8 tips voor een betere houding

Heb je last van problemen veroorzaakt door een slechte lichaamshouding? Bekijk dan eens de zeer behulpzame tips in dit artikel voor een betere houding.
8 tips voor een betere houding

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Een slechte houding is niet alleen onaantrekkelijk en vaak de oorzaak van rug- of nekpijn. Maar het kan ook leiden tot chronische en aanhoudende problemen, zoals chronische vermoeidheid, hernia, slechte lichaamsopstelling etc.

Een slechte lichaamshouding kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Maar gelukkig bestaat er altijd een oplossing voor als we het probleem voldoende aandacht schenken. Overgewicht, te weinig spierspanning of een onjuiste houding tijdens het zitten of lopen kunnen altijd worden opgelost als je dit echt wilt.

Een stabiele houding is een houding die je lichaam recht en stabiel houdt zonder hiervoor moeite te hoeven doen. Om dit te bereiken is het zeer belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ruggengraat niet gebogen is, zowel naar zijn links of naar rechts. Zonder de rug te strak te houden en daardoor rond de nek een bochel of rond de heupen een staartje te creëren.

Tegenwoordig kunnen veel bezigheden ervoor zorgen dat iemand een slechte houding aanneemt. Naar verloop van tijd kan dat voor veel problemen zorgen. Denk daarbij aan een sedentaire leefstijl, langdurig gebruik van elektronische apparaten of een slechte houding wanneer je op bed of op de bank ligt.

Deze kunnen er allemaal voor zorgen dat je een slechte houding ontwikkelt zonder het zelf door te hebben.

Gelukkig bestaan er een aantal tips die je gelijk al kunt toepassen. Met de bedoeling om een betere pose aan te nemen. Hoewel je de veranderingen pas na verloop van tijd zult merken, is het aannemen van een goede houding een van de beste dingen die je voor je lichaam kunt doen.

Betere houding door in de spiegel te kijken

Het is erg handig om voor een grote spiegel te staan wanneer je je houding probeert te corrigeren. Onthoud dat het belangrijk is om je gewicht evenredig te verdelen over beide voeten en je schouders naar achteren te houden, zodat ze gelijk zijn.

Als je in staat bent om van achter je oor, naar je schouder, achter je heup, knie en enkel een denkbeeldige rechte lijn te trekken, dan weet je dat je in de juiste stand staat.

Ga tegen de muur staan

Rugpijn

Nog een eenvoudige manier om een betere houding aan te leren, is door met je rug en billen tegen een muur aan te staan.

Om te weten of je in de juiste houding staat, glijd je simpelweg met je hand tussen je heup en de muur. Als je hand er niet gemakkelijk tussen kan of als de ruimte te krap is, dan weet je dat je houding te veel naar rechts neigt.

Als er echter heel veel ruimte is, dan is dit een teken dat je problemen hebt met je houding.

Ga zitten

Zorg ervoor dat je rug recht is. Houd je schouders naar achteren en los naar beneden en je voeten plat op de grond. Onthoud dat het niet goed is om voor lange periodes met je benen over elkaar te zitten. Dit belemmert namelijk de bloedsomloop, waardoor je benen kunnen opzwellen of spataderen kunnen ontstaan.

Ga staan

Je borst zou recht vooruit moeten zijn en je buik aangespannen. Immers, je buikspieren zijn namelijk de spieren die ervoor zorgen dat je stabiel blijft staan. Je lichaamsgewicht zou gelijkmatig verdeeld moeten zijn over beide benen en je knieën zouden licht gebogen moeten zijn.

Lopen

Een betere houding door te lopen

Houd je hoofd omhoog en je nek recht. Probeer niet te lang naar de grond te kijken, want dit kan namelijk nekpijn veroorzaken. Zorg ervoor dat je eerst met je hiel en dan pas met je tenen de grond aanraakt.

Slapen

De beste houding om in te slapen is op de zij, met je benen licht opgetrokken. Deze lichaamshouding zorgt er namelijk voor dat je je ruggengraat recht kunt houden, vergemakkelijkt de ademhaling en voorkomt gesnurk.

Op het randje van je stoel zitten

Zere Rug

Je kunt op diverse manieren een correcte pose aanleren. Dat kan bijvoorbeeld van belang zijn wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. Veel deskundigen raden dan aan om op het randje van je stoel te gaan zitten.

Zorg dat je rug recht blijft en niet kan rusten tegen de rugleuning. Om je balans en goede houding te behouden, kun je een voet onder de stoel houden en de andere voet voor de stoel.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is essentieel om je spieren te rekken en ervoor te zorgen dat ze in optimale conditie blijven, wat belangrijk is voor het behouden van een goede lichaamshouding. Wij raden aan om onder andere te gaan lopen, rennen, zwemmen of rekoefeningen te doen, waarbij je altijd goed let op je houding.

Wanneer je bijvoorbeeld op je werk lange tijd achtereenvolgend moet zitten, is het zeer belangrijk dat je zo nu en dan even opstaat om je spieren te strekken en om tijdens het zitten goed op je houding te letten. Hetzelfde geld voor mensen die een staand beroep hebben of die om andere redenen lange tijd achtereenvolgend moeten staan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.