De linea nigra: een teken van zwangerschap

28 april 2019
Zwangere vrouwen ervaren allerlei biologische veranderingen die hun lichaam voorbereiden op de zwangerschap. Deze inwendige veranderingen zijn  op verschillende manieren zichtbaar aan de buitenkant en de linea nigra is slechts één voorbeeld.

De linea nigra is een donkere lijn die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. De lijn loopt verticaal van het schaambeen tot de navel. Bij sommige vrouwen kan de lijn zelfs bedekt zijn met zacht lichaamshaar. De lijn, of de linea nigra, is vaak meer uitgesproken bij vrouwen die van nature een donkerdere huid hebben.

Hoe deze lijn eruitziet is verbonden aan de hormonale veranderingen die zich tijdens de zwangerschap in het lichaam van een vrouw voordoen. Als gevolg hiervan wordt de lijn duidelijker zichtbaar in de vierde of vijfde maand van de zwangerschap. Deze kleine externe verandering is op geen enkele manier schadelijk voor zwangere vrouwen.

Omdat het onschadelijk is, kun je producten om de huid lichter te maken beter vermijden en moet je ook niet naar buiten gaan zonder jezelf te beschermen tegen de zon. Beide zullen de lijn namelijk alleen maar donkerder maken.

Wat men gelooft over de linea nigra

Zwangere vrouw met linea nigra

Waarom bestaat er bijgeloof rondom de linea nigra? Er zijn veel mensen die nog steeds een bepaalde mythe geloven dat de linea nigra het geslacht van de baby kan aangeven.

Traditioneel zeiden mensen dat als de lijn donkerder was boven de navel, de baby een meisje zou zijn. Tegelijkertijd zou in het tegenovergestelde geval de baby een jongen zijn.

We willen echter zeggen dat, hoewel er enkele gevallen zijn waarin de indicatie waar bleek te zijn, er absoluut geen wetenschappelijke bewijs is dat de relatie tussen de linea nigra en het geslacht van een baby ondersteunt. Het is gewoon een van die geruchten die zich vele jaren geleden wijd heeft weten te verspreiden.

Lees ook: Trucjes om zelf het geslacht van je baby te achterhalen!

Hoe je de zichtbaarheid van de linea nigra kunt verminderen

Hoe je de zichtbaarheid van de linea nigra kunt verminderen

We willen beginnen met te zeggen dat je niet volledig kunt voorkomen dat deze lijn zichtbaar wordt. Je kunt echter wel de juiste stappen ondernemen om voor je huid te zorgen tijdens de zwangerschap, waardoor striae wordt geminimaliseerd.

Door de volgende strategieën toe te passen, zal je huid gezond blijven gedurende de negen maanden van je zwangerschap:

  • Houd je borsten en buik gedurende je hele zwangerschap goed gehydrateerd.
  • Ga op zoek naar lotions die verrijkt zijn met vitamine E.
  • Breng twee keer per dag lotion aan, masseer de huid met cirkelvormige bewegingen. Je kunt ook je partner vragen om je te helpen met de massage. Het zal je volledig ontspannen.
  • Je moet de hele dag goed gehydrateerd blijven. Drink elk half uur een beetje water. Als je naar de wc moet, houd het dan niet op.
  • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, C en E. Deze vitamines helpen de elasticiteit van je huid te behouden en ondersteunen het vermogen van de huid om te regenereren.

De zwangerschapslijn verdwijnt gewoonlijk binnen drie maanden na de bevalling uit zichzelf. Als de lijn niet vervaagt en je merkt dat je ook donkere vlekken in je gezicht hebt gekregen, raadpleeg dan een dermatoloog.

Misschien ook interessant: Vier natuurlijke recepten voor een gezonde huid

Waarom zou je je linea nigra moeten waarderen?

Waarom zou je je linea nigra moeten waarderen?

Je vraagt ​​je misschien af: waarom zou ik deze donkere lijn op mijn lichaam moeten waarderen? Welnu, er zijn genoeg redenen. Deze lijn staat voor zwangerschap, wat een speciale tijd markeert in het leven van elke vrouw. Bovendien vinden veel mensen deze lijn juist mooi, hoewel je het hier zelf misschien niet mee eens bent.

De linea nigra staat voor leven, het is een genesis, het is het begin. Schaam je er niet voor om hem te laten zien. In feite zou je er trots op moeten zijn. Het ziet er perfect uit op je buik. Tegenwoordig kun je met behulp van digitale platforms gemakkelijk creatieve ideeën vinden die je helpen te genieten van deze mystieke lijn.

Er zijn moeders die hun buik versieren en van de lijn uitgaan. Daarnaast zijn er ook vrouwen die laten zien hoe lang de lijn is. Ietwat gewaagdere vrouwen delen er grapjes over. Het is de beste manier om iets op te schrijven! Als je er klaar voor bent, vergeet dan niet om een ​​foto te maken. Als je kind ouder is, zal hij/zij namelijk goed kunnen lachen om de speelsheid van zijn/haar moeder.

Aan de andere kant, is deze lijn natuurlijk niet het enige teken van je zwangerschap. Je tepels worden ook donkerder. Het kan zelfs zijn dat er ook een donkere vlek in je gezicht verschijnt. Deze verdwijnen normaal gesproken binnen enkele maanden na de bevalling.

Nu we hebben uitgelegd wat de linea nigra is, hopen we dat jullie er allemaal trots op zullen zijn. Vergeet niet dat het niets meer is dan een weerspiegeling van je reproductieve aard. Wees dankbaar voor je zwangerschap en koester je lijn als deze verschijnt.

Geef wat je hebt geleerd door aan je partner, familieleden of je vrienden. 

  • Rath, A. M., Attali, P., Dumas, J. L., Goldlust, D., Zhang, J., & Chevrel, J. P. (1996). The abdominal linea alba: An anatomo-radiologic and biomechanical study. Surgical and Radiologic Anatomy. http://doi.org/10.1007/BF01627606
  • Naraynsingh, V., Maharaj, R., Dan, D., & Hariharan, S. (2012). Strong linea alba: Myth or reality? Medical Hypotheses. http://doi.org/10.1016/j.mehy.2011.11.004
  • Guerra Tapia, A. (2013). Embarazo y piel. Cambios fisiológicos y trastornos con repercusión estética. Actas Dermo-Sifiliográficas. http://doi.org/10.1016/s0001-7310(02)79213-2