Versnel een langzaam metabolisme met 5 spectaculaire trucjes!

Wordt het steeds moeilijker om gewicht te verliezen? Je bent niet de enige met dit probleem. We geven je in dit artikel enkele handige tips om je metabolisme te versnellen!
Versnel een langzaam metabolisme met 5 spectaculaire trucjes!
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 28 januari, 2021

Als je probeert gewicht te verliezen, dan zal je waarschijnlijk, als je een langzaam metabolisme hebt, dit willen verbeteren.

Het is opvallend dat veel mensen geen goede eetgewoonten hebben en een zittend leven leiden met weinig of geen beweging. Daarom is het nog moeilijker om gewicht te verliezen.

“Dat is een familietrekje! Ik kan er niets aan doen.”

Het is inderdaad waar dat het lichaam vanaf een bepaalde leeftijd moeilijker afraakt van overtollig vet, maar er bestaan technieken die ons kunnen helpen.

Wat bedoelt men eigenlijk met het metabolisme? Het verwijst naar alle chemische processen waardoor de lichaamscellen een goede werking van het lichaam garanderen. Stel je dit proces voor als een machine die op volle toeren draait. Deze machine zal altijd dankbaar zijn als we het de best mogelijke brandstof geven.

Er bestaan vele voedingsstoffen die het metabolisme stimuleren. In dit artikel geven we je daarom vijf tips die jou kunnen helpen.

1. Eet meerdere maaltijden die uit kleine porties bestaan

Langzaam metabolisme versnellen door meerdere maaltijden te eten

Het is altijd beter dat je dagelijks vijf kleine porties eet. We kennen het typische ‘binge-eten’. Mensen eten dan massaal om hun vraatzuchtige honger en eetdrang tot rust te brengen. Maar deze manier van eten zal absoluut niet helpen om je metabolisme te verbeteren.

 • Ga nooit van huis zonder dat je ontbeten hebt. Eet ook altijd een avondmaaltijd. Ga dus nooit slapen zonder.
 • Vergeet ook niet dat het lichaam een plotse daling in suiker ervaart als er tussen twee maaltijden te veel tijd zit. Het kan zelfs op de lange termijn een langzaam metabolisme en vermoeidheid veroorzaken.
 • De ideale manier is dat je alleen de juiste hoeveelheid eet. Zorg er ook voor dat je verschillende soorten voeding eet. Maak evenwichtige maaltijden en stil tussendoor je honger met vers of gedroogd fruit.

2. Gebruik pittige kruiden in de juiste hoeveelheid om een langzaam metabolisme te versnellen

Hou je van cayennepeper? Van chili? Voeg dan kleine hoeveelheden van deze kruiden toe aan je voeding. Ze zorgen voor een onmiddellijke stijging in de snelheid van je metabolisme. De stijging kan zelfs tot twintig procent oplopen.

 • Dit is allemaal mogelijk dankzij de aanwezigheid van capsaïcine. Dit is een actief bestanddeel en zorgt voor een stimulerende, pittige smaak. Het helpt je om het vet dat je onlangs opgestapeld hebt, aan te vallen totdat het uiteindelijk vernietigd is.

Je kan twee keer per week een pittige maaltijd maken. Zo zal je dus op een gezonde manier gewicht verliezen. De voorwaarde is wel dat je ook voor de rest van je dagelijkse voedingsgewoonten zorgt.

3. Eet meer eiwitten en zorg voor een sneller metabolisme

Langzaam metabolisme versnellen door meer eiwitten te eten

Deze tip verrast je wellicht, maar eiwitten helpen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt presteren. Eiwitten hebben een langere tijd nodig om te verteren. Dat komt omdat een grotere hoeveelheid energie vereist is zodat het lichaam ze kan opnemen.

Het is dus belangrijk dat je weet hoe je de beste eiwitbronnen kiest. Rood vlees bijvoorbeeld bevat vaak te veel vet. Dit levert dus onnodige en ongewenste calorieën.

We geven je hier een lijst met de beste bronnen van eiwit om je spiermassa te vergroten en je metabolisme te laten stijgen:

 • Kikkererwten
 • Eieren
 • Zalm
 • Sardines
 • Tonijn
 • Kip en kalkoen
 • Avocado
 • Natuurlijke witte yoghurt
 • Grapefruit
 • Chiazaden

4. De beste drankjes: koffie en groene thee

Drink deze drankjes wel met mate. Ze zullen je helpen om een langzaam metabolisme te versnellen.

Het ontbijt is pas compleet met een kopje koffie. Dit heeft onmiddellijk effect op de hersenen en ook op de snelheid van je metabolisme.

Koffie bevat verschillende interessante actieve bestanddelen:

 • Cafeïne is een alkaloïde die ongelooflijk is voor het lichaam.
 • Bovendien bevat koffie theobromine en theofylline. Deze twee bestanddelen werken ook stimulerend.
 • Een laatste element is chlorogeenzuur. Het zorgt er voor dat het lichaam koolhydraten trager opneemt.

Groene thee bevat catechines. Die bevorderen de werking van de lever. Dit orgaan zet vet om in energie. Je hoeft dus niet te aarzelen om in de namiddag een kopje koffie te drinken. Geniet van de krachten.

Dit is ook een interessant artikel:
Vergroot de veerkracht van je lichaam! 8 oefeningen

5. De “HIIT”-methode: het enige wat je nodig hebt, is vijf minuten High Intensity Interval Training

High Intensity Interval Training (HIIT) verwijst naar een type trainingen waarbij je aerobe oefeningen combineert met anaerobe. Je kan het gebruiken om in slechts vier minuten per dag trainen steenharde buikspieren te verwerven.

Wil je gewicht verliezen, meer spiermassa ontwikkelen en ook een traag metabolisme versnellen? Dan zijn de klassieke aerobe oefeningen niet genoeg.

Als je geïnteresseerd bent om deze oefeningen op een eenvoudige manier bij je thuis te doen, let nu dan goed op. We geven je een klein voorbeeld hoe je dit kan doen.

Traag metabolisme versnellen door oefeningen
 • Begin de training met rekoefeningen en opwarm-activiteiten.
 • Zonder vooruit te bewegen, maak je dezelfde beweging als bij het lopen. Til de knieën in snel tempo op. Twintig seconden is voldoende.
 • Doe dan 10 buigoefeningen.
 • Daarna herhaal je enkele eenvoudige rekoefeningen.
 • Voor de volgende eenvoudige oefening ga je op de rand van een erg stevige, stabiele stoel zitten.
 • Leun een beetje achterover.
 • Trek je buik in en buig de knieën vervolgens negentig graden.
 • Blijf twintig seconden in deze houding.

Dit zijn eenvoudige voorbeelden. Combineer ze met andere oefeningen die ook eenvoudig, maar intenser zijn. Je kan dagelijks vijf minuten vrijmaken om deze gezonde gewoonte uit te voeren. Dat zal meer dan voldoende zijn om een langzaam metabolisme op gang te helpen.

Je metabolisme zal blij met je zijn! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • McCarty MF, DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health: Table 1. Open Hear. 2015;
 • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites, and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
 • Martinez Pinilla E., Oñatibia Astibia A., Franco R., La relevancia de la teobromina para los efectos beneficiosos del consumo de cacao. Front Pharmacol, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.