Ontdek de vele voordelen van Sint-Janskruid

Sint-Janskruid heeft meerdere voordelen te bieden voor de gezondheid. Maar toch raadpleeg je het beste een specialist vóór je het gebruikt. Dit is vooral belangrijk als je al een medische behandeling volgt.
Ontdek de vele voordelen van Sint-Janskruid

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sint-Janskruid heeft vele positieve effecten. Je kan dit kruid als thee, in capsules of in de vorm van olie kopen. Voeg het toe aan je voedingspatroon. Het kan je namelijk helpen om vele gezondheidsproblemen op te lossen of te voorkomen. Maar het is belangrijk dat je een arts raadpleegt vóór je het probeert. Vooral als je speciale medicatie neemt of een medische aandoening hebt, moet je je eerst door een arts laten onderzoeken. In dit artikel laten we je kennismaken met de vele voordelen van Sint-Janskruid.

Sint-Janskruid is een natuurlijk product. Maar toch kan het bijwerkingen hebben als je het samen met bepaalde medicatie inneemt. Dit komt gelukkig zelden voor.

De vele voordelen van Sint-Janskruid 

In dit artikel kan je kennismaken met zes voordelen van Sint-Janskruid. Dit kruid kan je gezondheid aanzienlijk verbeteren. Dat betekent dus dat het je zal helpen om van een betere levenskwaliteit te genieten.

1. Het is een antidepressivum

Vele deskundigen kunnen je het gebruik van dit kruid aanbevelen om een depressie te behandelen. In sommige gevallen kan het zelfs helpen om stress en angstgevoelens te verlichten. Maar je moet bij het gebruik van Sint-Janskruid altijd het advies van je arts opvolgen.

Sint-Janskruid bij depressie

Als je aan een depressie of angstgevoelens lijdt, dan is de kans heel groot dat je een vorm van medicatie zal nodig hebben. Deze medicijnen helpen je om je depressie onder controle te houden. Sint-Janskruid is een natuurlijk middel. Maar je moet toch de geschikte hoeveelheid opvolgen die jouw arts je voorgeschreven heeft.

2. Sint-Janskruid is een handig hulpmiddel tijdens de menopauze

Vrouwen lopen ook het risico op een depressie wanneer ze in de menopauze komen. Gelukkig is één van de voordelen van Sint-Janskruid dat het kan helpen bij de symptomen van de menopauze. We hebben het hier dan onder andere over:

 • stemmingswisselingen
 • angstgevoelens
 • opvliegers
 • enzovoort

Je kan het echter ook al innemen vóór je in de menopauze komt. Want het verlicht sommige natuurlijke fenomenen die het lichaam ondergaat. Daartoe behoort bijvoorbeeld het premenstrueel syndroom. Dit betekent dus dat dit kruid geschikt is voor vrouwen van alle leeftijden. Bovendien helpt het ook om menstruatiepijn te verlichten.

3. Het werkt goed tegen migraine

Vele mensen krijgen last van migraine. Migraine is een zeer intense hoofdpijn. Vaak gaat het ook gepaard met misselijkheid en duizeligheid. Een migraine-aanval kan tot drie dagen blijven duren. Vele mensen moeten dus medische hulp zoeken om hen met deze hoofdpijn te helpen. Zelfs medicijnen zorgen niet voor verlichting van hun pijn.

Het goede nieuws is dat Sint-Janskruid ook een goed middel is om migraine en hoofdpijn te behandelen. Mensen met ernstige pijn kunnen dus voor dit natuurlijk middeltje kiezen.

4. Dit kruid houdt de hormonen in evenwicht

Nog een ander voordeel van Sint-Janskruid is dat het de hormonen in evenwicht houdt. Mensen met aandoeningen van de schildklier moeten bijvoorbeeld voortdurend hun hormoonpeil in de gaten houden. Het nemen van Sint-Janskruid kan hen hierbij veel positieve effecten bieden.

Eén van de voordelen van Sint-Janskruid is dat het je niet alleen helpt om de aanmaak van het schildklierhormoon te normaliseren. Het zal ook bepaalde symptomen verminderen zoals onder andere:

 • veranderingen in de menstruatiecyclus
 • krampen
 • buitensporige vermoeidheid
 • apathie
Sint-Janskruid helpt verslavingen overwinnen

5. Het helpt je om verslavingen te overwinnen

Heb je alles al geprobeerd om te stoppen met roken? Ben je verslaafd aan alcohol? Heb je de neiging om voortdurend en te veel te eten. Dan kan Sint-Janskruid je ook helpen om deze verslavingen te overwinnen. Mensen moeten het tijdens de ontwenningsperiode nemen. Want het houdt de hunkeringen en angstgevoelens onder controle. Op zijn beurt helpt dit om hu wilskracht te vergroten zodat ze kunnen voorkomen dat er een terugval optreedt.

6. Het kan je huidproblemen behandelen

Sint-Janskruid is ook een perfect middel om huidproblemen te behandelen. Het is een handige remedie om de volgende medische huidproblemen aan te pakken:

 • Dermatitis
 • Schaafwonden
 • Brandwonden
 • Allergieën

Want dit kruid stimuleert de bloedcirculatie (en het kan dus ook helpen als je problemen hebt met de bloedsomloop). Het gevolg is dat het genezingsproces van de huid versnelt. Bovendien kan het je heel goed helpen als je eczeem, een atopische huid of andere huidaandoeningen hebt.

Heb jij ooit Sint-Janskruid geprobeerd? Heb jij last van één van de problemen die we in dit artikel vermeld hebben? Wil je het eens uitproberen? Vóór je Sint-Janskruid gebruikt, moet je eerst je arts raadplegen. Zoals je ziet, kan Sint-Janskruid op vele manieren je gezondheid bevorderen. Aarzel niet om je ervaringen met ons te delen als je dit kruid al geprobeerd hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ng, Q. X., Venkatanarayanan, N., & Ho, C. Y. X. (2017). Clinical use of Hypericum perforatum (St John’s wort) in depression: A meta-analysis. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2016.12.048
 • Apaydin, E. A., Maher, A. R., Shanman, R., Booth, M. S., Miles, J. N. V., Sorbero, M. E., & Hempel, S. (2016). A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Systematic Reviews. https://doi.org/10.1186/s13643-016-0325-2
 • Yücel, A., Kan, Y., Yesilada, E., & Akın, O. (2017). Effect of St.John’s wort (Hypericum perforatum) oily extract for the care and treatment of pressure sores; a case report. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.030
 • Becker, S. P., Luebbe, A. M., Greening, L., Fite, P. J., & Stoppelbein, L. (2017). A Preliminary Investigation of the Relation Between Thyroid Functioning and Sluggish Cognitive Tempo in Children. Journal of Attention Disorders. https://doi.org/10.1177/1087054712466917
 • Hisil, Y., Sahin, F., & Omay, S. B. (2005). Composition of Hypericum perforatum L. and its medical importance. UHOD, Uluslararasi Hematoloji-Onkoloji Dergisi.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.