Natuurlijke middelen tegen spataderen

Er bestaan theesoorten die de circulatie verbeteren en zo het ontstaan van spataderen voorkomen. Ook een koude douche kan spataderen voor korte tijd minder zichtbaar maken. 
Natuurlijke middelen tegen spataderen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 27 april, 2019

In dit artikel vind je een aantal natuurlijke middelen tegen spataderen die je thuis kun gebruiken om spataderen te behandelen en voorkomen. 

Spataderen zijn kronkelige, gezwollen aderen vlak onder de huid die ontstaan als gevolg van een slechte bloedsomloop. Hoewel spataderen ongevaarlijk zijn, kunnen ze toch klachten geven. Het grootste probleem dat spataderen vormen is vaak van esthetische aard. Spataderen kunnen namelijk erg duidelijk zichtbaar zijn en dit kan zelfs iemands zelfvertrouwen aantasten.

Natuurlijke middelen tegen spataderen helpen de circulatie verbeteren

Het ontstaan van spataderen begint als het ware in de lever. De lever reguleert namelijk de bloedcirculatie en stimuleert een gezonde aanmaak van bloed. Hierdoor is het belangrijk te onthouden dat een van de natuurlijke middelen tegen spataderen een gezond dieet is, dat rijk is aan de volgende voedingsmiddelen:

 • Groente en fruit: onder andere citroen, grapefruit, artisjok en cichoreiwortel
 • Bonen: gekookt samen met komijn, venkel of kombuzeewier
 • Volkoren: vooral rijst, gierst, quinoa of boekweit
 • Eieren: bij voorkeur biologisch
 • Vis
 • Wit vlees
 • Noten: rauw of geroosterd, maar niet gebakken of gezout
 • Zaden: rauw of gekiemd
 • Koud geperste olie van eerste persing: sesam, olijf, zonnebloem, vlaszaad, tarwekiem etc.
 • Plantaardige dranken gemaakt van haver, rijst of amandelen
 • Specerijen: peper of kurkuma
Kurkuma tegen spataderen

Probeer daarentegen de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

 • Rood vlees en worstjes
 • Melk en zuivelproducten
 • Gefrituurd of voorgekookt voedsel
 • Alcohol

Reguleer de darmen

Ook de darmen zijn organen die invloed hebben op de algehele circulatie in het lichaam. Als de darmen niet goed werken, dan kan dit ervoor zorgen dat afvalstoffen niet op de juiste manier worden verwijderd en de circulatie in het lichaam achteruit gaat.

Hierom zouden we darmproblemen altijd op natuurlijke wijze moeten proberen te behandelen, vooral als je last hebt van constipatie of prikkelbaredarmsyndroom of als je vatbaar bent voor diarree.

Theesoorten die de circulatie verbeteren

We moeten zowel voor de buiten- als binnenkant van ons lichaam zorgen. Daarom raden wij aan elke dag een thee te drinken die de circulatie kan verbeteren. De volgende kruiden zijn hiervoor uitstekend geschikt.

 • Planten die de leverfunctie verbeteren: boldo, paardenbloem of distel (dit wordt niet aanbevolen voor mensen die last hebben van leverproblemen).
 • Rozemarijn of Indische waternavel om de circulatie in de ledematen te verbeteren (gebruik geen rozemarijn als je last hebt van een hoge bloeddruk).
 • Vlaszaad om de darmfunctie te reguleren.

Om deze theesoorten zoeter te maken, kun je het sap van een halve citroen en een beetje stevia of honing toevoegen.

Thee voor de bloedsomloop

Koud water

Koud water kan voor onmiddellijke verlichting zorgen bij problemen met de circulatie, zolang we de remedie op de juiste manier toepassen. 

Dompel je benen onder in een heel koud bad, in een zwembad of in de zee. Je kunt ze ook besproeien met koud water onder de douche of zelfs met een tuinslang. Doe dit alleen wanneer je benen warm zijn. Houd je benen een paar minuten in of onder het koude water.

Droog je benen af en warm ze vervolgens weer op, zodat je het temperatuurverschil voelt. Dit heeft namelijk de grootste invloed. Als de benen niet warm worden, kun je wat oefeningen doen of de benen masseren om ze op te warmen.

Ook interessant voor jou:
Grootmoeders’ middel tegen spataderen

Voeten in koud water

Moisturizers en massages

Om de bloedcirculatie in de benen nog meer te verbeteren, zou je je benen één keer per dag moeten masseren met je favoriete lotion. Wij raden altijd aan een natuurlijk product te gebruiken dat geen ingrediënten bevat die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Je kunt kiezen voor een gel of moisturizer of je eigen massageolie maken door plantaardige amandelolie te mengen met een paar druppels van een van de volgende essentiële oliën:

 • Rozemarijn
 • Toverhazelaar
 • Indische waternavel
 • Kastanje

Masseer de benen door ronde bewegingen in de richting van je hart te maken. Rond de massage af door steeds sneller op je benen te slaan met gesloten vuisten.

Omgekeerde houding

Volgens de MayoClinic kan de ontwikkeling van spataderen vertraagt worden door je benen omhoog te houden. Ga elke avond voor het slapengaan even liggen op de grond, op je bed of op je bank met je voeten in de lucht. Ga als het mogelijk is met je billen tegen een muur aanliggen, zodat je je benen helemaal recht omhoog kunt houden (met je billen en benen in een hoek van 90 graden).

Blijf zo ongeveer vijftien tot dertig minuten liggen, tenzij je benen voor die tijd al beginnen te slapen. Deze eenvoudige oefening, die soortgelijk is aan sommige yogahoudingen en andere therapieën, is erg effectief en ontspannend als we hem elke dag uitvoeren.

Hopelijk zul je wat hebben aan deze natuurlijke middelen tegen spataderen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.