6 technieken voor een betere houding

Een slechte houding kan een hele negatieve invloed hebben op je ruggengraat. We zullen je laten zien hoe je een betere houding krijgt.

Als je uren per dag achter de computer zit of op je werk veel moet staan, kan het zijn dat je ruggengraat niet helemaal uitgelijnd is. Een betere houding is van vitaal belang voor je algemene gezondheid en voor het voorkomen van rugpijn (wat erg veel voorkomt vandaag de dag).

In het artikel van vandaag zullen we een aantal technieken bespreken om een betere houding te krijgen.

Wat beïnvloedt de positie van je ruggengraat?

Rugpijn

Eigenlijk alles. Je ruggengraat is je belangrijkste ondersteuningssysteem en het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Een slechte houding kan leiden tot ernstige en onherstelbare problemen, zoals hernia en chronische vermoeidheid. Maar het is meer dan alleen ongemak dat veroorzaakt wordt door niet correct zitten, staan of lopen.

Vrouwen hebben vaak last van een foutieve uitlijning van de heup. Hoe gebeurt dit? Als we rusten, steunen we vaak met ons hele gewicht op een van onze twee benen. Het dragen van hoge hakken of het dragen van een zware schoudertas kan dit probleem verergeren.

Het hebben van een slechte houding komt vaker voor dankzij het soort werk dat de meeste mensen vandaag de dag doen en ook de toename van obesitas, weinig lichamelijke beweging en veelvuldig gebruik van technologie (smartphones, tablets en laptops).

Als je je hoofd voorover buigt om een bericht te lezen of je e-mail te checken, zorgt dat ervoor dat je ruggengraat verslapt en je lichaam naar voren hangt. Wist je dat dit een van de voornaamste redenen is dat mensen lijden aan pijn in de nek?

Vergeet niet te lezen: 8 tips voor een betere houding

Wat zou de ideale houding moeten zijn?

Sommige mensen richten zich alleen op de rug en schouders als ze aan beweging doen of gewichten heffen, maar je moet altijd op je houding letten, overal en op ieder moment. Als je in de supermarkt bent, met de metro reist of thuis tv kijkt.

We bespreken hier een aantal momenten op de dag waarbij je waarschijnlijk niet op je houding let.

Als je zit

Zitten

Je voetzolen moeten plat op de grond staan, je rug moet recht zijn en je schouders naar beneden en naar achter hangen. Als je je benen kruist, kan dat je circulatie onderbreken, wat tot vermoeidheid en zwelling kan leiden.

Als je staat

Je knieën moeten een beetje gebogen zijn en je buikspieren moeten in staat zijn om uit te zetten als je ademhaalt, waardoor je gewicht verdeeld wordt tussen de benen en de borst.

Als je loopt

Je nek en schouders moeten recht zijn – kijk niet naar beneden, want dit kan nekpijn veroorzaken. Let erop dat je hielen eerst op de grond neerkomen en daarna je tenen.

Als je slaapt

Slapen

De beste slaaphouding is op je zij met je knieën gebogen. Dit helpt om je ruggengraat recht te houden. Je moet ook een matras gebruiken van een goede kwaliteit en kussens, die je van tijd tot tijd verwisselt.

Als je autorijdt

Een betere houding is goed voor je ruggengraat en ook voor je veiligheid. Als je rechtop zit, is er minder kans dat je gewond raakt tijdens een ongeluk. Om dit te doen, leun je niet met je rug tegen de leuning of je hoofd tegen de hoofdsteun. Verstel je stoel, zodat je de pedalen goed kan raken zonder dat je daarbij voorover hoeft te leunen.

Hoe kan je een betere houding krijgen?

Er zijn een aantal technieken die je kunnen helpen om je rug recht te houden op ieder moment van de dag. Op het eerste gezicht is het misschien vreemd om er steeds aan te moeten denken dat je “rechtop moet zitten” en je ruggengraat en spieren doen misschien zeer omdat ze niet aan deze betere houding gewend zijn. De voordelen wegen echter zwaarder dan het eerste ongemak. Sommige effectieve opties zijn:

Stel je voor dat je rechtop wordt gehouden door een touw

Dit wordt vaak geleerd tijdens yoga- of pilateslessen. Je moet je voorstellen dat er een touw loopt van de bovenkant van je hoofd naar het plafond.

Plak tape op je rug

Je hebt hiervoor hulp nodig. Maak met tape een X op je rug, waarbij je begint bij je rechterschouder tot je linkerheup, over je onderrug en dan weer van je rechterheup naar je linkerschouder. Het zal je helpen je houding te behouden. Het is belangrijk dat je je schouders naar achteren houdt als je de tape aanbrengt.

Wil je meer weten? 6 rekoefeningen tegen lage rugpijn

Balanceer een boek op je hoofd

Deze techniek wordt al jaren gebruikt om jonge meisjes te leren hoe ze moeten lopen. Het idee is dat je je hoofd en je nek rechtop houdt en niet naar beneden kijkt. Het voorkomt ook hangende schouders.

Let op je kuiten

Stretchen

Houding is niet iets wat alleen maar invloed heeft op je ruggengraat – het is een deel van heel je lichaam. Je benen ondersteunen je hele gewicht en je kuiten verrichten daarbij de meeste inspanning.

Ga op de grond zitten, strek je benen en leun voorover om je tenen aan te raken. Dit is een goede strekoefening voor je rug, schouders en nek, terwijl het ook de spieren van je kuiten en buik versterkt.

Neem pauze

Als je de hele dag op je werk achter een bureau zit, probeer dan af en toe op te staan en even rond te lopen. Loop een paar rondjes om je bureau heen, beweeg je armen, rol je schouders en heupen. Als je zit, doe dan je benen omhoog en houd je rug recht en je schouders ontspannen.

Kijk in de spiegel

Een prima manier om te weten of je een goede houding hebt, is door naar jezelf te kijken. Kijk in de spiegel, ga rechtop zitten en kijk hoe je eruit ziet. Dit zal ervoor zorgen dat je het goed doet.

Bekijk Ook