Bestrijd depressie op natuurlijke wijze (zonder medicatie)

Ben je wel eens in een slecht humeur, voel je je wel eens depressief of heb je gewoon geen motivatie om iets te doen?
Bestrijd depressie op natuurlijke wijze (zonder medicatie)
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 28 januari, 2021

Misschien heb je een lichte depressie en heb je geen medicatie nodig om er doorheen te komen. Blijf lezen bestrijd depressie met natuurlijke remedies en zonder medicatie.

Bestrijd depressie met Sint-janskruid en ginkgo biloba

Hypericum perforatum, beter bekend als sint-janskruid, wordt gebruikt in infusies bij de behandeling van lichte depressie en angst. Ook al zijn de actieve mechanismes niet bekend, een aantal wetenschappelijke studies ondersteunen het gebruik ervan als een natuurlijk antidepressivum wegens de positieve gevolgen van een vrolijke gemoedstoestand van mensen met behulp van sint-janskruid.

Er is ook wetenschappelijk bewijs in het voordeel van het gebruik van ginkgo biloba om depressie op een natuurlijke manier te bestrijden. Een studie uitgevoerd in 1993 met een groep patiënten die niet goed reageren op antidepressiva had goede resultaten toen ze 80 mg ginkgobiloba-extract drie keer per dag namen. Blijkbaar helpt dit extract bij de toename van serotonineniveaus in de hersenen, waardoor een gevoel van welzijn ontstaat.

Bestrijd depressie met voedingsmiddelen

Ben jij een van die mensen die meteen de koelkast induikt als je je rot voelt? Bepaalde voedingsmiddelen kunnen nuttig zijn om je beter te voelen. De volgende voedingsmiddelen zijn goede opties:

  • Bananen: Als de bloedsuikerspiegel laag is, hebben mensen de neiging om in een slecht humeur te raken en hebben ze meer negatieve gedachten. Bananen bevatten veel suiker en tryptofaan, een precursor van serotonine, een van de “gelukshormonen”.
  • Chocolade: De suiker en cacaoboter die aanwezig  zijn in chocolade helpen het lichaam gemakkelijker tryptofaan te absorberen, ten gunste van de productie van serotonine. Het bevat ook phenethylamines die een stimulerend effect hebben op het zenuwstelsel. Vanwege het hoge aantal calorieën is het raadzaam om het met mate te eten.
  • Noten en amandelen: Deze noten bevatten vetzuren omega-6, omega-3 en polyphenals, wat een positieve invloed heeft op het neurologisch weefsel. Je kunt ze op elk moment van de dag eten, los of bijvoorbeeld in salades.

Verander je levensstijl om je beter te voelen

Er zijn veel andere dingen die je kunt doen om negatieve gedachten te elimineren en depressie te bestrijden. Focus op deze eenvoudige tips die ervoor kunnen zorgen dat je je veel beter voelt:

  • Beweeg een beetje meer. Fitness, dansen, wandelen of joggen door het park zijn allemaal uitstekende natuurlijke remedies tegen depressie. Lichamelijke activiteit genereert endorfines, stoffen die werken in de hersenen om je goed te voelen.
  • Breng meer tijd buiten door. Het is bewezen dat direct contact met zonlicht de serotonine in het lichaam verhoogt. Ga naar buiten om wat zon te krijgen, vroeg in de ochtend of laat in de middag. En houd je altijd aan de preventieve maatregelen tegen de schadelijke effecten van uv-stralen.
  • Lach zoveel mogelijk. Lachen genereert ook een grote hoeveelheid endorfines, helpt je ontspannen en elimineert stress. Bekijk grappige filmpjes, ga uit met vrienden en lach zoveel als je kunt. Dan voel je je veel beter.

We kunnen allemaal in een depressieve toestand raken op een bepaald punt in het leven. Volg deze eenvoudige tips om je mentale toestand verbeteren, maar als de symptomen niet weg lijken te gaan en je je je gedurende langere tijd verdrietig voelt, is het mogelijk dat je chronisch depressief bent. In dat geval moet je onmiddellijk contact op met een arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sakakibara, et al. (2006). Antidepressant Effect of Extracts from Ginkgo biloba Leaves in Behavioral Models. Biological & pharmaceutical bulletin. 29. 1767-70. http://doi.org/10.1248/bpb.29.1767
  • Samad, Noreen & Muneer, Aqsa & Ullah, Najeeb & Zaman, Aqal & Ayaz, Muhammad Mazhar & Ahmad, Ijaz. (2017). Banana fruit pulp and peel involved in antianxiety and antidepressant effects while invigorate memory performance in male mice: Possible role of potential antioxidants. 30. 989-995.
  • Messaoudi M, Bisson JF, Nejdi A, Rozan P, Javelot H. Antidepressant‐like effects of a cocoa polyphenolic extract in Wistar‐Unilever rats. Nutr Neurosci. 2008;11:269–276.
  • Penckofer, S., Kouba, J., Byrn, M., & Estwing Ferrans, C. (2010). Vitamin D and depression: where is all the sunshine?Issues in mental health nursing31(6), 385-93.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.