Yoga helpt depressie te genezen

Heb jij wel eens yogales genomen? Vraag jij je af of dit het juiste is voor jou? Onderzoek heeft uitgewezen dat het ideaal is voor mensen die last hebben van angsten, stress, en - het onderwerp van dit artikel - depressie.
Yoga helpt depressie te genezen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voel jij je de laatste tijd neerslachtig? Ben jij die oude vriend met de naam ‘depressie‘ weleens tegen gekomen? Depressie is nog steeds een van de ergste problemen van deze tijd. Het is een ziekte die je op volle kracht aan moet pakken. Yoga kan echter helpen depressie te genezen.

Het probleem ontstaat als je er wel tegen wil strijden, maar er geen kracht voor hebt. Dit is in feite een van de symptomen van depressie: een gebrek aan de wil om iets te ondernemen.

We hebben het niet over de kleine pleziertjes waar je geen lol meer aan beleeft of waar je niets meer bij voelt. Ben je echt zo veel veranderd? Nee. Alles is een gevolg van depressie.

Het is zeldzaam dat je deze dagen iemand tegenkomt die geen medicijnen neemt om zijn depressie te genezen. Helaas heeft het gebruik van medicijnen voor deze aandoening echter wel schadelijke effecten.

Waarom probeer je niet een natuurlijke therapie? Zoals yoga?

Yoga kan helpen depressie te genezen

Yoga kan een vervanging zijn voor medicijnen

Ten eerste is het belangrijk om in gedachten te houden dat yoga, net als alles, geen simpele oplossing is voor een depressie. Zoals ieder medicijn zal yoga helpen, maar het is niet het uiteindelijke antwoord.

Er zijn veel onderzoeken die dit hebben bevestigd. Een onderzoek dat is gepubliceerd door het Indian Journal of Psychiatry legt bijvoorbeeld de volgende voordelen van yoga uit als het gaat om depressie:

  • Het helpt angst en depressie te verminderen.
  • Het zorgt er ook voor dat je je meer bewust bent van je stemming.
  • Je kunt daarnaast je emoties beter beheersen.
  • Je zal geestelijk sterker worden, waardoor je verschillende situaties aankunt.

Dit zijn alleen nog maar een paar van de voordelen die yoga te bieden heeft en dit kun je al bereiken door middel van korte sessies tussen de 15 en 45 minuten.

Iedereen die ook maar één yogales heeft gevolgd zal zich de staat van mentale en lichamelijke ontspanning kunnen herinneren, die ook daarna nog bij je blijft.

Het perfecte middel tegen meerdere problemen

Het perfecte middel tegen zorgen

Yoga kan worden gebruikt om een aantal aandoeningen te behandelen, maar het is vooral goed voor de aandoeningen die je mentale en lichamelijke welzijn beïnvloeden.

Depressie is meer dan een mentale staat; het manifesteert zichzelf ook lichamelijk. Migraine, buikpijn, hartkloppingen… al deze symptomen kunnen door depressie veroorzaakt worden.

Door aan yoga te doen, kun je deze ademhalings- en spijsverteringsproblemen (die je eigenlijk waarschuwen dat er iets mis is met je lichaam)  aanpakken. Het is niets meer dan een alarm dat je vertelt dat je een probleem hebt dat moet worden opgelost.

Naast dit alles, zal yoga je helpen om het huis te verlaten en met de rest van de wereld om te gaan, in plaats van jezelf op te sluiten en je nog meer op te laten slokken door je depressie.

Andere mensen zien, iets anders doen, een beetje beweging en het ontspannen en kalmeren van je gedachten zijn de beste medicijnen om die verschrikkelijke depressie te bestrijden, die op de achtergrond altijd aanwezig is.

Verbeter je stemming

Verbeter je stemming door yoga

Als depressie ontstaat, wordt alles plotseling donker en pessimistisch. In werkelijkheid is dit niet het geval; het is gewoon een manier waarop je geest besluit de wereld te zien.

Als je verdrietig bent, ziet alles om je heen er negatiever uit en zal je gaan geloven dat er alleen maar slechte dingen met je gebeuren. Yoga kan ervoor zorgen dat je je bewust wordt van het feit dat het aan jou is om deze houding te veranderen.

Je zal leren dat je je emoties beter kunt lezen en je bewuster worden van wat je voelt. De enige manier om met deze negatieve gedachten om te gaan, is door je gevoelens te begrijpen.

Yoga wordt soms gecombineerd met meditatie, waardoor het nog beter helpt depressie te genezen.

Mediteren aan het strand

Ga niet weg zonder dit artikel te lezen: Vijf verrassende oorzaken van angst

Dit eeuwenoude gebruik zal ervoor zorgen dat je flexibeler wordt en meer in balans raakt, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Yoga zal je helpen jezelf te leren kennen en vanbinnen te genezen.

Iets nieuws en anders doen is erg goed voor je en kan helpen je depressie te genezen. Depressie kan een tegenslag zijn, maar ben jij niet de hoofdpersoon van je leven? Laat het niet de teugels overnemen


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cramer, H., Lauche, R., Langhorst, J., & Dobos, G. (2013). Yoga for depression: A systematic review and meta-analysis. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.22166
  • Pilkington, K., Kirkwood, G., Rampes, H., & Richardson, J. (2005). Yoga for depression: The research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013
  • Field, T., Diego, M., Hernandez-Reif, M., Medina, L., Delgado, J., & Hernandez, A. (2012). Yoga and massage therapy reduce prenatal depression and prematurity. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2011.08.002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.