4 voedingsgewoonten die de gezondheid van je schildklier verbeteren

Wist je dat je voor de gezondheid van de schildklier kan zorgen door je voeding aan te passen? Eet minder bewerkte voedingsmiddelen. Gebruik ter vervanging meer biologische en natuurlijke producten.
4 voedingsgewoonten die de gezondheid van je schildklier verbeteren
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 oktober, 2022

Ben je bezorgd over de gezondheid van je schildklier? Dan ben je waarschijnlijk al tot het besef gekomen dat voedingsgewoonten één van de sleutels zijn om zijn werking te sturen.

Maar misschien besef je nog steeds niet wat je wel en niet zou moeten eten. Lees dan verder want in dit artikel zullen wij het je vertellen.

Waarom is het zo belangrijk dat je voor de gezondheid van je schildklier zorgt?

De schildklier is een klier die zich in de nek bevindt, dichtbij de luchtpijp. Zijn voornaamste functie is de productie van hormonen.

Maar soms treedt er een stoornis van het evenwicht in de schildklier op. Je kan dan hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie ontwikkelen. Dit is afhankelijk van het feit of de schildklier sneller of langzamer werkt.

Gewoonten die de gezondheid van je schildklier zullen verbeteren

De gezondheid van de schildklier

Het hoeft niet te ingewikkeld te zijn om te zorgen voor een goede gezondheid van je schildklier. Want dit kan als je een gezond en evenwichtig dieet blijft volgen. Maar tegenwoordig is het probleem dat het eten van natuurlijke voeding veel moeilijker is. Dat komt omdat er veel bewerkte producten beschikbaar zijn.

Toch zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je altijd aan je dieet moet toevoegen.

We geven je hier een overzicht van enkele van deze soorten voeding.

1. Voeg een jodiumsupplement toe aan je dieet

Jodium is een onontbeerlijk element voor het lichaam. Dat geldt vooral wat betreft de ontwikkeling van je hormonen.

Daarom kan een jodiumtekort tijdens de zwangerschap leiden tot geestelijke ontwikkelingsproblemen bij de baby.

Je hele leven lang moet je ervoor zorgen dat er voldoende jodium in je dieet zit. Want dit zorgt ervoor dat de schildklier op een goede manier blijft werken. Vaak zal je arts een jodiumsupplement voorschrijven.

Als je nog niet gestart bent met het nemen van dit supplement, dan is dit misschien een goede herinnering dat dit soms de beste keuze is.

2. Eet elke week cranberries

De gezondheid van de schildklier beschermen met cranberries

Cranberries zijn één van de beste vruchten die in de natuur beschikbaar zijn. Ze vatten weinig vet, natrium en cholesterol. Bovendien bevatten ze een erg hoog gehalte in jodium (100 gram bevat vierhonderd microgram jodium), vezels, antioxidanten, en vitamine C en K.

Een goede keuze is om cranberrysap in je smoothies te gebruiken. Dit zal bovendien een lekkere smaak geven aan die groentes die je misschien niet zo lekker vindt.

Het volgende recept is gemakkelijk te maken:

Ingrediënten

 • 1 kop babyspinazie (60 g)
 • 1 kop cranberrysap (250 ml)
 • 5 noten
 • 1 ijsblokje

Bereiding

 • Mix alle ingrediënten in de blender. Drink het dan onmiddellijk op.

3. Voeg aardappelen toe aan je dieet

Dit knolgewas komt oorspronkelijk van het Amerikaanse continent. Per portie verschaft het zestig microgram jodium. Maar om echt van de voordelen te profiteren, moet je ervoor zorgen dat je het op de juiste manier klaarmaakt.

Probeer de volgende methoden uit:

 • Mager: je kan aardappelen het beste in de oven bakken in plaats van te frituren. Om wat smaak toe te voegen kan je met mate een beetje zout gebruiken.
 • In combinatie met groentes: deze manier van klaarmaken voegt vezels toe en helpt je om een verzadigd gevoel te hebben.

Maar overdrijf niet. Want aardappelen bevatten veel koolhydraten. Eet dus maximum 3 middelgrote aardappelen per dag.

Eén ding die je moet vermijden, zijn grote hoeveelheden bewerkte aardappelen. Ze bevatten erg veel transvetten, zout en andere conserveermiddelen. Die bestanddelen kunnen de gezondheid van je schildklier op een negatieve manier aantasten.

4. Eet zo natuurlijk mogelijk

De gezondheid van de schildklier beschermen met natuurlijke producten

Wees eerlijk. Hoeveel bewerkte producten, diepvriesproducten of blikvoeding eet jij per dag? Neem eens een kijkje in je voorraadkast. Misschien zal je tot je verbazing vaststellen dat een grote meerderheid beantwoordt aan één van deze drie criteria.

De gezondheid van je schildklier heeft veel te maken met hormonen. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam zo vrij mogelijk houdt van voedingsmiddelen die de hormonen kunnen veranderen. We hebben het hier onder andere over chemicaliën, zoetmiddelen, bewaarmiddelen enzovoort.

De ideale manier is verse en seizoensgebonden producten eten.

We stellen voor dat je gedurende enkele maanden een kleine test uitprobeert. Je zal zien dat het niet zo ingewikkeld is. Het enige wat je moet doen, is dit:

 • Wissel bewerkte ontbijtgranen om voor natuurlijke. In de meeste winkels vind je natuurlijke versies van onder andere havermout, tarwe, amarant en quinoa. Het voordeel van deze granen is dat ze ook goedkoper zijn.
 • Eet fruit en groente van het seizoen. Ze zijn vers en klaar om te eten. De kans is dus kleiner dat ze eerst ingevroren zijn. Want dit tast hun voedzame inhoud aan.
 • Als je kan, probeer dan om thuis je eigen tuin te beginnen.
 • Maak thuis het eten klaar dat jij lekker vindt. Yoghurt en drankjes zijn twee geweldige voorbeelden van producten die je gemakkelijk thuis kan klaarmaken. Je kan frisdranken ook vervangen door thee of water met smaken dat je zelf maakt.
 • Maak je eigen snacks klaar om je hongergevoel tussen de maaltijden te stillen. Van zelfgemaakt ijs tot een handje zaden, … je zal altijd een aantal mogelijkheden hebben om je drang om te eten te verzadigen zonder je zorgen te maken over chemicaliën die de gezondheid van je schildklier kunnen veranderen.

Wat denk je? Volg jij deze tips al? Als dat nog niet zo is, dan is het misschien nu het moment. Onthoud dat je de gezondheid van je schildklier gemakkelijk kan regelen door de juiste veranderingen door te voeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lopez Y., Franco C., Cepeda A., Vazquez B., Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem, 2018. 74 (1): 189-193.
 • Lee YM., Yoong Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.