Tips om ouderdomsvlekken te verminderen

De meeste mensen laten ouderdomsvlekken niet behandelen, maar als je ze toch minder zichtbaar wil, lees dan aandachtig de tips die in onderstaand artikel beschreven worden.
Tips om ouderdomsvlekken te verminderen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Ouderdomsvlekken worden ook wel eens levervlekken genoemd. Het is een goedaardige huidafwijking, veroorzaakt door extra pigmentatie. De vlekken verschijnen voornamelijk wanneer we ouder worden. We zien ze vooral op plaatsen die vaak blootgesteld worden aan de zon, zoals de rug van de handen, het aangezicht en de armen. Maar er bestaan ook tips om je ouderdomsvlekken te verminderen!

Wat weten we over ouderdomsvlekken

handen2

Deze veelvoorkomende huidverkleuringen ontstaan door een te groot gehalte melanine in de bovenste laag van de huid. Daarom zie je bij oudere mensen vaker donkere vlekken of pigmentatie op de handen, armen, schouders, nek en het aangezicht.

Bovendien zijn er een aantal extra factoren die de pigmentatie in de hand kunnen werken. Zo is blootstelling aan de zon een belangrijke bron van invloed. Als je je huid niet beschermt, is dat effect des te groter.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere factoren. Denk aan een ongezond dieet met veel verzadigde vetten, alcohol, bepaalde soorten make-up, een toxische stoffen in schoonmaakproducten. Ook hormonale veranderingen tijdens zwangerschap of menopauze kunnen het ontstaan van pigmentvlekken stimuleren.

Voorzorgsmaatregelen tegen ouderdomsvlekken

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om ouderdomsvlekken te verminderen of pigmentatie te voorkomen. Zodra de vlekken tevoorschijn komen, kan je enkel middeltjes toepassen om ze te verbleken of te verbergen.

Hoe kan je het ontstaan van ouderdomsvlekken verhinderen:

 • Bescherm jezelf in de zomer tegen de blootstelling aan zonnestralen door een crème met hoge beschermingsfactor te gebruiken. Heb je een lichte huid, kies dan voor een volledige sunblock. Vergeet niet de handen royaal in te smeren en bescherm bovendien ook je aangezicht door het dragen van een petje of leuke hoed.
 • Hou de huid van je handen steeds gehydrateerd om het ontstaan van vlekken te voorkomen. Kies een beschermende en voedende handcrème van goede kwaliteit.
 • Drink voldoende water om steeds voldoende vocht in het lichaam te houden. Optimale hydratatie vertraagt het verouderingsproces van de huidcellen en zorgt voor een efficiënte verwijdering van toxines uit het lichaam.
 • Stel een evenwichtig dieet samen, dat rijk is aan antioxidanten. Het houdt de huid jeugdig en stralend, doet reeds aanwezige vlekken verbleken en zal vast en zeker het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken verhinderen.
 • Heb je reeds geruime tijd heel donkere pigmentvlekken, aarzel dan niet een dermatoloog te raadplegen voor verder advies.

Huismiddeltjes om ouderdomsvlekken te verminderen

handen3

Kies voor een combinatie van de drie volgende remedies om ouderdomsvlekken te verminderen

Je hebt een pigmentverblekende crème nodig, het sap van een citroen en een zonnebrandcrème met hoge SPF-factor (minimaal 15). Breng allereerst elke dag de pigmentverminderende crème aan op de probleemgebieden. Deze crème is gemaakt om langdurig te gebruiken voor een zo goed mogelijk resultaat. Daarom is deze crème een goede methode om ongewenste pigmentvlekken minder zichtbaar te maken.

Kies vervolgens voor het tweemaal daags aanbrengen van het citroensap op je pigmentvlekken. Over het algemeen zul je een redelijk resultaat boeken in ongeveer acht weken. Let wel dat je op die dag de behandelde vlekken niet blootstelt aan de zon, omdat de vlekken dan juist donkerder kunnen worden.

Tenslotte breng je steeds royaal een beschermende crème aan op je handen, telkens wanneer je het huis verlaat. Doe dit verschillende keren per dag tijdens de vakanties aan het strand of zwembad.

Extra tips om pigmentvlekken te bleken:

handen wassen4
 • Gebruik de gel uit de stengel van een aloë vera-plant of koop een kant en klare gel in de natuurwinkel en breng deze tweemaal daags aan op de te behandelen verkleuringen.
 • Maak een mengsel van gelijke delen melk en appelazijn om aan te brengen op je handen of andere delen van het lichaam waar pigmentatie voorkomt.
 • Ook waterstofperoxide wordt gebruikt om vlekken te verminderen. Dompel een wattenschijfje in waterstofperoxide en breng het aan op de rug van de handen, elke avond voor het slapengaan.
 • Een infusie van paardenbloem is eveneens een natuurlijke klassieker om ouderdomsvlekken te verminderen. Neem een eetlepel van het kruid in één kop water en behandel de handen driemaal daags. Heb je de plant in de nabijheid, dan kan je ook de stengel openen en de witte melk onmiddellijk op de handen aanbrengen.
 • Prak 1/3 kopje kikkererwten en voeg een weinig water toe. Laat dit mengsel de hele dag weken en breng de pasta ‘s avonds aan op de rug van de handen. Laten drogen en vervolgens je handen goed wassen. Herhaal deze remedie elke dag gedurende een aantal weken.

Tips die ook gelden voor sproetjes

handlotion5

Heb je graag minder sproetjes, dan zijn er zeker ook een aantal natuurlijke middeltjes, die je thuis gemakkelijk kan toepassen :

 • Mix water met een combinatie van peterselie en waterkers. Behandel hiermee de plaatsen op de huid die je graag bleker wil. Doe dit bij voorkeur voor het slapengaan en laat het de hele nacht inwerken. Spoel af in de ochtend.
 • Verwarm de inhoud van een flesje bier en laat het vervolgens opnieuw afkoelen. Gebruik het lauwe mengsel om sproetjes op de handen te behandelen en herhaal dit dagelijks gedurende twee weken. Breng na het spoelen olijfolie of wonderolie aan om de handen te beschermen.
 • Ook warme zure room of warme melk staan erom bekend sproetjes te verbleken. Combineer met mierikswortelpoeder of gemalen havermout en breng masserend aan op de plaatsen waar de sproetjes zich bevinden.
 • Los suiker op in citroensap en breng dit mengsel aan op de sproetjes. Een half uur laten inwerken en vervolgens goed naspoelen.
 • Neem dagelijks een schijfje papaja om de huid van het gezicht te behandelen. Sproetjes zullen niet enkel verbleken, maar de huid gaat er ook jeugdiger en stralender uitzien!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Calabrese V, et al.Biochemical studies on a novel antioxidant from lemon oil and its biotechnological application in cosmetic dermatology. Drugs Exp Clin Res. 1999;25(5):219-25.
 • Choi W, et al. Molecular and histological characterization of age spots. Exp Dermatol. 2017 Mar; 26(3): 242–248.
 • Hakim I, et al. Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutr Cancer. 2000;37(2):161-8.
 • Tiedtke J, et al.Citroflavonoid Anti-ageing Complex Fades Age Spots and Gives Skin Tone a Youthful Citrus Boost.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.