eten vermengd raakt met je speeksel. Dit geldt vooral wanneer je koolhydraten consumeert.

Je zult dan ook een grote verbetering merken in zowel je spijsvertering als de omvang van je buik wanneer je er zaak van maakt je eten te kauwen tot het praktisch vloeibaar is geworden.

Het is het gezondst om in een aangename omgeving ongehaast en ongestoord te eten. Probeer zelfs snelle gesprekken of ruzietjes te vermijden.

2. Ontbijtsmoothies

Aangezien de meeste mensen niet goed op hun eten kauwen, kan het voor hen een goede oplossing zijn om hun maaltijd soms te vervangen door een smoothie, aangezien het eten hierin al gepureerd is.

Maak gebruik van de volgende ingrediënten om zelf een heerlijke smoothie te bedenken:

 • Fruit
 • Groene bladgroenten
 • Noten en zaden
 • Melk of extra vierge kokosolie
 • Havervlokken
 • Pure cacaopoeder

’s Ochtends een goed gevulde smoothie consumeren kan ook helpen om gewichtsverlies te bevorderen zonder jezelf uit te hongeren en zal je lichaam voorzien van voldoende energie om de dag door te komen.

3. Soep als avondeten

’s Avonds kun je dezelfde tip toepassen als hierboven, maar dan door in plaats van een smoothie te maken, gewoon een heerlijke pan groentesoep op tafel te zetten of heerlijke groentesapjes te maken.

Door dit soort soepen of sappen te combineren zul je gelijk een volledig en evenwichtig avondmaal hebben door het toevoegen een portie magere eiwitten zoals:

 • Mager vlees
 • Vis
 • Eieren
 • Verse kaas
 • Avocado
 • Noten

Om te voorkomen dat je de volgende ochtend wakker wordt met een opgeblazen buik, is het belangrijk om ’s avonds licht en vroeg te eten.

4. Experimenteren met specerijen en kruiden

Specerijen

Er bestaan verschillende specerijen en kruiden die niet alleen een heerlijke smaak toe kunnen voegen aan je gerechten, maar tegelijkertijd ook kunnen helpen om je spijsvertering te verbeteren, je stofwisseling te activeren en darmgas tegen te gaan – drie dingen die kunnen helpen om zwelling in de buik te verminderen.

Wij raden aan om onder andere de volgende specerijen en kruiden eens te proberen:

5. Vervang je toetje door een kop thee die de spijsvertering bevordert

Om een opgeblazen buik te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen, alsook om je algehele gezondheid in orde te houden, is het van essentieel belang om te letten op welke voedingsmiddelen je met elkaar combineert.

Daarom zou je ervoor moeten kiezen om eenvoudige maaltijden te bereiden, zonder daarin verschillende vormen van eiwitten met elkaar te combineren. Probeer daarnaast ook toetjes in de vorm van fruit of zoetigheid te vermijden. Het is veel beter om dit soort dingen in de middag te eten, als tussendoortje.

6. Probeer constipatie te vermijden

Mensen die chronisch last hebben van constipatie, zouden moeten proberen om een oplossing te vinden voor dit probleem als ze graag een plattere buik zouden hebben. Dit kun je op natuurlijke wijze proberen door gebruik te maken van middelen zoals:

 • Lijnzaad, dat je gedurende de nacht hebt laten weken
 • Pruimen
 • Rijpe kiwi
 • Psyllium opgelost in water
 • Fruit- en groentesmoothies
 • Volkoren granen

7. Doe oefeningen voor je taille

Oefeningen

Wanneer we aangeven dat het om af te vallen en in vorm te blijven belangrijk is om aan lichaamsbeweging te doen, dan hebben we het in dit geval ook over het doen van oefeningen die gericht zijn op je taille.

Elke vorm van cardio, zoals rennen, dansen of aerobicsoefeningen, rekken de buik en taille uit en zullen zo helpen om zwelling te verminderen en de buik in vorm te houden.

8. Vermijd stress

Stress heeft invloed op je hormonale balans en deze balans is weer verbonden aan de omvang van je buik. Daarom hebben mensen die vaak last hebben van stress doorgaans ook een uitpuilende buik, terwijl ze over het algemeen misschien gewoon hartstikke slank zijn.

Om stress te vermijden, kan het helpen om aan lichaamsbeweging te doen om energie te verbranden, alsook om bepaalde ontspanningsoefeningen te doen en een uitgebalanceerd dieet aan te houden.

9. Zorg ervoor dat je ’s nachts goed uitrust

Ook je nachtrust is in dit geval een zeer belangrijke factor om rekening mee te houden. Als je ’s nachts niet voldoende slaapt, kun je last krijgen van stress, waardoor je ook dikker kunt worden.

Over het algemeen gelden er geen vaste tijdstippen waarop je het beste kunt slapen. Iedereen moet voor zichzelf uitvogelen wat voor hem het beste moment is om naar bed te gaan, zo lang je nachtrust maar herstellend en kwaliteitsvol is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Villoria A, Serra J, Azpiroz F, Malagelada JR. Physical activity and intestinal gas clearance in patients with bloating. Am J Gastroenterol. 2006;
 • Stults-Kolehmainen MA, Sinha R. The effects of stress on physical activity and exercise. Sports Medicine. 2014.
 • Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: Pathophysiology and treatment. Journal of Neurogastroenterology and Motility. 2013.
 • Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management strategies for abdominal bloating and distension. Gastroenterol Hepatol. 2014;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.