9 tips om van donkere vlekken onder de oksels na zwangerschap af te komen

De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen donkere vlekken op de huid van veel vrouwen veroorzaken. Ze komen het meest voor onder de oksels. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je deze vlekken kunt behandelen.
9 tips om van donkere vlekken onder de oksels na zwangerschap af te komen

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het komt vaak voor dat je huid tijdens de zwangerschap donkerder wordt. Dit gebeurt bij de meerderheid van de zwangere vrouwen. Het kan variëren van schattige sproetjes op de wangen tot lelijke donkere vlekken onder de oksels.

Het is natuurlijk afhankelijk van de huid van de vrouw, maar dit is een van de meest ongewenste symptomen van de zwangerschapDe oorzaak van deze donkere vlekken onder de oksels is gerelateerd aan hormonale veranderingen.

Hoewel ze vaak na de geboorte weer verdwijnen, kun je dit proces versnellen met de middelen die we met je gaan delen.

Waarom ontstaan donkere vlekken onder de oksels?

Sommige zwangere vrouwen krijgen donkere vlekken onder de oksels, anderen niet. Hetzelfde geldt voor vlekken op de geslachtsdelen en de tepels. Dit zijn slechts enkele van de veranderingen die optreden en na de geboorte, als de hormonen weer terugkeren naar het normale niveau, verdwijnen ze meestal vanzelf.

Donkere vlekken onder de oksels.

Deze donkere vlekken komen echter vaker voor bij vrouwen met een donkere huid dan bij vrouwen met een lichte huid. Er is ook een grote kans dat je pigment niet meer hetzelfde is na een zwangerschap, ook als je hormonen stabiliseren.

Hoe kom je af van donkere vlekken onder de oksels?

Het gaat ten eerste om het voorkomen van deze vlekken.

Het is belangrijk dat de huid goed gehydrateerd is, door middel van voldoende drinken en door het gebruik van crèmes en lotions. Als je je huid blootstelt aan de zon, vergeet dan niet om een goede zonnecrème te gebruiken zodat de zon niet zal bijdragen aan de effecten van de hormonale veranderingen.

Vermijd ook het gebruik van deodoranten die alcohol bevatten en deodorant rollers. Er zijn wel enkele deodoranten beschikbaar die helpen bij het verwijderen van donkere vlekken en de huid hydrateren, dus het is een goed idee om die te proberen.

Waxen en scheren veroorzaakt ook het donkerder worden van de huid. Kijk of je je minder vaak kunt waxen of scheren tijdens de zwangerschap.

Nu zullen we laten zien hoe je van donkere vlekken onder de oksels af kunt komen.

1. De urine van je baby

Hoewel er niet voldoende wetenschappelijk bewijs is voor dit advies van oma, is het waar dat het effectief kan zijn. Als je de luier van je baby verwisselt, kun je een watje nat maken met de urine en dit over de huid wrijven. Laat het vanzelf opdrogen.

2. Moedermelk

Onder de voordelen van moedermelk vinden we ook het feit dat het gebieden van de huid kan verlichten, die donkerder zijn geworden tijdens de zwangerschap. Gebruik gewoon een beetje melk dat je aanbrengt op de donkere vlekken onder je oksels en laat het opdrogen. Je kunt dit ook proberen op donkere vlekken die je voor de zwangerschap al had.

Moedermelk

3. Havermout

Je kunt op de volgende wijze havermout gebruiken om donkere vlekken lichter te maken.

  • Maak een pasta van twee eetlepels havermout, een eetlepel honing en het sap van een citroen.
  • Breng het mengsel aan onder de oksel en laat het vijftien minuten inwerken.
  • Spoel het dan af met warm water.

Dit is iets dat je bijvoorbeeld kunt doen terwijl je baby een dutje doet en je even wat tijd voor jezelf hebt.

4. Glycerine

Glycerine
  • Meng tien druppels glycerine, tien druppels citroensap en tien druppels amandel- of olijfolie in een flesje of bakje.
  • Breng dit mengsel aan op de donkere vlekken voordat je gaat douchen.
  • Laat het een paar minuten intrekken en was jezelf dan zoals normaal.

5. Yoghurt

Het is altijd goed om een zachte scrub eens per week toe te passen.

  • Je doet dit door een mengsel te maken van een eetlepel yoghurt en een eetlepel havermout.
  • Breng dit door middel van een zachte massage aan op de oksels.
  • Laat het vijf minuten inwerken en spoel dan af met warm water.
  • Het is een goed idee om daarna een vochtinbrengende crème te gebruiken.

6. Zuurstofhoudend water

Je kunt zuurstofhoudend water aanbrengen op de huid van je oksels.

  • Gebruik een watje om het water aan te brengen op een goed gereinigde huid.
  • Laat het vijf minuten intrekken en spoel het daarna goed af met koud water.

7. Kokosolie

Kokosolie is geweldig voor de schoonheid van je huid. Maak een pasta van kokosolie en havermout, breng het aan onder je oksels en laat het vijftien minuten inwerken. Spoel het daarna goed af met water.

Kokosolie

8. Chemische peeling

Deze cosmetische behandeling verwijdert de donkere lagen huid. Het maakt gebruik van verschillende zuren om de huidskleur te herstellen, zoals salicylzuur. Hierdoor wordt melanine verwijdert, en de productie amandelzuur (waardoor het collageen toeneemt) en kojinezuur (wat antioxidanten bevat) bevordert. Je kunt deze behandeling alleen laten doen als je geen borstvoeding geeft.

9. Laserbehandeling

Een laserbehandeling is gericht op het lichter maken van donkere vlekken onder de oksels, zonder dat hierbij de huid beschadigd wordt. Je hebt echter een paar sessies nodig voordat je resultaat ziet, dus het is misschien lastig te combineren met een pasgeboren baby.

Aanbevelingen

Onderwerp de delicate huid van je oksels niet aan extreme behandelingen, zeker niet vlak na de geboorte, als je nog extra gevoelig bent. Het zorgen voor een pasgeboren baby kost veel tijd en energie en het is lastig te combineren met esthetische behandelingen, vooral als je er meerdere sessies van nodig hebt.

Gebruik geen zuiveringszout op de oksels, want hoewel dit erg goed is voor de gezondheid, schoonheid en het witter maken van je tanden, is het te agressief voor dit delicate gebied. In plaats van de huid lichter te maken, kunnen de donkere vlekken onder je oksels zelfs erger worden.

Als je behalve donkere vlekken onder je oksels ook last hebt van jeuk en irritatie, kun je het beste een dermatoloog bezoeken. Deze kan je onderzoeken en een gepaste oplossing bieden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.