De 9 beste rekoefeningen om in vorm te blijven

Lichamelijke activiteit heeft ongetwijfeld een heilzame invloed op zowel je lichamelijke als je mentale gezondheid. We doen vaak verschillende cardiovasculaire- of krachtoefeningen, maar vergeten dat een goede work-out altijd enkele van de beste rekoefeningen, ook wel stretches genoemd, zou moeten omvatten.

Herhaaldelijk en op de juiste manier stretchen is ook van fundamenteel belang om in vorm te blijven en te profiteren van de voordelen die we hieronder zullen noemen.

Verbetert de gezondheid van je gewrichten

Het dagelijks doen van rekoefeningen helpt spierverlies te controleren en de kracht en flexibiliteit van je pezen te verbeteren. Het bevordert ook de gewrichtssmering, iets dat verloren kan gaan door inactiviteit en leeftijd.

Vermindert spasmen

Rugklachten

Spierspasmen kunnen zowel op jongere als oudere leeftijd voorkomen. Het probleem is het gevolg van een slechte houding of ziektes zoals artrose, hernia’s of uitsteeksels. Stretchen is geweldig om spasmen te voorkomen.

Vermindert gewrichtspijn

Als een persoon een lange tijd staand doorbrengt, kunnen sommige van zijn spieren sterker en steviger worden. Andere spiergroepen kunnen echter verzwakken en hun kracht en stevigheid verliezen. Het is daarom van belang dat je regelmatig rekoefeningen doet, vooral als je gedurende meerdere uren dezelfde houding aanhoudt.

Verhoogt je sportprestatie

Sporten

Stretchen is van fundamenteel belang voor competitieve sporters. Voor sommige sporten geldt dat hoe flexibeler je bent, des beter je presteert. Over het algemeen verbetert het doen van rekoefeningen je sportprestatie omdat het zorgt voor soepele gewrichten en mogelijke blessures voorkomt.

Voorkomt veroudering

Het doen van rekoefeningen ofwel stretches zorgt voor meer kracht en flexibiliteit bij oudere mensen. Gedurende de jaren verliezen mensen hun kracht en flexibiliteit, wat de kwaliteit van hun leven aanzienlijk doet afnemen. Het regelmatig doen van rekoefeningen helpt de gewrichten gezond te houden en aan ouderdom gerelateerde problemen te voorkomen.

Wat zijn de beste rekoefeningen?

  • Voorwaartse stretch: Ga zitten op de grond, met je benen uitgestrekt. Leun met je bovenlichaam enigszins voorover, houd hierbij je rug recht en je kont op de grond. Je zou de stretch moeten voelen in je rug en de achterkant van je benen.
  • Hamstring-stretch: Ga weer zitten op de grond, gebruik eventueel een matje. Strek een been uit en houd het andere gebogen, zodat de voet van het gebogen been het gestrekte been raakt (een soort kleermakerszit met een been uitgestrekt). Houd je heupen recht, leun voorover en probeer de voet van het uitgestrekte been aan te raken met je handen. Houd deze positie enkele seconden vast.
  • Bilspier-stretch: Ga zitten met je benen over elkaar heen. Buig vervolgens het bovenste been (over het onderste heen) en houd het onderste been gestrekt. Houd je heupen recht en je lichaam boven het gebogen been. Je zou de stretch moeten voelen in het gebogen been.
  • Zij-stretch: Ga zitten met je benen gekruist, til een arm op en buig hem richting de andere kant van je lichaam. Draai hierbij je bovenlichaam in dezelfde richting als je arm. Leg je andere hand op je middel voor wat ondersteuning. Je hoofd zou in de richting van deze schouder moeten leunen. Houd je schouders laag.
  • Rug-stretch: Leg een matje op de vloer. Ga op je hielen zitten en strek de armen naar voren uit. Raak de mat aan met je armen en houd je hoofd tussen je armen. Houd deze positie enkele seconden vast en voel de stretch in je rug.
  • Dorsaalflexie: Ga liggen met je gezicht naar boven, met je rug op een matje. Leg je handen op je hoofd en leun naar achteren, maak je rug krom terwijl je met je hoofd op de vloer steunt.
  • Nek-stretch: Ga zitten op de grond met je benen gekruist, hef je handen boven je hoofd met je vingers in elkaar gestoken en buig, terwijl je je kin en borst los van elkaar houdt, je hoofd naar voren. Je zou de stretch moeten voelen in de achterkant van je nek.
  • Quadriceps-stretch: Ga zitten en buig één been naar voren, zodat het een rechte hoek vormt. Buig het andere been naar achteren op een matje of kussen. Neem de voet van het been dat naar achteren gebogen is en probeer hem voorzichtig in de richting van de billen te brengen. Je zult de stretch voelen zonder enige spanning.
  • Zijkant-nek-stretch: Ga zitten op je billen met je benen gekruist, leg je rechterhand op je linkeroor en beweeg je hoofd in de richting van de rechterkant. Houd deze positie vast tot je voelt dat je nekspieren voldoende gerekt zijn en doe vervolgens dezelfde oefening voor de tegenovergestelde kant.