Moeders, laat je leiden door je instinct bij het opvoeden

Over opvoeding kan je vele boeken lezen. Laat je toch leiden door je instinct, want het zal je altijd de beste oplossing bieden wat betreft het opvoeden van je kinderen.
Moeders, laat je leiden door je instinct bij het opvoeden

Laatste update: 05 maart, 2019

Wie heeft nog nooit de angst gevoeld geen goede moeder te zijn? Het is normaal dat je jezelf dit soort vragen stelt, maar maak je niet te veel zorgen. Je instinct zal je altijd antwoord geven.

Er zijn ontelbare boeken over dit onderwerp geschreven. En vele deskundigen kunnen je meer zekerheid bieden als je twijfelt over hoe je je kind op moet voeden. Maar… denk hier eens over na. Hoe deden onze grootmoeders dat, toen al deze informatie nog niet bestond? Het antwoord is eenvoudig: ze volgden gewoon hun instincten.

De wijsheid van de natuur

Moeder met kind in draagzak

De natuur is wijs. Als je naar je instincten luistert, dan zul je niet twijfelen over wat je moet doen. Maar maatschappelijke overtuigingen en taboes hebben de waarde van al deze instincten beïnvloed.

Sta hier even bij stil. Wanneer een baby huilt, wat is dan je eerste reactie? Zal je de baby negeren of hem troosten?

Het is waar dat een huilende baby erg vervelend kan zijn, maar dit huilen heeft een bedoeling. En nee, we hebben het hier niet over de vraag of de baby last heeft van een onrustige maag of van gasvorming.

We verwijzen wel naar het feit dat een kind zich soms eenzaam voelt of een ongemakkelijk gevoel ervaart over iets. Ze zijn misschien wel klein, maar dat betekent niet dat ze zich niet bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt.

Je instinct is wijs, maar je hoofd zit overvol van de tips en de goede raad die je vrienden, familieleden of boeken je geven. Sommige mensen beweren bijvoorbeeld dat als je direct naar je kind gaat zodra het huilt, dat het kind dan niet zal leren om het bevredigen van zijn verlangens uit te stellen. Of het zou betekenen dat het kind probeert om jou te manipuleren.

Misschien moet je gewoon je instinct volgen, terwijl je erkent dat je kind iets ziet en ervaart dat jij niet kunt zien, dankzij al die rommel in je hoofd.

Ontdek ook dit artikel:
De medicijnvrouw in jezelf

Moeders zijn slaven van de klok

Moeder en baby

Is het waar dat moeders gewoon ‘weten’ dat ze ongeveer elke drie uren borstvoeding moeten geven aan hun kind? En wie heeft dan bepaald dat dit de manier is om kinderen de borst te geven?

Kinderen krijgen de vrijheid niet om de behoefte op te eisen om zichzelf te voeden. Het is tenslotte zo dat we op bepaalde tijdstippen eten, zelfs al hebben we geen honger. Zou het dan niet eenvoudiger zijn, als we onze kinderen laten eten wanneer ze honger hebben?

Zonder te beseffen kan je zo slaaf worden van een vast uurschema. Maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Wat gebeurt er als je kind buiten dit uurschema huilt, omdat het honger heeft? Het zal een echte inspanning vergen om hier niet aan toe te geven, maar dit zal ook een einde maken aan je instinct.

Je krijgt veel informatie. Dat betekent echter niet dat je al die gegevens zomaar als absolute waarheid moet aannemen. Elk geval is anders. Het is erg moeilijk om een ingeworteld geloof los te laten. Toch is dit belangrijk als je ervoor kiest om naar je instincten te luisteren. Die instincten zijn namelijk erg wijs.

Je instinct kent geen richtlijnen

Moeder en kind in bloemenveld

Het instinct houdt geen rekening met de overtuigingen waarover we het hebben gehad. Er bestaan zelfs nog meer van die ideeën. Dieren in de natuur bijvoorbeeld doen het helemaal anders.

Vele mensen raden bijvoorbeeld aan om te stoppen met de gewoonte om je kind bij jou te laten slapen. Ze vinden het beter dat je je kind in zijn wiegje legt. Ze hebben hiervoor ook een verklaring: als je je kind altijd in je armen houdt, dan zal het hier te veel aan wennen.

Al dit advies houdt ons tegen om te doen wat ons is aangeboren. Als je niet langer contact of aanraking hebt met je kind, dan zal je kind dit merken.

De manier waarop moeders hun liefde tonen, kent geen grenzen of regels. Leg jezelf geen beperkingen op. Onderdruk je instincten niet. Niets van wat je werd verteld, is namelijk universeel waar.

Er bestaat een manier om al die overtuigingen te doen verdwijnen: denk er eens over na wat jij als kind graag of niet graag had dat je eigen ouders deden. Dit zal je helpen om je een beetje meer te laten leiden door je instincten.

De valkuil is hier uiteraard dat je naar het andere extreme overgaat. Doe dit niet, want zoals je weet, kan je dezelfde beschadiging veroorzaken.

Ga op zoek in jezelf. Volg je instincten. Hou je niet in en toon je kind je liefde door te knuffelen, door veel lichamelijk contact en door je kind aandacht en zorg te geven. Doe dit zo veel als jij wilt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.