Zo voorkom je rugpijn

Lichaamsbeweging kan helpen om de spieren in je rug sterker te maken en in vorm te houden, waardoor de kans op rugpijn kleiner zal zijn. Probeer vormen van beweging als zwemmen, pilates of yoga, maar vermijd vormen van beweging die te veel spanning op je rug leggen.
Rugpijn

Iedereen zal op een bepaald punt in zijn leven weleens last krijgen van rugpijn. Rugpijn is zo’n veelvoorkomend probleem, dat het de op één na voornaamste reden is waarom mensen zich ziek melden voor hun werk, met op nummer één ongelukken. Volgens medische gegevens zal 80 tot 90% van de mensen weleens last hebben van rugpijn.

De oorzaken kunnen verschillen, maar geschat wordt dat de meeste gevallen van rugpijn het gevolg zijn van werkomstandigheden. Enerzijds bestaan er bepaalde banen die zware lichamelijke inspanning vereisen en extreme bewegingen, waardoor het risico op rugpijn groter wordt. En anderzijds kan een kantoorbaan voor rugpijn zorgen wanneer je een verkeerde houding hebt en te veel uren achter elkaar zittend doorbrengt.

Rugpijn kan verschillen van persoon tot persoon en niet alle vormen van rugpijn kunnen voorkomen worden. Toch geven we je vandaag een aantal aanbevelingen die je kunnen helpen om geen last meer te hebben van die dagelijkse pijntjes.

Vermijd het dragen van zware dingen

Een van de voornaamste oorzaken van pijn in dit lichaamsdeel is het dragen van te veel gewicht op de rug. Volgens deskundigen is het vrij normaal dat mensen last krijgen van rugpijn nadat ze zwaar gewicht hebben moeten dragen.

Yoga

Sport en lichaamsbeweging zijn essentieel om de rugspieren sterk en in vorm te houden. Dit zal helpen om de kans op rugpijn te verkleinen. Sommige sporten zijn echter juist zwaar voor de rug, zoals onder andere ballet en basketbal. Vormen van beweging als zwemmen, pilates en yoga en dergelijke zijn daarentegen wel aan te raden om dit deel van het lichaam sterker te maken.

In beide gevallen is het hoe dan ook belangrijk dat je de juiste schoenen draagt. Het dragen van schoenen die niet goed passen of die van slechte kwaliteit zijn, kan namelijk ook rugpijn veroorzaken.

De juiste houding

Het is heel belangrijk om de juiste lichaamshouding te ontwikkelen wanneer je zit, loopt of gewoon stilstaat. Om tijdens het zitten de juiste houding aan te nemen is het belangrijk dat je kracht haalt uit je onderrug en je ruggengraat recht houdt.

Tijdens het staan of lopen is het belangrijk dat je je rug recht houdt en een bochel in je schouders vermijd. Als je iets van de grond moet oprapen, dan raden deskundigen aan om te hurken in plaats van je rug te buigen.

Kies een geschikt matras

Slapen

Je brengt veel tijd door op je matras en dit is ook de plek waar je lichaam tot rust zou moeten komen. Wanneer het matras waar je op slaapt echter te hard of te zacht is, dan kan dit ervoor zorgen dat je steeds vaker last krijgt van rugpijn en kan het op een gegeven moment zelfs je nachtrust verstoren. Het is daarom ook belangrijk om een geschikt matras aan te schaffen.

Een gezonde leefstijl

Het hebben van een gezonde leefstijl is cruciaal om de meeste vormen van rugpijn te voorkomen. Roken kan een terugkerende hoest opwekken die op een gegeven moment invloed zal hebben op je tussenwervelschijven. Het hebben van overgewicht is ook niet goed voor je rug, omdat er hierdoor meer spanning en druk op je rug komt te staan.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je emotioneel in balans bent. Depressie is namelijk verbonden aan zware belasting op je rug en andere gerelateerde aandoeningen.

Slaap op je rug of op je zij

Slapen

Ook je slaappositie is belangrijk als je rugpijn wilt voorkomen. Aangezien je lichaam tijdens het slapen ongeveer zes tot acht uur in een rustende houding blijft, is het belangrijk dat je op je rug of zij slaapt.

Het is niet aangeraden om op je buik te slapen, omdat dit een negatieve invloed heeft op de normale bochten in je ruggengraat. Bovendien dwing je zo je nek om naar links of rechts te draaien, waardoor je wervelkolom nog verder beschadigd raakt.

Vermijd stress

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van rugpijn. Je kunt zowel op je werk als thuis stress ervaren. Wanneer je gestrest bent, creëert dit spanning in je rug, waardoor je niet in staat bent om je normale bezigheden uit te voeren.

Om dit te vermijden raden we aan om op stressvolle momenten even afstand te nemen en diep adem te halen. Daarnaast kun je twee keer per dag rekoefeningen doen.

Vraag medisch advies

Rugklachten

Het is erg belangrijk om je dokter te raadplegen wanneer je vaak last hebt van terugkerende rugpijn. In drie procent van de gevallen wordt rugpijn namelijk veroorzaakt door een chronische stoornis. Als de pijn in je rug weken achter elkaar blijft aanhouden, dan is het verstandig om meteen een afspraak te maken bij je dokter, zodat hij/zij de juiste diagnose kan stellen.