Maak kennis met de geweldige voordelen van chiazaden!

Chiazaden blinken uit omwille van de grote hoeveelheid antioxidanten en vezel die ze bevatten. Die bestanddelen helpen ons het teveel aan gifstoffen te verwijderen en een gezond lichaam te behouden. 
Maak kennis met de geweldige voordelen van chiazaden!
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je al eens kennisgemaakt met de voordelen van chiazaden?

Chiazaden zijn een inheems product uit Centraal-Amerika. Daar gebruikten de Maya’s en de Azteken deze zaden voor medische doeleinden en als voeding.

Na de Europese kolonisatie zijn ze in de vergetelheid geraakt. Toen waren andere voedingsmiddelen in gebruik zoals amaranth, quinoa en gerst.

Maar enkele tientallen jaren geleden zijn ze over de hele wereld beroemd geworden. Tegenwoordig worden ze op vele andere plaatsen geteeld. Bovendien staan ze op de lijst van “superfoods.”

Dit is te danken aan de grote hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten. In chiazaden zitten onder andere eiwitten en vezels. De opname van deze bestanddelen zorgt voor een optimale werking van meerdere vitale systemen in het lichaam.

Chiazaden blinken ook uit als een bron van omega 3-vetzuren. Dat geldt ook voor antioxidanten en essentiële mineralen. Wanneer je deze elementen combineert dan verhogen ze het energiepeil en voorkomen ze aandoeningen.

Maar het beste van alles is dat je deze zaden dankzij hun lichte notensmaak gemakkelijk met andere producten kan mengen. Dat maakt het dus veel eenvoudiger om ze toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

Veel mensen zijn echter niet op de hoogte van de geweldige eigenschappen van dit voedingsmiddel. Daarom maken we nu van de gelegenheid gebruik om jou 10 redenen voor te stellen waarom je van de voordelen van chiazaden moet profiteren.

Lees zeker verder!

10 voordelen van chiazaden

1. Ze houden de hunkering naar  eten onder controle

Chiazaden houden de hunkering naar  eten onder controle

Een van de voordelen van chiazaden is dat ze erg veel voedingsvezels bevatten. Ze behoren dus tot de groep voedingsmiddelen die de drang om te eten onder controle houden.

 • Deze voedingsstof zorgt ervoor dat het verzadigde gevoel na het eten langer duurt. Dankzij dit effect houdt het ons tegen om te veel calorieën te eten.

2. Ze helpen je gewicht te verliezen

Deze zaden voorkomen niet alleen dat je teveel gaat eten. Maar ze bevatten ook gezonde vetten en antioxidanten. Die zorgen ervoor dat de opstapeling van vet in het lichaam vermindert.

 • Eet chiazaden in kleine porties. Want dit zal het metabolisme stimuleren en het verbruik van energie laten stijgen. Dat betekent dus dat je gemakkelijker calorieën kan verbranden.

3. Ze versterken de spieren

Chiazaden versterken de spieren

De mineralen in deze zaden zijn ideaal om de gezondheid van de spieren te verbeteren. Vooral wanneer je dit combineert met lichamelijke oefening. Je zal dan merken dat je spieren steviger worden.

 • Deze voedingsstoffen bevatten ook eiwitten van een hoge kwaliteit. Ze versterken de spiermassa en versnellen de vernieuwing van het weefsel.

4. Ze verminderen pijn in de gewrichten

Zorg dat dit voedingsmiddel deel uitmaakt van je voedingspatroon. Want dan kan het risico op chronische aandoeningen zoals artritis en osteoartritis laten dalen.

 • Dit komt omdat ze omega 3-vetzuren en antioxidanten verschaffen. Die verminderen de ontstekingen waarmee deze problemen gepaard gaan.

5. Ze verbeteren de gezondheid van de botten

Chiazaden verbeteren de gezondheid van de botten

Chiazaden leveren voedingsstoffen van een hoge kwaliteit. Ze zijn dus een goede aanvulling om je botten gezond en sterk te houden.

 • Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid calcium. Dit bestanddeel vermindert het risico op verlies van botdichtheid en op aandoeningen zoals osteoporose.
 • Tegelijkertijd voorkomen de omega 3-vetzuren verstoringen van het evenwicht van ontstekingen. Bovendien verkleinen ze de negatieve effecten van vrije radicalen.

6. Ze ondersteunen de vertering

Het regelmatig eten van deze zaden is goed voor de vertering. Het is ook  een eenvoudige en heilzame manier om de gezondheid van de darmen te ondersteunen.

 • Hun natuurlijke vezels binden zich tijdens het verteringsproces met water. Dit helpt de afvoer van afval en met de bewegingen van de darm.
 • Het is ook een prebiotisch ingrediënt dat na inname de flora van de dikke darm voedt. Op zijn beurt zal dit ontstekingen van de maag en darmen voorkomen.

7. Ze helpen bij de zorg voor de cardiovasculaire gezondheid

Chiazaden helpen bij de zorg voor de cardiovasculaire gezondheid
 • Chiazaden bevatten een beperkte hoeveelheid omega 3-vetzuren en vitamine E. Daarom zijn ze een goed supplement om hart- en vaatziekten te voorkomen.
 • Beide voedingsstoffen verlichten ontstekingen. Daarnaast helpen ze om het slechte cholesterol (LDL) en de triglyceriden onder controle te houden. Vooral die stoffen zijn verantwoordelijk voor bepaalde aandoeningen van het hart.

8. Ze bevorderen de sportprestaties

Om goed te presteren in sport is het onontbeerlijk dat je eiwitten, gezonde vetten en andere voedingsstoffen opneemt. Want ze zijn een bron van brandstof voor alle systemen in het lichaam.

Chiazaden beantwoorden aan deze vereisten. Om die reden zijn ze één van de voedingsmiddelen die aan atleten aanbevolen worden. Dat geldt ook voor  mensen die regelmatig lichamelijke activiteiten uitvoeren.

9. Ze helpen het lichaam ontgiften

Chiazaden helpen het lichaam ontgiften

Deze schitterende zaden bevatten ook antioxidanten. Dankzij die bestanddelen vormen ze een aanzienlijk hulpmiddel om gifstoffen te verwijderen die zich in de bloedstroom opstapelen.

Ze beschermen de cellen en zorgen voor een optimale werking van de uitscheidingsorganen. Zo blijft het lichaam vrij van gifstoffen.

10. Ze voorkomen vroegtijdige veroudering

Chiazaden voorkomen niet alleen de vroegtijdige veroudering van de huid. Ze voorkomen ook dat de inwendige organen van het lichaam hier last van krijgen.

 • Omega 3-vetzuren, vitamine E en de essentiële mineralen ondersteunen de vernieuwing van de cellen. Bovendien vormen ze een bescherming tegen de effecten van vrije radicalen in het milieu.

Heb je nog meer voordelen van chiazaden nodig om ze te gaan eten? Je ziet dat dit een volwaardig voedingsmiddel is. Het kan ons welzijn op vele manieren verbeteren.

Je kan de zaden in kruidenwinkels en in de supermarkt kopen. Ontdek zelf hoe goed ze zijn voor je gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.